Så får du bästa tomatsmaken
Vilken tomat är godast? Ja, det beror på…
En förutsättning är förstås att man startar med en god sort, men sen finns det en hel del andra faktorer som påverkar.
Sol
Mycket sol är en bra förutsättning. En solfattig sommar blir både smakerna blekare och skörden sämre, men olika sorter är olika känsliga. Det kan göra att godingen som var favorit i fjol åker ner på skalan till ett annat år. Ryska, Kanadensiska, en och annan svensk och engelsk sort klarar sig oftare lite bättre både var det gäller leverans och smak en dålig sommar.
Skörda rätt
Att skörda tomaten vid rätt tidpunkt är viktigt och det kan vara nog så svårt att veta när en vit, gul eller grön tomat är färdig. Har den fått en fadd eller mjölig smak är den en bra bit över tiden. Då provar man sig fram och skördar resten i ett tidigare, ljusare stadium, men för tidigt kan också innebära att smakerna och sötman inte hunnit utvecklas. Ett knep kan vara att krama tomaten lätt i handen medan den sitter på busken. Är den stenhård betyder det inte mogen. Ger den efter aldrig så lite vid svagt tryck är den mogen och ger den efter markant finns det risk för övermognad.
Undvik kvävegödsling
Kvävegödsling med t.ex nässelvatten eller hönsgödsel ger svagare smak även på god tomatsort. Tomater vill ha ett högt kaliumvärde som man hittar i t.ex vallört, kogödsel och algbaserade lösningar. Att tillsätta en aning kalk eller vedaska i planteringsjorden rekommenderas ibland, men det är svårt att veta vad som är lagom. Nässelvatten nån gång medan plantan är liten, innan blomning kan verka stärkande men gynnar inte blomning och fruktsättning. Förutom att försvaga smaken hos vuxna tomater kan skalen bli otäckt vassa.
Bikarbonat
Att strö en matsked bikarbonat runt plantan några gånger under säsongen ökar sötman markant. Man kan spreja hela plantan med en lösning av 3,5 liter vatten och 1,5 tsk bikarbonat. Det är också effektivt för att häva mindre bladmögelangrepp.
Snålvattna
Att vara lite snål med vattningen är bra för smaken. Om man ser till att plantorna har en bra rotblöta från början och sen låter ytan torka upp innan man vattnar lite grand igen koncentreras smaken, men det är förstås inte meningen att de ska torka ut helt eller sloka.
Undvik kyla
Framåt hösten blir ofta nätterna kalla medan dagarna är varma. Nedkylning tar på smaken. Bäst att satsa på tidiga sorter som man kan njuta av hela sommaren medan nätterna är ljumma. Jag skulle inte heller toppa plantorna som små, vilket verkar ha blivit på modet, eftersom det ger försenad blomning och därmed försenad skörd. Viktigt är också att aldrig lägga tomaterna i kylskåpet utan förvara dem i en fruktskål i rumstemperatur. Förlorad smak kommer inte igen.
Lycka till med tomatodlingen i sommar!
bästa tomatsmaken, kvävegödsling, påverka tomatsmaken, snål vattning bättre smak, Tomater
Lena
Ska testa ditt tips med bikarbonaten.
Carina
Ja du… Tack för jättebra råd! Men mina tomatplantor i år är sämre än på länge. Har fått in nåt litet flygfä, inte de små svarta, som biter av topparna helst under första bladparet. Sen verkar den eko-märkta jorden jag skolade om dem i inte ha varit bra. Först växte dem men stannade strax och blev gula – skumt. Först tänkte jag börja om med nya sådder men nä – jag får ta nya tag nästa år.
Kram, Carina
IngmarieWe/Refugium
Tack för råden om tomatodling. Jag brukar nöja mig med att köpa några plantor då jag inte har något växthus. Intressant det där om bikarbonaten. Ha det bra.
Marika
Hej Anette!
Tack för dina fina tips. Bikarbonat verkar vara bra till mycket. Skall testa det. Längtar efter att få ut mina tomater till växthuset. Ser ut som en djungel i huset.
Ha det bra /Marika
Villroses hage
Tomatdyrking er virkelig en kunst. Den gode smaken er akkurat hva man jakter på. Prøvd så mange sorter, men hos noen uteblir den forventede smaken. Skulle nok bodd litt lenger sør… Tar til meg dine råd, og håper det blir en bra tomatsesong. God helg!
/Irene
Cecilia Morawski
Mina tomatplantor blir också gula i topparna i år. Det har aldrig hänt tidigare. Vad kan det bero på?
Anette
De kan ha vuxit alldeles för fort så topparna blir ljusa eller har näringen tagit slut.
/Anette
Lena i Wales och Spanien
Bra råd.
Ska testa bikarbonat om mina plantor tar sig.
Trevlig ny vecka!
maggans blogg
Hej!
Tack för rådet om Bikarbonat det ska jag testa.Ha det gott/Margareta
Kristinas oas
Många bra råd, tack! Funderar vidare på gödsel. Jag har ju dåligt med gräsklipp… 😉 Men kaninbajs har jag gott om! Frågan är hur det skulle fungera till tomater? Vad tror du?
Kram Kristina
Anette
Gräskllipp passar inte för tomater eftersom det innehåller mycket kväve. Kaninbajs tror jag absolut på. Vanlig blomgödning är lättillgängligt och duger utmärkt.
/Kram Anette