Skip to main content

Morgontur i trädgården – aprilväder

Aprilvädret frestar på försådda växter och ger extra arbete när allt som redan flyttat ut måste räddas från snö och dubbla minusgrader. Samtidigt är det ju vackert med sol och kallt. Jag går en hastig morgonrunda medan solen tar sig över åsen.

 


Kallsådder av spenat, rädisor, bladraps, pak choi och tatsoi. En del grodde under perioden tidigare när dagstemperaturen var över 4° men är vana vid minus på nätterna och klarar sig bra under väv och rutor.

 


Även septembersådderna i backar som stått i växthuset och bara varit utomhus fyra dygn innan köldsvackan visade sig må bra och såg pigg ut på eftermiddagen när de tinat upp. Det här är också spenat, pack choi och bladraps som vi skördat av hela vintern.

 


Värre kan det vara med persikan ”Ice Dance” vars namn inte alls syftar på tålighet utan på att den är vit med gudomlig smak som dansar, leker och smeker över tungan.

 


Vitlök är tålig och klarar sig bra trots att den är krukad. Jorden var torr och fick nu en välbehövlig blöta.

 


Ruvande höna. Nja, det hade blivit för kallt. Tack och lov är denna av betong, men i hönshuset är de bra sugna på att komma igång nu.

 

Fastlagsris med riktiga fjädrar är inte särskilt politiskt korrekt med tanke på att de sannolikt plockats från levande höns nånstans i Asien och jag skulle inte få för mig att köpa några nu. Dessa är gamla, riktigt gamla eftersom jag sparat alla jag nånsin köpt innan vi fick veta hur djuren behandlades. Jag har många färger att välja på, men ofta blir det de här grönblå från min första lägenhet 1979. Jag hade som 18-åring nyss flyttat hemifrån till en etta i  ovanvåningen på en grönmålad trästuga. Varje gång jag plockar fram de här får jag också minnen från den tiden. Faktiskt köpte jag min första systemkamera i samma veva och på den vägen är det.

 

 

ätliga trädgården, rundvandring, trädgården

Comments (5)

Kommentarer inaktiverade.