Skip to main content

Ärtpastej

Förra året satte jag tjugo ärter av en lokal kulturarvssort, Prickärt från Väckelsång och det är ju inte svårt att förstå hur den fått sitt namn. Det var också ett år med gnagarinvasion och de gav sig till och med på ärterna på buskarna, gnagde hål på de torkande baljorna och tömde många helt, så antagligen hade skörden blivit dubbelt större om jag fått ha dem i fred.

Ärter är ju en billig råvara i butik, men det är ändå kul att prova andra sorter och bevara vad som finns kvar av lokalt gematerial. Det är helt enkelt tillfredsställande att se maten växa och veta var den kommer ifrån.

Nästa steg är att använda det man med kärlek och möda producerat.

Jag har sorterat upp dem i gula och gröna eftersom jag räknar med att koktiden är olika och ärter ska vara genomkokta. De gula är också bra till pastej, kan kokas till ärtsoppa och en del sparas till nytt utsäde.

Ärtpastej är en favorit som kan varieras nästan i det oändliga med olika örtkryddningar och olika sorters ärter och bönor, men detta är min småländska variant på så långt som möjligt egna råvaror (utom fett, salt och peppar). Den håller ca en vecka i kylskåp, men jag brukar frysa en del eftersom vi inte äter så mycket smörgås. Helst brer jag pastejen på eget fröknäcke med en grön kvist på toppen till förmiddagsfikat men en stor kopp myntate och honung. Proteinrikt, gott och nyttigt!

Naturligtvis kan man göra liknande på köpta ingredienser, gröna och gula torkade ärter eller kikärter. Man skulle kunna tro att det är ärtan som är den viktigaste när det gäller smak, men faktum är att även persilja och lök kan smaka ganska olika och rött salt som jag använder är mycket saltare och rundare i smaken än vitt salt. Vanligen mäter jag inte ingredienserna utan smakar mig fram och kryddar efter årstid och vad jag är sugen på, men nu har jag mätt upp en sats som passar mina smaklökar, är kryddig och fräsch. Det gäller att hitta balansen med sina egna råvaror. Se detta som ett basrecept och smaka dig fram.

Ärtpastej
Ca 3 dl

1,5 dl gröna torkade ärter

1 lagerblad

1 potatislök eller schalottenlök, hackad ca 2 msk

1 stor vitlöksklyfta

1 msk smör

1 dl hackad persilja

2 – 3 msk olivolja

½ tsk rött salt

några drag på pepparkvarnen

Låt ärterna dra i vatten 12-24 timmar. Häll av och skölj. Koka i nytt vatten med ett litet lagerblad ca 1,5 timme. Ärterna ska vara helt genomkokta.
Hacka under tiden lök och vitlök och smält på svag värme i stekpanna med smöret.
Häll av ärtvattnet, ta bort lagerblad.
Mixa med stekta löken, persilja och olja. Smaka av och justera med salt och peppar. Det ska vara lite krut i pastejen tycker jag.
Pastejen kommer att stelna när den svalnar så gör den något lösare än bredbar, annars går det alltid att tillsätta mer olja när den svalnat.

Ät och njut!

Tips: Andra kryddor att laborera med kan vara paprika, chili, rotselleri, selleriblad, alla möjliga sorters lök, kyndel, koriander, spiskummin, citron, lime, citronmeliss

Länksamlingen TrädgårdsFägring

ärtpastej, kultararv, prickärt från väckelsång, Recept

Comments (15)

Kommentarer inaktiverade.