Självhushållning i Villaträdgård

Vattna med snö

 

Jag försöker komma ihåg att titta till krukor, nysådder och övervintrare i garage och växthus åtminstone en gång i veckan och vattna där det behövs. Snö är perfekt att använda till krukor där jag vill att vattnet ska smälta långsamt, som blomlökarna i kallväxthuset eller den övervintrande purjon.

 

 

Purjon flyttade in till kallväxthuset innan jul. Jag grävde upp dem från landet och planterade helt enkelt om dem här. De växer egentligen inte under vintern men jag tycker de håller sig fräschare så här än om jag bara skulle förvara dem i en hink i nåt svalt utrymme. De som inte hinner ätas upp kommer att börja växa till våren och är trevliga att plantera ut igen lite här och där. Bladen brukar bli ganska fula, men plantorna är lätta att gömma bland övrig grönska för framåt sommaren kommer en hög stängel med desto vackrare blomma som står länge och går att torka. Det är också ett bra sätt att samla nytt utsäde.
För att de ska må bra bör de inte torka ut alltför hårt men inte heller stå för fuktigt. Därför är det ett perfekt att skotta på snö som får smälta ner långsamt när solen tittar fram.

 

 

Även vintersådderna av ätliga perenner och prydnadsväxter får lite snö. Småkrukorna står i större lådor med hål i locken, så en viss nederbörd kommer ner, men de behöver ändå tillsyn och ibland lite extra blöta.

 

anette brunsell, ätliga trädgården, förgro lökar, förvara purjolök, spara purjolök, vattna lökar, vattna med snö, vattna på vintern, vintersådd

Kommentarer (9)

 • Hej Anette!
  Tack för inspiration, skall försöka få ner några perenner i plastbackar och ställa dem ute. Mitt första år lyckades det riktigt bra, medan det senare inte blev lika bra. Älskar din söta snögubbe.
  Ha en skön söndag /Marika

 • Hej Anette,
  Så fick sig mina krukor med vårlökar lite snö som topping efter att jag sett ditt inlägg. Är så lätt att glömma vattna under vintern. Och jag googlade purjolökens blomma av ren nyfikenhet. Förstod ju att den borde se ut som en ”vanlig” allium men hade aldrig en tänkt på att den ju faktiskt också blommar! Alltid finns det något mer att lära sig.

  Ha det gott! Ulrika

 • Gör en test att skriva en kommentar … det brukar inte fungera, alla jag har skrivit senaste tiden bara försvinner. Så ett nytt försök ..

  Att vattna med snö är toppen. Har till och med lagt snöbollar på växterna i uterummet istället för att vattna med vattenkannan. Men det bästa av allt … det är din fina snögubbe!

  Ok, ett sista kommentarsförsök …
  /Anita

  • Men nu fastnade inlägget. Tack för det!
   Nu har snön försvunnit för tillfället, så jag får börja fundera på en bra fågelskrämma istället.
   /Anette

 • Lök i blom – så läckert! Nu blir jag sugen på att komplettera med purjolök till de övriga löksorterna i vårt lilla land. Härligt att bli inspirerad.
  Trevlig helg!
  Mia!

 • Bra tips det där med snö 🙂 Alltid lika inspirerande att kika in till dig…
  Varm kram från ett blåsigt Öland & Titti

 • Sötaste snögubben jag har sett på länge! Här brukar det inte vara så mycket snö, men även isbitar funkar fint att lägga i krukor.
  (Problem att kommentera, men provar igen.)
  Kram Kristina

Kommentarer inaktiverade.