Självhushållning i Villaträdgård

Aloe veran i mitt husapotek

 

Jag gillar nyttoväxter i största allmänhet och en av de mest använda har jag på fönsterbrädan som prydnadsväxt, men inte bara. I dagligt tal säger man oftast Aloe vera och syftar då på just Äkta aloe  (Aloe barbadensis) som ingår i många krämer och naturläkemedel. Det är en känd läkeväxt i ett släkte med runt 300 arter, alla suckulenter. De kan vara örtartade och stjälklösa, buskar eller träd, men bladen är alltid stela, svärdliknande och växer i rosett. I butik kan man ibland hitta felmärkta plantor med mönstrade blad eller prickar. De är endast till prydnad.

 

 

Äkta aloe tros härstamma från Arabiska halvön eller Kanarieöarna beroende på vilken källa man konsulterar. Christofer Columbus hade plantor med sig på skeppen som läkemedel till sina mannar. Växten spreds med sjömän och utforskare och odlas nu i en stor del av världen för sina läkande egenskaper. Min har inte åkt så långt. Jag hittade den i växthuset hos Antroposoferna i Järna för många år sen och håller fortfarande liv i samma planta med hjälp av sticklingar.

Aloë är enligt Wikipedia ett gammalt arabiskt namn som avser arter som använts som medicinalväxter och Vera är latin för äkta. Undersökningar har visat att gelen är effektiv vid bahandling av inflammatoriska hudsjukdomar, sår, brännskador, solbränna, köldskador, akne, psoriasis, eksem och insektsbett, men kan också vara allergiframkallande. Läkeegenskaperna kopplas också samman med, magproblem, leverskador och cancer men några tydliga vetenskapliga belägg för den medicinska effekten i dessa sammanhang har man väl egentligen inte hittat.

Jag och mannen har stor erfarenhet av Äkta aloe för lindring och snabb läkning av brännskador. Vi har väl alla nån gång kommit emot ugnskanten när en plåt ska ut eller bränt oss på spisen. Tack och lov händer det väl inte jätteofta, men mannen som svetsar i sin verkstad nästan dagligen, kommer regelbundet in med svetsloppor som farit iväg och bränt hål på både kläder och hud. Då är aloen ovärderlig. Det är förvånansvärt hur snabbt brännsår läker om jag duttar med en bit av det geléaktiga innanmätet i bladet, för att inte tala om hur svalkande och skönt det känns. Till insektsbett använder vi också aloen. Det är helt enkelt väldigt praktiskt att ha snar hjälp till hands för de här förtretliga små vardagssakdorna. Däremot har jag inte märkt att saften gör nån nytta vid öppna småsår.

 

 

Jag tar ett tjockt och fylligt blad och drar loss det nerifrån stjälken. Skär bort kanternas taggar och skär ut en frimärksstorskiva av bladet. Den geléaktiga sidan läggs mot skadan under 5-10 sekunder, skadan får lufttorka och proceduren kan upprepas en gång till innan läggdags. Dagen efter kommer det att vara i stort sett läkt. Det man inte använder av bladet kan sparas i en plastpåse i kylen några dagar.

 

 

Ofta har jag flera plantor och plantor i olika storlekar på gång. En stor med fina köttiga blad som jag skördar av och får stå lite i skymundan bakom nån gardin medan andra bara får vara fina. Sen kommer det till en gräns när de blir så vidlyftiga att de inte får plats i fönstret. Det brukar sammanfalla med att de också får nya skott runt om som till och med kan ha fått nåt rotanlag och gör dem busenkla att föryngra. Även om det inte finns rotanlag är det enkelt att lossa sticklingarna och ta bort några av de nedersta bladen, låta snitten torka till nån timme, sen sticka ner sticklingen i kaktusjord eller sandblandad jord och hålla lätt fuktigt tills rötter bildats. För att plantorna ska få breda och köttiga blad krävs sen omplantering till mer näringsrik mylla som vanlig plantjord, gärna med nån näve perlit för luftighet. Tung kruka är att föredra så plantan inte välter när den börjar bli torr. Rotad planta mår bäst i full sol, att torka ut mellan vattningarna och näringstillskott då och då.

 

 

Den flyttar gärna utomhus på sommaren, efter avhärdning förstås, men föredrar lite svalare 15-18 grader på vintern och fortfarande ljust. Då kan det till och med hända att den skjuter iväg en blomställning. Jag brukar ställa nån planta svalt medan de andra får stå kvar inomhus i fönstren som vilken krukväxt som helst.

 

 

 

 

äkta aloe, aloe vera, barbardensis, husapotek, läkeväxter, nyttoväxter, odla på fönsterhyllan, örtapotek

Kommentarer (10)

 • Akkurat den du viser har jeg hatt en gang i tiden, men den døde. Fikk nok for mye vann, og det tåler de jo ikke. Flotte planter!

 • Haj Anette,

  Kul läsning, tack. Låter som en krukväxt jag borde testa, mina växter inomhus måste tåla lång tid mellan vattningarna. Sen vore det toppen om den lindrar när man lyckats komma åt stekpannor eller ugn.

  Allt gott! Ulrika

 • Intressant om Aloe Vera. Undrar om den jag har i Spanien är äkta. Om den nu överlevt utan vår skötsel under ett år.
  En vän till mig fick behandling med aloe vera för en skada på sin fot när vi var i Västindien. Otroligt snabbverkande. Vi var mycket imponerade.
  Ha det bra!

 • Aloe är en fantastisk växt – jag brukade äta upp resten av de blad jag använt till läkning. Beskt men väldigt nyttigt. Tyvärr dog mina Aloe, precis som de flesta andra, när jag flyttade. På sikt kanske jag kan köpa ett skott av dig för det är en växt som är svår att vara utan när jag vant mig.

  Kram, Carina

 • Intressant. Jag har länge undrat om jag har den äkta sorten – kommer från en balkong i Spanien och har förökat sig något enormt. Min har dock aldrig blommat. Jag gillar den för att den är så tacksam i vinterträdgården. Den gnäller inte ens när det blir +45 grader där inne 😉

  Jag har köpt druvgurkan Petit Vert de Paris hos Impecta. Den är jättegod. Just nu har vi drabbats av ketchupeffekten. Jag skördade en i torsdags, en i fredags, två i går och nu är det ett helt gäng som håller på att svälla på tok för mycket. Funderar på att salta in några. Lyxproblem, men jag vill ju ha tillgång så länge som möjligt 😉

  Kram
  Linda

 • Så fina plantor du har! Köpte en gång en aloe veraolja, den var helt underbar att ha på sår. Har funderat på att tillverka egen, något du har provat?
  Kram Kristina

  • Nej, inte prova att göra olja. Har liksom inte känt behovet när jag har tillgång till färsk gelé. Jag har dessutom vänner som gör oljor och salvor. Så mycket enklare att köpa en liten burk ringblomssalva eller liknande när det gäller torra läppar, naring hud eller liknande eftersom det går åt så lite.

Kommentarer inaktiverade.