Skip to main content

Så får du bästa tomatsmaken

Vilken tomat är godast? Ja, det beror på…

En förutsättning är förstås att man startar med en god sort, men sen finns det en hel del andra faktorer som påverkar.

Sol
Mycket sol är en bra förutsättning. En solfattig sommar blir både smakerna blekare och skörden sämre, men olika sorter är olika känsliga. Det kan göra att godingen som var favorit i fjol åker ner på skalan till ett annat år. Ryska, Kanadensiska, en och annan svensk och engelsk sort klarar sig oftare lite bättre både var det gäller leverans och smak en dålig sommar.

Skörda rätt
Att skörda tomaten vid rätt tidpunkt är viktigt och det kan vara nog så svårt att veta när en vit, gul eller grön tomat är färdig. Har den fått en fadd eller mjölig smak är den en bra bit över tiden. Då provar man sig fram och skördar resten i ett tidigare, ljusare stadium, men för tidigt kan också innebära att smakerna och sötman inte hunnit utvecklas. Ett knep kan vara att krama tomaten lätt i handen medan den sitter på busken. Är den stenhård betyder det inte mogen. Ger den efter aldrig så lite vid svagt tryck är den mogen och ger den efter markant finns det risk för övermognad.

Undvik kvävegödsling
Kvävegödsling med t.ex nässelvatten eller hönsgödsel ger svagare smak även på god tomatsort. Tomater vill ha ett högt kaliumvärde som man hittar i t.ex vallört, kogödsel och algbaserade lösningar. Att tillsätta en aning kalk eller vedaska i planteringsjorden rekommenderas ibland, men det är svårt att veta vad som är lagom. Nässelvatten nån gång medan plantan är liten, innan blomning kan verka stärkande men gynnar inte blomning och fruktsättning. Förutom att försvaga smaken hos vuxna tomater kan skalen bli otäckt vassa.

Bikarbonat
Att strö en matsked bikarbonat runt plantan några gånger under säsongen ökar sötman markant. Man kan spreja hela plantan med en lösning av 3,5 liter vatten och 1,5 tsk bikarbonat. Det är också effektivt för att häva mindre bladmögelangrepp.

Snålvattna
Att vara lite snål med vattningen är bra för smaken. Om man ser till att plantorna har en bra rotblöta från början och sen låter ytan torka upp innan man vattnar lite grand igen koncentreras smaken, men det är förstås inte meningen att de ska torka ut helt eller sloka.

Undvik kyla
Framåt hösten blir ofta nätterna kalla medan dagarna är varma. Nedkylning tar på smaken. Bäst att satsa på tidiga sorter som man kan njuta av hela sommaren medan nätterna är ljumma. Jag skulle inte heller toppa plantorna som små, vilket verkar ha blivit på modet, eftersom det ger försenad blomning och därmed försenad skörd. Viktigt är också att aldrig lägga tomaterna i kylskåpet utan förvara dem i en fruktskål i rumstemperatur. Förlorad smak kommer inte igen.

Lycka till med tomatodlingen i sommar!

bästa tomatsmaken, kvävegödsling, påverka tomatsmaken, snål vattning bättre smak, Tomater

Comments (11)

Kommentarer inaktiverade.