Skip to main content

Det som finns i förråden får styra

Att hitta på middagsmat varje dag är inte alltid så lätt, men jag tycker det är en god hjälp att planera efter vad som är i säsong och vad som finns i förråden, sånt som klarat lagringen från i somras. Här handlar det mycket om rotsaker, rätter baserade på tomatbas, ärter, bönor, mjöksyrat och en lite mindre mängd färskt från groddning eller egna babyleaves. Mannen fyller frysarna med fisk och vilt, men idag blir det vegetariskt.


I garaget har jag en låda pumpor och vintersquash som klarar sig bra i den torra och svala miljön. Till och med en sommarsquash finns kvar, men den ska jag börja på nästa vecka.

Idag blev det pumpasoppa på en av de här gula härliga som troligen är en vintersquash. Sortnamnet är borta, men köper du i butik rekommenderar jag den goda, nötiga butternuten till det här receptet.

Vi gör soppa i stora satser för nerfrysning. Mycket bra att ha till hands när man inte orkar eller hinner fixa i köket. Pumpasoppa är bra utflyktsmat, mannen brukar ha en termos med sig till skogen och dessutom är det en god bas i plättar och pannkakor som blir extra vackra och roliga.

PUMPASOPPA

4 port ugn 225°
1 pumpa, gul, nötig typ butternut ca 1,2 kg
1 stor palsternacka
2 msk rapsolja
6 klyftor vitlök
8 dl vatten + 4 msk grönsaksbuljongpulver
salt
peppar
1/2 tsk ingefära
(örtolja att ringla över med olja, vinäger, persilja, salt, peppar)
(rostade pumpakärnor som topping)
(creme fraiche som topping)

Dela pumpan på längden. Gröp ur kärnorna och det trådiga innanmätet med en sked. (Spara ev. kärnorna och rosta till topping). Dela palsternackan på längden men behåll skalet på. Lägg pumpahalvorna och palsternackan med snittytorna neråt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja. Lägg den oskalade vitlöken bredvid.
Ställ plåten i nedre delen av ugnen och rosta ca 30-40 minuter. Pumpan ska vara mjuk rakt igenom. Låt svalna något. Gröp ur köttet på pumpan och palsternackan och lägg i gryta, kläm ur vitlöksklyftorna. Mixa till slät puré med stavmixer.
Blanda i vatten och buljong. Låt koka upp och krydda med salt, svartpeppar och ingefära.

God att äta som den är, men använder man soppan som förrätt är det trevligt om man serverar med topping.

Comments (12)

Kommentarer inaktiverade.