Skip to main content

Odla tebuskar

Den milda vintern ha gjort att mina tebuskar alla redan börjat sätta nya skott och det kändes som hög tid för beskärning. Hur man egentligen skördar teblad har jag ingen aning om, men jag misstänker att det finaste teet kommer från späda blad som plockas vid flera tillfällen under säsongen. Nu beskär jag mest för att få en hygglig form på plantorna och passar förstås på att använda bladen.

Plantorna inköptes som små från Kränku på Gotland 2017 där man tydligen försöker odla dem på friland. Det har jag alltså inte vågat utsätta dem för här i zon 4, men på sommaren står de utomhus i halvsol. Under vintern står de svalt och frostfritt i växthuset.

I övrigt gillar de lågt pH 4,5-5,5, luftig jord som gärna kan blandas med lite bark och vattnas förstås inte med kalkhaltigt kranvatten. De gillar inte att stå med fötterna i blöt och samtidigt är de ganska törstiga. Regelbunden vattning och gödsling flera gånger per vecka är det som gäller.

Nu har de blivit beskurna, ett litet spinnangrepp har blivit omhändertaget, de är sköljda och omplanterade, fula blad bortplockade. För att vara extra försiktig kunde jag förstås börjat med att beskära och väntat några veckor med omplanteringen, men de är inte jättekänsliga och jag ville gärna ha det gjort innan det är fullt upp med frösådderna.

Överblivna blad är sorterade och sköljda. Nu ligger de på tork, men allra godast är helt färska, späda blad. De smakar som den mildaste och Sencha, sen kan man förstås gå vidare, fermentera och göra sina egna sorter.

Tebusken Camelia sinensis är egentligen ett träd, men eftersom de hela tiden beskärs blir de som buskar. Som namn och blomma antyder är de släkt med de kamelior vi ser som prydnadsväxter.

Nu såg jag att man kan köpa frö till en svagt gulblommig tebuske hos Impecta. Synd att jag just skickat iväg en annan beställning, men det blir fler tillfällen. Vore ju kul att testa!

Länksamlingen TrädgårdsFägring

Odling, tebuskar

Comments (15)

Kommentarer inaktiverade.