Skip to main content

Tomat Vilma, F1 hybrid eller inte?

Det råder delade meningar om den lilla kruktomaten Vilma, god, inte god, F1, inte F1? Jag reder i härvan.

Små, kompakta tomatplantor som kan odlas på fönsterbrädan är en het trend som bara tycks växa bland oss tomatentusiaster. De kallas allt från micro dwarfs till fönstertomater, kruktomater eller minibuskar och är roliga att odla som krukväxter året runt.

Nu har det bildats två tydliga och mycket bestämda läger på sociala medier runt sorten som kallas Vilma.  Ena sidan hävdar att tomaten är god och går att ta frö av som blir lika bra som avkomman och det andra lägret tycker tomaten är blek och inte mycket att ha.

Alla har rätt!

För ett tiotal år sen köpte jag en planta på Nordiska Trädgårdsmässan som gav bär med alldeles utmärkt smak. Den salufördes som fönstertomat och därför tyckte jag det var kul att odla den på fönsterbrädan i många år. Den flyttade aldrig ut. Jag föryngrade den emellanåt genom att ta en fin gren med nytillväxt och stoppade ner i en kruka med välgödslad jord. Det blev snabbt en ny planta och så höll det på. Tanken om det var en F1 eller ej slog mig aldrig, men när jag började ta frö blev avkommorna allt sämre i smaken och misstankar väcktes att detta var en F1.

När jag googlade runt lite bland fröfirmorna visade det sig att Impecta har den som F1, men andra har den som en ickehybrid. Inte undra på att det blir förvirring och näst intill gräl i vissa tomattrådar på sociala media.

De som odlar hybriden F1 får en söt god körsbärstomat som de är jättenöjda med. De som tar frö av hybriden kan inte förvänta sig en likadan avkomma. Alla anlag faller ut från de båda föräldrarna och ofta blir det inte så bra, MEN då och då händer det att en god variant dyker upp om väldigt många frön sås och i många generationer. Därför kan det även finnas hyggliga varianter av ickehybrider i omlopp. Sen tillkommer ju vår personliga uppfattning av vad som är gott och odlingsvärt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det hela kompliceras också av att utländska fröpåsar saknar F1 märkning om det är en hybrid och istället väljer man att informera om icke hybrider som då benämns i texten som Open pollinated. Här måste man alltså se upp! Jag gissar att många avkommor från utländska hybrider är på vift.

Min slutsats är att har du en Vilma som du tycker om är det bara att fortsätta att odla, men ta inte frö från påsar märkta F1 och läs på och googla om du köpt utländska frö eller fått/bytt/köpt privat, så vi undviker fler såna här härvor. Använd sticklingsmetoden om du känner dig osäker.

Du kan alltså  ta frö av svenskpackade fröer utan F1 märkning och utländska med texten Open pollinated.

I min frölista finns Vilma fortfarande kvar som Wilma Selection II, men det finns numera många som är godare i min mun. Se frölista

Jag hoppas begreppen har klarnat lite och önskar dig god odling på fönsterhyllan!

F1 hybrid, fönstertomat, micro dwarf kruktomat, minibusk, open pollinated, samla tomatfrö, tomat Wilma, vad betyder F1, vilma