Skip to main content

Snö och paket – julafton?

 

För en tid sen anmälde jag mig som testkund när Blomqvist plantskola i Taimisto sökte mottagare av växter på olika platser i Sverige. Uppgiften var att ta emot en försändelse och lämna utförligt omdöme om deras nya leveranssätt i öppna paket skickade som bussgods. Detta inlägget ingår inte i överenskommelsen utan de kommer att få en utförlig redovisning via mejl. Jag blev bara så himla glad över innehållet att jag måste bubbla av mig nånstans!

Trots bakslag i väder känns det mest som  julafton, stora snöflingor och hemligt paket. Som bekant bor tomten i Finland och jag hade ingen aning om vad klappen skulle kunna innehålla mer än något med rötter. Blomqvist är kända för sitt breda urval av växter för de högre odlingszonerna både perenner, träd, buskar och inte minst rosor. Det passar mig utmärkt, för även om jag bor i södra Sverige så har jag odlingszon 4 här i gränsen till småländska höglandet.

 

 

Mitt närmsta utlämningsställe är på en mack i Växjö och från paketlagret kom det fram ett högt fruktträd. Eftersom etiketten var under förpackningen och packlistan bara sa fruktträd blev jag sprickfärdig av nyfikenhet, endast julklappsrimmet fattades.
-Du kanske vill gå ut med det för du har en låda också, sa han bakom disken. Oj får jag mer!

 

 

Precis så här i en öppen låda har växterna rest 122 mil under två dygn och att de mår bra kan ni ju se. Jag tycker det är helt fantastiskt. Inte ens toppen på trädet (som inte fick plats i bild) är skadad.

 

Etiketterna fick givetvis flytta tillbaka till krukorna efter fotograferingen.

 

Nån måste ha kollat upp vad jag kan gillar för ur lådan lyfter jag den ena trevligheten efter den andra. Flera sorter anpassade för den lilla trädgården, vilket verkar vara en trend på uppåtgående.

Björnbär ’Darts Black Cascade’ för ampel
Blåbärstry ’Jugana’ Surjordsbuske, med bär liknande avlånga blåbär, buskarna blir stora som gamla vinbärsbuskar och det behövs helst två namnsorter för god pollinering.
Blåbärstry ’Aurora’
Svarthallon ’Bristol’ har jag länge önskat mig men inte kommit till skott. Beskrivs som låg, taggfri buske med nästan svarta bär, lång skörde period, ger på fjolårsskott.
Hallon ’Ruby Beauty’, låg, taggfri sort, kompakt planta 50-60 cm hög lämplig för kruka. Fruktbärande skott berskärs vid marken direkt efter skörd och årsskotten gallras påföljande vår.
Fruktträdet visar sig vara Kanelstrimling,  stort äpple upp till 250 gram, gul botten med röd kind, gott, aromatiskt och kan lagras några veckor. Sorten är uppförökad efter ett träd på gården Suistamo och härdigt upp till zon 6-7. När man har finska zonangivelser kan man lägga på 1-2 zoner för svenska förhållanden. Jag redovisar svenska.

 

 

Och som en extra hälsning har det fått följa med en ros. Provinsros, gallicaros ’Mervieille’ härdig, finländsk buskros på egen rot. Blommar hela juli, höjd 90 cm, zon 5-6. Den här blir en utmaning för mig att komma ihåg att beskära, gödsla och kalka vid rätt tidpunkt, men jag ska anstränga mig.

Alla kommer att få en noga utvald plats. De flesta i Ätliga skogsbrynet, ett par kanske i större korgar och björnbäret ska absolut få en ampel i alla fall första säsongen.

Äppel, äpple äppelträd kanelstrimling, Aurora, björnbär Darts Black Cascade, Blåbärstry Jugana, Blomqvist plantskola, gallicaros, Hallon Ruby Beauty, härdiga sorter, provinsros merveille, Svarthallon Bristol

Comments (8)

Kommentarer inaktiverade.