Självhushållning i Villaträdgård

Det som finns i förråden får styra

Att hitta på middagsmat varje dag är inte alltid så lätt, men jag tycker det är en god hjälp att planera efter vad som är i säsong och vad som finns i förråden, sånt som klarat lagringen från i somras. Här handlar det mycket om rotsaker, rätter baserade på tomatbas, ärter, bönor, mjöksyrat och en lite mindre mängd färskt från groddning eller egna babyleaves. Mannen fyller frysarna med fisk och vilt, men idag blir det vegetariskt.


I garaget har jag en låda pumpor och vintersquash som klarar sig bra i den torra och svala miljön. Till och med en sommarsquash finns kvar, men den ska jag börja på nästa vecka.

Idag blev det pumpasoppa på en av de här gula härliga som troligen är en vintersquash. Sortnamnet är borta, men köper du i butik rekommenderar jag den goda, nötiga butternuten till det här receptet.

Vi gör soppa i stora satser för nerfrysning. Mycket bra att ha till hands när man inte orkar eller hinner fixa i köket. Pumpasoppa är bra utflyktsmat, mannen brukar ha en termos med sig till skogen och dessutom är det en god bas i plättar och pannkakor som blir extra vackra och roliga.

PUMPASOPPA

4 port ugn 225°
1 pumpa, gul, nötig typ butternut ca 1,2 kg
1 stor palsternacka
2 msk rapsolja
6 klyftor vitlök
8 dl vatten + 4 msk grönsaksbuljongpulver
salt
peppar
1/2 tsk ingefära
(örtolja att ringla över med olja, vinäger, persilja, salt, peppar)
(rostade pumpakärnor som topping)
(creme fraiche som topping)

Dela pumpan på längden. Gröp ur kärnorna och det trådiga innanmätet med en sked. (Spara ev. kärnorna och rosta till topping). Dela palsternackan på längden men behåll skalet på. Lägg pumpahalvorna och palsternackan med snittytorna neråt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja. Lägg den oskalade vitlöken bredvid.
Ställ plåten i nedre delen av ugnen och rosta ca 30-40 minuter. Pumpan ska vara mjuk rakt igenom. Låt svalna något. Gröp ur köttet på pumpan och palsternackan och lägg i gryta, kläm ur vitlöksklyftorna. Mixa till slät puré med stavmixer.
Blanda i vatten och buljong. Låt koka upp och krydda med salt, svartpeppar och ingefära.

God att äta som den är, men använder man soppan som förrätt är det trevligt om man serverar med topping.

Kommentarer (12)

 • Hej Anette!

  Att äta och tillaga säsongsmat är nog det mest miljövänliga sättet till en god matkultur. Jag minns att du en gång skrev att odlingen och jakten kan hålla er med mat året runt, sund mat.
  Tyvärr lämnar mitt ointresse för mat mycket övrigt att önska, min man lagar det mesta av maten men vi försöker vara goda konsumenter.
  Du har all min beundran ska du veta för din energi och din kunskap som du förmedlar via bloggen, alla som läser tar del av dina tips vilket leder till en bättre matkultur och mindre belastning på våra gemensamma tillgångar.
  All heder till dig Anette!

  Kram!

 • Håller med Gunilla – här är en till som är full av beundran och blir så inspirerad att odla mer och tillvarata när man kikar in hos dig. Bra tips där med att frysa in soppa – det har jag inte tänkt på ! Så bra att kunna ta fram dagar med lite energi och kraft och ork.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

 • Hei Jeg får vann i munnen. Det ser himla godt ut.
  Jeg lurer på hvorfor vi må oppgi navn og e-postadresse.
  Ha det godt! Klem Anne

  • Det är antagligen för att vi inte har samma bloggportal. Jag har wordpress och du kanske har Blogger eller nåt annat.
   Allt gott
   /Anette

 • Tack för ett härligt recept!! Jag gillar soppa och har gjort pumpasoppa men aldrig rostat pumpan först. Så nu får jag testa igen helt enkelt 🙂

  Soppa som utflyktsmat är suveränt och soppor där man kokar allt i en kastrull ännu bättre 🙂

  Kram, Carina

 • Hej Anette!
  Det låter riktigt gott, får nog odla pumpa i år och testa.
  Låter extra bra att frysa ner, och ta upp vid behov.
  Ha en fin söndag /Marika

 • Ännu ett gott recept, tack för det Anette! Perfekt med mat som går att frysa in för en annan dag med mindre ork och tid.
  Kram Kristina

 • Så gott det verkar! Jag får erkänna att jag nästan blev förvånad när jag läste att din man fyller frysen med fisk och vilt, jag trodde av någon anledning att ni bara åt vegetariskt. Plötsligt känns allt rent av lyxigt när ni har så många färska egenskördade/fiskade/etc råvaror.

