Självhushållning i Villaträdgård

Morgontur i trädgården – aprilväder

Aprilvädret frestar på försådda växter och ger extra arbete när allt som redan flyttat ut måste räddas från snö och dubbla minusgrader. Samtidigt är det ju vackert med sol och kallt. Jag går en hastig morgonrunda medan solen tar sig över åsen.

 


Kallsådder av spenat, rädisor, bladraps, pak choi och tatsoi. En del grodde under perioden tidigare när dagstemperaturen var över 4° men är vana vid minus på nätterna och klarar sig bra under väv och rutor.

 


Även septembersådderna i backar som stått i växthuset och bara varit utomhus fyra dygn innan köldsvackan visade sig må bra och såg pigg ut på eftermiddagen när de tinat upp. Det här är också spenat, pack choi och bladraps som vi skördat av hela vintern.

 


Värre kan det vara med persikan ”Ice Dance” vars namn inte alls syftar på tålighet utan på att den är vit med gudomlig smak som dansar, leker och smeker över tungan.

 


Vitlök är tålig och klarar sig bra trots att den är krukad. Jorden var torr och fick nu en välbehövlig blöta.

 


Ruvande höna. Nja, det hade blivit för kallt. Tack och lov är denna av betong, men i hönshuset är de bra sugna på att komma igång nu.

 

Fastlagsris med riktiga fjädrar är inte särskilt politiskt korrekt med tanke på att de sannolikt plockats från levande höns nånstans i Asien och jag skulle inte få för mig att köpa några nu. Dessa är gamla, riktigt gamla eftersom jag sparat alla jag nånsin köpt innan vi fick veta hur djuren behandlades. Jag har många färger att välja på, men ofta blir det de här grönblå från min första lägenhet 1979. Jag hade som 18-åring nyss flyttat hemifrån till en etta i  ovanvåningen på en grönmålad trästuga. Varje gång jag plockar fram de här får jag också minnen från den tiden. Faktiskt köpte jag min första systemkamera i samma veva och på den vägen är det.

 

 

ätliga trädgården, rundvandring, trädgården

Kommentarer (5)

 • Tydligen fler än vi, som fick snö igår. Jag har ju inga omfattande odlingar, som tog någon skada, men inte blev jag glad över snön och kylan. Men idag har vi 4 plusgrader, så det lär väl töa bort. Hoppas att dina odlingar klarar sig!
  Kram, Monica

 • Hej Anette!
  Det var väl onödigt med kylan som kom. Några fjäderlätta snöflingor fick vi också. Hastade ut till växthuset häromkvällen då det skulle bli kallt. Hade glömt bort mina frösådder. Lyckades täcka in dem, får nog hålla vakt lite bättre framöver. Tomat och paprika plantorna står inne, så de klarar sig fint. Fint pyntat både med fjädrar och höna.
  Ha det gott /Marika

 • Ja ack så kyliga vindar och frostiga morgnar! Vilket bakslag för allt som börjat gro och knoppas…
  Nästa vecka ska det bli busväder tydligen. Ja nog är april en lurig månad alltid!
  Vårkram från Titti

 • Vackert men brrrr så kallt det ser ut. Tur att många växter är oväntat bra på att hantera kyla, alltid fascinerande att se dem sträcka på sig som om ingenting hänt. Men stackars ’Ice Dance’, hoppas blomningen inte gick förlorad.

  Allt gott! Ulrika

Kommentarer inaktiverade.