Skip to main content

Fermentera gräslök

Visste du att även gräslökens knoppar och blommor är ätliga och att gräslök finns i olika färgställningar?

Gräslök är verkligen inte bara en tuva man klipper av till midsommar när matjessillen och gräddfilen ska fram, nej här snackar vi supergrönt från tidig vår och hela sommaren. Hos mig visar den sig samtidigt som de första nässelskotten och är därför självklar primör i soppan. Det är just så som  finklippt krydda dem gör sig bäst i olika sammanhang, på de kokta äggen, sparrisen.  Ett favoritpålägg är mild krämig ost och en driva med gräslök över.

 

Den vanliga lila gräslöken

För en lång säsong är det viktigt att hela tiden ha nya strån som inte har gott i blom eftersom blomstjälkarna blir hårda. Det löser jag genom att inte klippa av hela plantan på en gång utan jobbar mig igenom bit för bit så det alltid finns nåt nytt och nåt i blom.

 

Rosa gräslök

Blommorna är också ätliga. Kanske lite väl mastiga att svälja som en hel boll, men går bra att ta sönder och strö över anrättningar och smörgåsen. Löksmaken finns där och det blir fint med färg. Hela blommor gör sig bra som dekoration på fisk och äggrätter.

Minst känt är kanske att de hårda knopparna går utmärkt att fermentera. Fermentering är en slags jäsning i syrefri miljö där smakerna utvecklas och näringsämnena blir mer lättåtkomliga för kroppen.  Det har ingenting med mjölk att göra. De färdigsyrade knopparna är sen jättegoda i potatissallad eller som ett exklusivt tillbehör.

 

Recept
MJÖLKSYRADE GRÄSLÖKSKNOPPAR

Ren glasburk med gummiring och bygellås som rymmer 2-2,5 dl
1-1,5 dl knoppar
kallt vatten
salt 1,5 % av totalvikten vatten+knoppar
1-liters fryspåse

Skölj av knopparna.

Ställ burken på vågen och nollställ. Lägg i knopparna och fyll på med vatten men lämna 2-3 cm till kanten. Vattnet ska täcka knopparna när de pressas ner.

Multiplicera vikten på burkens innehåll i gram med 0,015 för att få fram saltmängden. Väg upp saltet och tillsätt i burken. Stäng burken och skaka tills saltet löser sig.

Öppna burken igen och veckla ut en enliters fryspåse inuti. Blås upp påsen så att den nästan fyller burken, slå en knut och stäng burken utan att nån plast sticker ut. Påsen kommer att hålla ner knopparna så att alla ligger i vatten.

Ställ burken på ett fat i rumstemperatur i fem dagar. Man märker att fermenteringsprocessen kommit igång när det börjar bildas små bubblor i burken. Det kan till och med pysa över.

Ställ sen i 18 grader under 14 dagar, kylskåp eller annat svalt utrymme.

Väl bekomme!

Sist men inte minst tycker jag gräslöken är snygg att odla som vilken perenn som helst. Det kanske bara känns lite ovant att se den tillsammans med höga allium i början eller som god kamrat i en krukträdgård.

 

 

 

 

anette brunsell, använda gräslök, ätliga trädgården, ätligaträdgården, fermenterade gräslöksknoppar, fleråriga ätliga ätbara växter, lila gräslök, mjölksyrade knoppar, rosa gräslök, vit gräslök

Comments (4)

Kommentarer inaktiverade.