Självhushållning i Villaträdgård

Äta parkslide – otippat gott

Parkslide (Fallopia japonica), en vacker och imponerande växt som många har i sina trädgårdar, men det är också en invasiv art som är i stort sett omöjlig att bli av med. Den är inte förbjuden enligt EU:s lista över invasiva arter, men Naturvårdsverket rekommenderar att spridningen begränsas. Minsta lilla bit på villovägar kan slå rot och när man försöker bekämpa svarar den med att sprida sig explosivt. Syns ofta längs vägar i södra Sverige där den hamnat med schaktmassor och där folk olagligen dumpat trädgårdsavfall i naturen.

Jag tänkte inte orda så mycket om parkslidens negativa sidor i detta inlägget eftersom jag skrivit om det tidigare HÄR utan mer om dess användbarhet.

Visste du till exempel att parksliden är släkt med Rabarber (Rheum rhabarbarum) som också tillhör familjen slideväxter, är ätlig och till och med mycket god.

 

 

Jag bad en bekant om ett knippe och var noga med att inte tappa några delar. Tänkte att det var enklast att testa kräm enligt rabarberrecept och det blev en överraskande mild och rund smak. Godare än den syrliga rabarbern enligt mig. På minussidan att blad och stjälkar inte kokar sönder helt och inte tillför nåt när smak och saft lämnat. Här kan man säkert vidareutveckla och sila av innan man gör kräm, men ett par skedar på morgongröten tycker jag ändå är mumsigt. Nästa gång ska jag prova att göra saft för smakerna är väl värda att ta vara på.

 

 

Här kommer receptet på krämen

300 gram toppskott av parkslide, ej förvedad
10 dl vatten
1,25 dl strösocker
2 msk potatismjöl
1 krm kanel

Skölj parksliden, både blad och mjuka stjälkar är användbara, men ta bort grövre och hårda delar. Koka dem för sig innan de slängs i sopor eller kompost.
Koka upp vatten och socker. Dela resten av parskliden i mindre bitar, lägg i och koka under lock 5-10 minuter. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Ta kastrullen från värmen och tillsätt redningen i en fin stråle under omrörning. Häll upp och sockra ytan så att den inte skinnar sig.

 

 

 

 

Kommentarer (4)

 • Oj intressant! Visst bara att den var en väldigt ”negativ” växt att få in i trädgården men att den var god också visst jag inte…intressant inlägg!
  Varm kram från Titti

  • Hej Titti och tack för kommentar. Jo, det finns mycket att säga om parkslide. Det blir säkert fler inlägg.
   Är så tråkigt att jag inte kan lämna kommentarer hos dig eftersom du har en snäv inställning på vilka som får lämna. Om du vill kan du ändra bakom kulisserna så jag får välja identitet när jag ska kommentera och då behöver jag tillgång till ruta med Namn/URL. Du måste alltså godkänna den varianten när du styr upp kommentarerna.
   Detta gäller även tantotteskrufv.blogspot.com
   Bästa hälsningar
   /Anette

 • Tack Anette!
  Jag har inte parkslide själv men faktum är att jag har försökt få den att växa här men det har misslyckats, vilket jag förstås är glad för nu när jag läser ditt inlägg. Ska berätta för sonen och hans familj att de kan äta upp den som de kämpar med att få bort.
  Allt gott önskas!
  Karin som kan berätta att ramslöken lever och mår bra i väntan på en ännu bättre plats någonstans här hos oss.

Kommentarer inaktiverade.