Tomater till midsommar
Tomater är förstås välkomna och goda året runt, men det kan inte hjälpas att jag uppskattar de första alldeles extra och jag vill helst ha en färggrann godisskål med olika sorter att sätta på bordet redan till midsommar.
Naturligtvis kan man driva upp tomater året runt med uppvärmt växthus och belysning, men det blir både dyrt och mindre miljövänligt i längden. Väldigt mycket enklare är det att välja tidiga sorter som klarar sig med naturligt ljus och värmefläkt endast i nödfall. Mycket av smaken kommer ju från solen. De flesta tomatsorter fungerar fortfarande bra att så nu och nån vecka framåt även om man kan få en annan uppfattning i sociala medier där det oftast finns folk som är extra tidigt ute med det mesta.
Vid sådd nu hinner ändå de snabbaste att börja leverera i början av sommaren. I frölistorna anges tiden från sådd till skörd i dagar. Ca 60 dagar kan betraktas som ultratidig eller mycket tidig, ca 70 dagar tidig, 80 medeltidig och är utvecklingstiden längre brukar den inte nämnas utan räknas som normal runt 90 dagar.
Man kan inte sätta dem utomhus direkt så här tidigt på säsongen. Det magiska talet är 15 grader som lägsta temperatur om de inte ska bli chockade och stanna upp i tillväxt. Det är alltså nån form av växthus, tunnel, uteplats, veranda med fläkt och frostvakt som gäller åtminstone till att börja med eller odling i 20-liters hink som kan lyftas in om nätterna, annars trivs de flest i listan utomhus när värmen kommer. Hos mig i zon 4 har vi ofta så kallade järnnätter med frost strax innan midsommar när det gäller att se upp lite extra med alla plantor.
Här kommer en lista över tidiga sorter som jag odlar med jämna mellanrum eller till och med varje säsong och verkligen kan rekommendera:
2020 Black Sea Man, medelstora röda tomater med olivgröna axlar, vackert marmorerat fruktkött med rik och god smak, alla tomaterna mognar inom en tvåveckorsperiod, medeltidig, 75 dagar, bladverk som potatis.
2019 Bloody Butcher, mycket tidig, röd, plattrund med tjockt skal, 40-50g, mycket saftig. Bra bastomat, potatisblad, busk 70 cm.
2020 Bundaberg Rumball röda, söta goda tomater från cocktail till mediumstora, på kompakt buske, mycket tidig, 60 dgr, utvecklad av medlemmar i Dwarf Project.
2019 Bärnsten, orange cocktail och salladstomat, söt och god, tidig, ger bra och länge, troligen från Östra Urkraina, 60-120 cm hög, tjyvas till hälften.
2019 Chilega, röd cocktailtomat, rena godiset, rysk mycket tidig 60 dgr, rikligt och länge, hög, tjyvas spara tre huvudstammar.
2020 Glacier, extra tidig, produktiv tomat med enhetliga, medelsmå (4-5 cm.), djupröda frukter på 70-100 cm höga plantor med potatisbladverk. Svag gulfärgning på nackarna är det enda s.k. skönhetsfelet. Stöd och lite tjuvning behövs. Mycket tålig mot låga temperaturer både på våren och hösten och bär frukt från tidigaste sommar till sena hösten. Frukterna har en fin kvalitet utan sprickor och är exceptionellt goda för en så tidig tomat. Glacier, som är något så ovanligt som en svensk tomat. Introducerades 1985.
2019 Ida Gold, extra tidig, orange körsbärstomat 50g, mild söt smak med låg syra, ger mycket och länge, utomhustomat utvecklad för svenskt klimat, lågväxande buske/ampel.
2019 Kangaroo Paw Brown, stora röda bifftomater, tidig, riklig skörd på stadiga, kompakta buskar, ingår i Tomato Dwarf Tomato Project.
2020 Mongolian Dwarf, Röd plattrund i olika storlekar upp till 200g, ultratidig (kolla antal dgr), riklig skörd, höjd 20 cm men brer ut sig på 1/2 kvm, testa med halm under i pallkrage, busk, utvecklad av Novosibiriska odlare.
2020 Outdoor Girl Medelstor röd tomat för utomhusodling, god, tidig, tålig, olika bud om det är busk eller hög.
2020 Pendulina, orange ampeltomat, oval med spets , mkt god, tidig, LJUSGROENDE
2019 Scotia, normalstor röd salladstomat, saftig med bra smak och tunt skal. Riktigt snabbväxare ifrån Kanada, 60 dgr. Utmärkt för friland. Fortsätter att producera under hela säsongen, ca 100 cm.
2019 Tommy Toe, kulturarvstomat från Ozark Mountains USA, tusentals röda, goda körsbärstomater på buske, mkt tidig 70-75 dgr.
Årtalen framför sortnamnet är senaste odlingsåret.
Varje gång jag gör tomatinlägg brukar jag få en hel del förfrågningar om frö och jag kan tyvärr inte tillämpa byte längre utan har beslutat ta 20 kr per förpackning om 5 frö + porto 11 kr i mån av att jag har utsäde att dela med mig av.
Carina
Bra lista det där! 🙂 JAg sådde en supertidig för två år sedan men den har jag inte sått efter det. Den var långt tidigare än de andra men.. smaken var inte bra och då blir det för mycket jobb. Ska så en omgång till bla Grot och de jag inte hade hemma när jag sådde förra omgången. Precis som du sår jag senare än många rekommenderar. Och får faktiskt bättre plantor nu 🙂
Glad Påsk! Kram, Carina
Lena i Wales och Spanien
Min frukt- och grönsakshandlare i Spanien påstod att ju mer oregelbunden och ”ful” tomaten såg ut, ju bättre smakade den. Han påstod att de var dessa spanjorerna köpte av honom, medan utlänningarna istället gick för den regelbundna ”vackra” formen, den de kände igen. Om allt detta är sant, vet jag inte, men jag köper alltid de som inte ser traditionella ut.
Fortsatt trevlig helg!
Titti
Åh vilka bra tomattips! Den där black sea man är jag nyfiken på…
Ja snart börjar den där härliga tomatsäsongen som man längtat efter!! Äntligen!
Vårkram från Titti
Kristinas oas
Ser mycket fram emot att testa de nya sorterna jag köpte från dig! 🙂 Sår alltid i mitten av mars, det är lagom för mig som har lite svårt med plats och extraljus. Brukar bli tillräckligt bra, i alla fall.
Kram Kristina