Självhushållning i Villaträdgård

Snö och paket – julafton?

 

För en tid sen anmälde jag mig som testkund när Blomqvist plantskola i Taimisto sökte mottagare av växter på olika platser i Sverige. Uppgiften var att ta emot en försändelse och lämna utförligt omdöme om deras nya leveranssätt i öppna paket skickade som bussgods. Detta inlägget ingår inte i överenskommelsen utan de kommer att få en utförlig redovisning via mejl. Jag blev bara så himla glad över innehållet att jag måste bubbla av mig nånstans!

Trots bakslag i väder känns det mest som  julafton, stora snöflingor och hemligt paket. Som bekant bor tomten i Finland och jag hade ingen aning om vad klappen skulle kunna innehålla mer än något med rötter. Blomqvist är kända för sitt breda urval av växter för de högre odlingszonerna både perenner, träd, buskar och inte minst rosor. Det passar mig utmärkt, för även om jag bor i södra Sverige så har jag odlingszon 4 här i gränsen till småländska höglandet.

 

 

Mitt närmsta utlämningsställe är på en mack i Växjö och från paketlagret kom det fram ett högt fruktträd. Eftersom etiketten var under förpackningen och packlistan bara sa fruktträd blev jag sprickfärdig av nyfikenhet, endast julklappsrimmet fattades.
-Du kanske vill gå ut med det för du har en låda också, sa han bakom disken. Oj får jag mer!

 

 

Precis så här i en öppen låda har växterna rest 122 mil under två dygn och att de mår bra kan ni ju se. Jag tycker det är helt fantastiskt. Inte ens toppen på trädet (som inte fick plats i bild) är skadad.

 

Etiketterna fick givetvis flytta tillbaka till krukorna efter fotograferingen.

 

Nån måste ha kollat upp vad jag kan gillar för ur lådan lyfter jag den ena trevligheten efter den andra. Flera sorter anpassade för den lilla trädgården, vilket verkar vara en trend på uppåtgående.

Björnbär ’Darts Black Cascade’ för ampel
Blåbärstry ’Jugana’ Surjordsbuske, med bär liknande avlånga blåbär, buskarna blir stora som gamla vinbärsbuskar och det behövs helst två namnsorter för god pollinering.
Blåbärstry ’Aurora’
Svarthallon ’Bristol’ har jag länge önskat mig men inte kommit till skott. Beskrivs som låg, taggfri buske med nästan svarta bär, lång skörde period, ger på fjolårsskott.
Hallon ’Ruby Beauty’, låg, taggfri sort, kompakt planta 50-60 cm hög lämplig för kruka. Fruktbärande skott berskärs vid marken direkt efter skörd och årsskotten gallras påföljande vår.
Fruktträdet visar sig vara Kanelstrimling,  stort äpple upp till 250 gram, gul botten med röd kind, gott, aromatiskt och kan lagras några veckor. Sorten är uppförökad efter ett träd på gården Suistamo och härdigt upp till zon 6-7. När man har finska zonangivelser kan man lägga på 1-2 zoner för svenska förhållanden. Jag redovisar svenska.

 

 

Och som en extra hälsning har det fått följa med en ros. Provinsros, gallicaros ’Mervieille’ härdig, finländsk buskros på egen rot. Blommar hela juli, höjd 90 cm, zon 5-6. Den här blir en utmaning för mig att komma ihåg att beskära, gödsla och kalka vid rätt tidpunkt, men jag ska anstränga mig.

Alla kommer att få en noga utvald plats. De flesta i Ätliga skogsbrynet, ett par kanske i större korgar och björnbäret ska absolut få en ampel i alla fall första säsongen.

Äppel, äpple äppelträd kanelstrimling, Aurora, björnbär Darts Black Cascade, Blåbärstry Jugana, Blomqvist plantskola, gallicaros, Hallon Ruby Beauty, härdiga sorter, provinsros merveille, Svarthallon Bristol

Kommentarer (8)

 • Så spennende å få en sånn pakke da! Det ser ut godt ut det du kan få på de buskene. H
  Her kom det hele 40 cm med snø i dag 🙁
  Ha det godt.

 • Wow – vilket paket! Och så kul att inte ha en aning det är julafton på riktigt. Jag har hämtat paket från Holland den här veckan, 2 st, och allt var fantastiskt packat men skillnaden är ju att jag vet vad dem innehåller. Känner att överraskningsmomentet skulle va det där alldeles extra 🙂 Dessutom lät de 2 sista bärsorterna väldigt spännande…

  Kram, Carina

 • Wow spennende med slike pakker da. Jeg gleder meg til våren når planteutsalget åpner, da har jeg endel planer for hva som skal havne i min hage.

 • Så fantastiskt vilka fina växter förstår att det känns som på julafton det är bara att önska lycka till med dem.Jag har faktiskt haft nöjet att vara på besök i hans blomsterbutik i Finland när vi var på en trädgårdsresa dit men han själv var inte hemma just då.Ha det gott/Margareta

 • Hej Anette!
  Vilket underbart paket. Bara fina härliga växter. Dottern överraskade mig förra året med växter från dem. Då det inte blev någon mässa, testade de att skicka. Fick svarthallon och en lila variant. Fina plantor som växte bra. Fick smaka några bär redan förra sommaren.
  Ha det gott /Marika

 • Grattis! Vilken trevlig överraskning och skönt att de kom fram i så bra skick. Blir kul att se vad du tycker om dem när de börjar växa (och sen ge skörd).

  Ha det gott! Ulrika

 • Grattis, så fina växter! Rosen har jag sneglat på, tycker det är en sådan häftig färg på den! Aurora har jag, men kommer inte ihåg om det är den som gett bär redan, eller om det var någon av de andra två… Minnet!
  Hoppas alla tar sig riktigt fint!
  Kram Kristina

Kommentarer inaktiverade.