  Jo, jag måste också fylla i en massa uppgifter trots att jag har ett wordpresskonto som brukar fungera automatiskt i wordpressbloggarnas kommentarsfält.

  • Tråkigt om du tidigare har uppfattat det som om min kosthållning är spartansk för själv tycker jag precis tvärtom. Jag har många fler grönsaker att välja på än vad man hittar i butik och av mycket bättre kvalité, men det är bara jag som är vegetarian, eftersom jag helt enkelt har dålig tolerans för animaliskt protein. Vi ser det som att vi är lyckligt lottade som har tillgång till en mängd bra råvaror med höga smaker och bra näringsinnehåll och vegetariskt behöver verkligen inte vara tråkigt, men som med all annan mat kan man välja att laga själv av bra råvaror, göra långkok och äta efter säsong, att låta råvarorna tala för sig eller köpa skräp.
   Att egenodlat smakar bättre än köpt är inte bara en myt baserad på den härliga känslan av att just ha framställt nåt själv, utan sallad tappar faktiskt en stor del av smaken redan en halvtimme efter skörd. Tomater får sin smak av sol, god jord och ska vara skördad fullt mogen. De man hittar i butik är skördade halvmogna och kanske har vuxit i glasull, Morötter tappar mycket smak när de förvaras fel. Potatis, särskilt färskpotatis ska direkt från landet ner i grytan för att ha optimala smaker och då behöver man odla dem själv osv. Både grönsaker och kött som växer långsamt får bättre kvalité och smak än drivet, snabbodlat och snabbväxt som är det som man mest hittar i butik.
   Man behöver inte laga invecklade rätter med komplicerade tekniker och starkt kryddat så smaklökarna blir bedövade om man har bra råvaror. De talar för sig själva.
   Så lyxputtar är vi absolut.
   Kram
   /Anette

   • Nu först såg jag ditt långa svar! Alla andra wordpressbloggars kommentarer får jag besked om, men inte detta (och som sagt ovan måste jag skriva i alla uppgifter trots wordpresskonto).

    Men!
    Inte har jag någonsin tyckt att ni åt spartanskt! Hmmm, jag läser det jag skrev om och om igen utan att tolka det så, men det är ju som det är med det skriva ordet. Man kan tycka att det man skriver är tydligt och klart, men det kan tolkas helt annorlunda av den som läser.

    Jag är ju helt fascinerad av alla för mig okända grönsaker som du odlar och äter, hur du får fram spännande recept och lever på ett klimatsmart och genomtänkt sätt. Har bara inte sett något av makens kost tidigare, så jag trodde ni levde helt vegetariskt båda två. Har kanske läst slarvigt eller inte läst allt förut. Eller har bara allmänt dåligt minne.

    Att jag reagerade extra på fisket och jakten beror på att det inte är så många i min stockholmsförort som har möjligheten att fiska/jaga. För oss nollåttor som måste köpa dyrt viltkött i butiken är det alltid exotiskt lyxigt att höra om dem som kan få tag i kött och fisk på annat sätt.

    Sedan börjar jag fundera på hur du upplevt mig eftersom du berättar för mig hur mycket godare mm egenodlat är. Jag odlar ju också, men i betydligt, väldigt betydligt, mindre skala. Jag äter mycket vegetariskt och min dotter är vegetarian, så inte tycker jag att vegetariskt är tråkigt. Känner mig lite ställd här. Men som sagt, det är alltid svårare med det skrivna ordet.
    Kram!

 • Jag lever delvis enl din tanke, äta efter säsongen.
  Just nu har vi mycket avokado, små, söta och goda. Direkt till Frutería från ägarna egne lilla finca, lilla gård. Så det blir mycket avokado just nu. Smakar helt annorlunda än de man köper i en supermarknad.
  Sedan har vi grönsaker och frukt här i Spanien som kan ätas färsk hela året.
  Tack för receptet!

 • Den soppan ser så god ut med sin fina färg. Även vi brukar koka soppa det är en så god och bra mat att ha i frysen och att plocka fram till någon middag och i en soppa så kan man använda många olika grönsaker dessutom.Man tager vad man haver helt enkelt.Tack för det fina receptet.Ha det gott/Margareta

Kommentarer inaktiverade.