Skip to main content

Tomater till midsommar

Tomater är förstås välkomna och goda året runt, men det kan inte hjälpas att jag uppskattar de första alldeles extra och jag vill helst ha en färggrann godisskål med olika sorter att sätta på bordet redan till midsommar.

Naturligtvis kan man driva upp tomater året runt med uppvärmt växthus och belysning, men det blir både dyrt och mindre miljövänligt i längden. Väldigt mycket enklare är det att välja tidiga sorter som klarar sig med naturligt ljus och värmefläkt endast i nödfall. Mycket av smaken kommer ju från solen. De flesta tomatsorter fungerar fortfarande bra att så nu och nån vecka framåt även om man kan få en annan uppfattning i sociala medier där det oftast finns folk som är extra tidigt ute med det mesta.

Vid sådd nu hinner ändå de snabbaste att börja leverera i början av sommaren. I frölistorna anges tiden från sådd till skörd i dagar. Ca 60 dagar kan betraktas som ultratidig eller mycket tidig, ca 70 dagar tidig, 80 medeltidig och är utvecklingstiden längre brukar den inte nämnas utan räknas som normal runt 90 dagar.

Man kan inte sätta dem utomhus direkt så här tidigt på säsongen. Det magiska talet är 15 grader som lägsta temperatur om de inte ska bli chockade och stanna upp i tillväxt. Det är alltså nån form av växthus, tunnel, uteplats, veranda med fläkt och frostvakt som gäller åtminstone till att börja med eller odling i 20-liters hink som kan lyftas in om nätterna, annars trivs de flest i listan utomhus när värmen kommer. Hos mig i zon 4 har vi ofta så kallade järnnätter med frost strax innan midsommar när det gäller att se upp lite extra med alla plantor.

Här kommer en lista över tidiga sorter som jag odlar med jämna mellanrum eller till och med varje säsong och verkligen kan rekommendera:

Black Sea Man superfavorit som får flytta utomhus en bit in på säsongen

2020 Black Sea Man, medelstora röda tomater med olivgröna axlar, vackert marmorerat fruktkött med rik och god smak, alla tomaterna mognar inom en tvåveckorsperiod, medeltidig, 75 dagar, bladverk som potatis.

Bloody Butcher må vara lite bångstyrig att binda upp, men väl värd besväret. Ganska tunnskalig och får därför bo i växthuset för att jämna ut temperaturskillnaderna och undvika sprickbildning, men mitt i säsongen trivs hon lika bra utomhus. Först ut här och ett måste.

2019 Bloody Butcher, mycket tidig, röd, plattrund med tjockt skal, 40-50g, mycket saftig. Bra bastomat, potatisblad, busk 70 cm.

2020 Bundaberg Rumball röda, söta goda tomater från cocktail till mediumstora, på kompakt buske, mycket tidig, 60 dgr, utvecklad av medlemmar i Dwarf Project.

2019 Bärnsten, orange cocktail och salladstomat, söt och god, tidig, ger bra och länge, troligen från Östra Urkraina, 60-120 cm hög, tjyvas till hälften.

 

Chilega ger tusentals små tomater under lång säsong. Bland de första att ge och ofta blanda de sista att lämna tomatfesten när hösten kommer. De här buskarna går jag till när jag är småsugen och plockar händerna fulla. Tyvärr får alla tidiga inte plats varje år hos mig utan jag roterar sorterna, men den är ett måste.

2019 Chilega, röd cocktailtomat, rena godiset,  rysk mycket tidig 60 dgr, rikligt och länge, hög, tjyvas spara tre huvudstammar.

2020 Glacier, extra tidig, produktiv tomat med enhetliga, medelsmå (4-5 cm.), djupröda frukter på 70-100 cm höga plantor med potatisbladverk. Svag gulfärgning på nackarna är det enda s.k. skönhetsfelet. Stöd och lite tjuvning behövs. Mycket tålig mot låga temperaturer både på våren och hösten och bär frukt från tidigaste sommar till sena hösten. Frukterna har en fin kvalitet utan sprickor och är exceptionellt goda för en så tidig tomat. Glacier, som är något så ovanligt som en svensk tomat. Introducerades 1985.

 

Ny trevlig favorit från i fjol som också får börja i kallväxthuset och senare flytta ut. Det är trevligt med olika färger i midsommarens godisskål.

 

2019 Ida Gold, extra tidig, orange körsbärstomat 50g, mild söt smak med låg syra, ger mycket och länge, utomhustomat utvecklad för svenskt klimat, lågväxande buske/ampel.

2019 Kangaroo Paw Brown, stora röda bifftomater, tidig, riklig skörd på stadiga, kompakta buskar, ingår i Tomato Dwarf Tomato Project.

2020 Mongolian Dwarf, Röd plattrund i olika storlekar upp till 200g, ultratidig (kolla antal dgr), riklig skörd, höjd 20 cm men brer ut sig på 1/2 kvm, testa med halm under i pallkrage, busk, utvecklad av Novosibiriska odlare.

2020 Outdoor Girl Medelstor röd tomat för utomhusodling, god, tidig, tålig, olika bud om det är busk eller hög.

2020 Pendulina, orange ampeltomat, oval med spets , mkt god, tidig, LJUSGROENDE

2019 Scotia, normalstor röd salladstomat, saftig med bra smak och tunt skal. Riktigt snabbväxare ifrån Kanada, 60 dgr. Utmärkt för friland. Fortsätter att producera under hela säsongen, ca 100 cm.

2019 Tommy Toe, kulturarvstomat från Ozark Mountains USA, tusentals röda, goda körsbärstomater  på buske, mkt tidig 70-75 dgr.

Årtalen framför sortnamnet är senaste odlingsåret.
Varje gång jag gör tomatinlägg brukar jag få en hel del förfrågningar om frö och jag kan tyvärr inte tillämpa byte längre utan har beslutat ta 20 kr per förpackning om 5 frö + porto 11 kr i mån av att jag har utsäde att dela med mig av.

tidiga tomater, Tomater

Comments (4)

Kommentarer inaktiverade.