Skip to main content

Aloe veran i mitt husapotek

 

Jag gillar nyttoväxter i största allmänhet och en av de mest använda har jag på fönsterbrädan som prydnadsväxt, men inte bara. I dagligt tal säger man oftast Aloe vera och syftar då på just Äkta aloe  (Aloe barbadensis) som ingår i många krämer och naturläkemedel. Det är en känd läkeväxt i ett släkte med runt 300 arter, alla suckulenter. De kan vara örtartade och stjälklösa, buskar eller träd, men bladen är alltid stela, svärdliknande och växer i rosett. I butik kan man ibland hitta felmärkta plantor med mönstrade blad eller prickar. De är endast till prydnad.

 

 

Äkta aloe tros härstamma från Arabiska halvön eller Kanarieöarna beroende på vilken källa man konsulterar. Christofer Columbus hade plantor med sig på skeppen som läkemedel till sina mannar. Växten spreds med sjömän och utforskare och odlas nu i en stor del av världen för sina läkande egenskaper. Min har inte åkt så långt. Jag hittade den i växthuset hos Antroposoferna i Järna för många år sen och håller fortfarande liv i samma planta med hjälp av sticklingar.

Aloë är enligt Wikipedia ett gammalt arabiskt namn som avser arter som använts som medicinalväxter och Vera är latin för äkta. Undersökningar har visat att gelen är effektiv vid bahandling av inflammatoriska hudsjukdomar, sår, brännskador, solbränna, köldskador, akne, psoriasis, eksem och insektsbett, men kan också vara allergiframkallande. Läkeegenskaperna kopplas också samman med, magproblem, leverskador och cancer men några tydliga vetenskapliga belägg för den medicinska effekten i dessa sammanhang har man väl egentligen inte hittat.

Jag och mannen har stor erfarenhet av Äkta aloe för lindring och snabb läkning av brännskador. Vi har väl alla nån gång kommit emot ugnskanten när en plåt ska ut eller bränt oss på spisen. Tack och lov händer det väl inte jätteofta, men mannen som svetsar i sin verkstad nästan dagligen, kommer regelbundet in med svetsloppor som farit iväg och bränt hål på både kläder och hud. Då är aloen ovärderlig. Det är förvånansvärt hur snabbt brännsår läker om jag duttar med en bit av det geléaktiga innanmätet i bladet, för att inte tala om hur svalkande och skönt det känns. Till insektsbett använder vi också aloen. Det är helt enkelt väldigt praktiskt att ha snar hjälp till hands för de här förtretliga små vardagssakdorna. Däremot har jag inte märkt att saften gör nån nytta vid öppna småsår.

 

 

Jag tar ett tjockt och fylligt blad och drar loss det nerifrån stjälken. Skär bort kanternas taggar och skär ut en frimärksstorskiva av bladet. Den geléaktiga sidan läggs mot skadan under 5-10 sekunder, skadan får lufttorka och proceduren kan upprepas en gång till innan läggdags. Dagen efter kommer det att vara i stort sett läkt. Det man inte använder av bladet kan sparas i en plastpåse i kylen några dagar.

 

 

Ofta har jag flera plantor och plantor i olika storlekar på gång. En stor med fina köttiga blad som jag skördar av och får stå lite i skymundan bakom nån gardin medan andra bara får vara fina. Sen kommer det till en gräns när de blir så vidlyftiga att de inte får plats i fönstret. Det brukar sammanfalla med att de också får nya skott runt om som till och med kan ha fått nåt rotanlag och gör dem busenkla att föryngra. Även om det inte finns rotanlag är det enkelt att lossa sticklingarna och ta bort några av de nedersta bladen, låta snitten torka till nån timme, sen sticka ner sticklingen i kaktusjord eller sandblandad jord och hålla lätt fuktigt tills rötter bildats. För att plantorna ska få breda och köttiga blad krävs sen omplantering till mer näringsrik mylla som vanlig plantjord, gärna med nån näve perlit för luftighet. Tung kruka är att föredra så plantan inte välter när den börjar bli torr. Rotad planta mår bäst i full sol, att torka ut mellan vattningarna och näringstillskott då och då.

 

 

Den flyttar gärna utomhus på sommaren, efter avhärdning förstås, men föredrar lite svalare 15-18 grader på vintern och fortfarande ljust. Då kan det till och med hända att den skjuter iväg en blomställning. Jag brukar ställa nån planta svalt medan de andra får stå kvar inomhus i fönstren som vilken krukväxt som helst.

 

 

 

 

äkta aloe, aloe vera, barbardensis, husapotek, läkeväxter, nyttoväxter, odla på fönsterhyllan, örtapotek

Comments (10)

Kommentarer inaktiverade.