Odla tomat som krukväxt
Tomater kan man odla året om som krukväxt. Det är en perenn växt i delar av Sydamerika där den har sitt ursprung. Kruxet har traditionellt varit storleken och ljuset.
Lösningen är små kompakta plantor som har blivit en stark trend bland tomatälskare världen över och det kommer ständigt nya sorter. Dessutom har LED-belysningen gjort inomhusodling möjlig för var man.
De minsta tomatsorterna blir inte mer än 15-20 cm höga, men runt 30-40 cm höga buskar är mer praktiskt om man inte bara vill ha dem till prydnad utan också kunna få en vettig skörd. Det man ska leta efter i frölistorna är sorter som benämns som microdwarfs, minibusk, fönstertomat eller ibland kruktomat vars namn antyder att det handlar om en liten planta som kan odlas som krukväxt på fönsterbrädan. De är alla små miniatyrbuskar som inte ska tjyvas.
För att krångla till det ytterligare finns det miniatyrer även av högväxande sorter, alltså såna som växer på höjden hela säsongen och normalt tjyvas. Som miniatyrer kallas de träd och brukar också få plats inomhus t.ex Bundaberg Rumball och Curley Cale.
Vad det gäller frukterna är flertalet körsbärstomater, men det finns också lite större cocktail som Tiny Tiger och Bundaberg Rumball. Alla färger finns representerade från grönt och gult till rött och mörkaste blåsvart. Smakerna varierar kraftigt.
En LED-belysning med varmrött ljus under okt-febr gör susen och ger många blommor, tomater och håller plantorna fina. Ett lämpligt avstånd till plantan är 20 cm därför behöver den vara justerbar i höjd efterhand som plantorna växer.
Smakerna utvecklas bättre i sol och värme än på vintern med artificiellt ljus, men de allra flesta är ändå godare än vad man kan hitta i matbutiken. En del är riktiga godistomater med hög sötma och mustighet.
En stor del av glädjen består trots allt i att ha nåt grönt att pyssla med utan även under vinterhalvåret.
Här är morgonritualen att jag redan i nattlinnet tassar runt och säger godmorgon till plantorna med en fjäder för pollinering i högsta hugg. Det är alltid nån ny blomma som är på väg att slå ut. Bladen doftar härligt och ofta får de en vattendusch med spejflaskan också. Inomhusluften kan bli rätt torr på vintern. På sistone har jag dessutom börjat prata med plantorna, kanske har det med åldern att göra.
Snart syns små gröna fruktämnen och hjärtat hoppar små glädjeskutt. Ofta får mogna tomater följa med ner till frukostbordet. Lycka!
När kan man så? Ja, faktiskt året runt om man har belysning och gärna möjlighet att ställa plantorna lite svalare en period mellan de grott och tills de börjar gå i blom. Vill man inte skaffa extra belysning så är mars-augusti bästa tiden. Plantorna anpassar sig lättare från inomhus till utomhusliv än tvärtom. Att flytta in plantor på hösten som är vana vid hög luftfuktighet utomhus kan bli för tufft även med duschning.
Tips för inomhussådd av fönstertomater oktober – mars
-Investera i växtbelysning, dyrt, men här får man vad man betalar för.
-Tänk på att plantorna behöver plats under belysning även när de skolats om till 2-3-liters krukor.
-Bredså glest i såjord (minst 5 cm mellan fröna) i, pluggbrätte, rootmaster eller så ett och ett i små krukor, typ de man köper hyacinter i. Ställ över element eller på värmematta med växtbelysning.
– Om det är möjligt, flytta till svalare miljö 15-18 grader med extrabelysning så fort det första lilla gröna visar sig. Avstånd till belysning 20 cm. Flytta tillbaka till rumstemperatur och extra belysning när de första knopparna syns.
-Plantera om till 12 cm kruka när plantan fått 4 blad. Använd plantjord eller tomatjord.
-Efter 4-6 veckor är näringen slut och plantorna är förmodligen bredare än krukorna. Skola om till 2-3 liter kruka.
Vid varje omplantering sätter man plantan minst 1/3 djupare än tidigare och är det blad i vägen nyper man bort några. Här finns också möjlighet att till viss del kompensera växter som olyckats och blivit rangliga genom att plantera dem så bara toppen sticker upp. Det spelar ingen roll om stjälken ringlar sig i krukan. Det kommer att bli rötter hela vägen. Buskiga tomater sätts inte djupare än till de börjar förgrena sig.
-Bind upp och stötta. Trädtomater och andra högväxande behöver bindas upp och stöttas. Buskiga fönstertomater kan också behöva stöttning när klasarna blir tunga.
-Smaken påverkas av näring, vattning och solljus. Full dos gödning från blomning över hela skördetiden. Vanlig blomgödning duger bra. Låt ytan torka upp något mellan vattningarna, men krukan ska inte tappa drastiskt i vikt.
-Inomhusluften är ofta ganska torr. Spreja plantan regelbundet med rumstempererat vatten. Jag brukar ha sprejflaskan ståendes bredvid plantorna så jag blir påmind och den är lätt tillgänglig.
-Ofta pollinerar de här plantorna sig bra själva, men det kan ändå vara bra att säga godmorgon och dutta runt lite försiktig med mjuk pensel eller fjäder mellan blommorna.
-Avhärda. Ska plantorna flytta ut till sommaren så behöver de vänja sig vid UV-ljuset för att inte bli ”solbrända”. Flytta ut dem dagtid i skugga och ta in dem på kvällen under två veckor. Sen kan de stanna i utomhus i full sol och väl skyddat läge om temperaturen inte går under 15 grader nån gång under dygnet. Helst vill de här plantorna fortsätta att gotta sig i växthus eller uterum.
Länk till frölista där du hittar särskild rubrik för föstertomater https://atligatradgarden.se/wp-admin/post.php?post=2712&action=edit
Bundaberg Rumball, Curley Cale, fönstertomater, kruktomater, microdwarfs, minibusk, odla inomhus, odla på vintern, odla tomater, Tiny Tiger
Marika
Hej Anette!
Tack för en bra beskrivning. Tänkte prova att ta en liten busktomat planta och flytta in den. Värt ett försök. Förra året skulle jag ta skott av mina plantor, det gjorde jag men sedan glömde jag kvar dem i växthuset. Det ser riktigt härligt ut med dina tomatkrukor.
Ha det gott /Marika