Odla tebuskar
Den milda vintern ha gjort att mina tebuskar alla redan börjat sätta nya skott och det kändes som hög tid för beskärning. Hur man egentligen skördar teblad har jag ingen aning om, men jag misstänker att det finaste teet kommer från späda blad som plockas vid flera tillfällen under säsongen. Nu beskär jag mest för att få en hygglig form på plantorna och passar förstås på att använda bladen.
Plantorna inköptes som små från Kränku på Gotland 2017 där man tydligen försöker odla dem på friland. Det har jag alltså inte vågat utsätta dem för här i zon 4, men på sommaren står de utomhus i halvsol. Under vintern står de svalt och frostfritt i växthuset.
I övrigt gillar de lågt pH 4,5-5,5, luftig jord som gärna kan blandas med lite bark och vattnas förstås inte med kalkhaltigt kranvatten. De gillar inte att stå med fötterna i blöt och samtidigt är de ganska törstiga. Regelbunden vattning och gödsling flera gånger per vecka är det som gäller.
Nu har de blivit beskurna, ett litet spinnangrepp har blivit omhändertaget, de är sköljda och omplanterade, fula blad bortplockade. För att vara extra försiktig kunde jag förstås börjat med att beskära och väntat några veckor med omplanteringen, men de är inte jättekänsliga och jag ville gärna ha det gjort innan det är fullt upp med frösådderna.
Överblivna blad är sorterade och sköljda. Nu ligger de på tork, men allra godast är helt färska, späda blad. De smakar som den mildaste och Sencha, sen kan man förstås gå vidare, fermentera och göra sina egna sorter.
Tebusken Camelia sinensis är egentligen ett träd, men eftersom de hela tiden beskärs blir de som buskar. Som namn och blomma antyder är de släkt med de kamelior vi ser som prydnadsväxter.
Nu såg jag att man kan köpa frö till en svagt gulblommig tebuske hos Impecta. Synd att jag just skickat iväg en annan beställning, men det blir fler tillfällen. Vore ju kul att testa!
Länksamlingen TrädgårdsFägring
Marit
Morsomt med egne tebusker! Jeg har mange Camellia japonica, men alle bor inne i kjellenen om vinterrn. Det er for kaldt ute om vinteren her til at de overlever ute.
Takk for tipset om frø. Jeg har aldri fått de til å spire fra frø, men fikk lyst til å prøve igjen.
Mia
Men så spännande!! Blir sugen på att testa men det är problem med vinterförvaringen….men nyfiken blir jag! 🙂
Malou/Evergreengarden
Nu blir jag jättesugen!
Carina
Har funderat på att ha någon ren Camellia saluenensis när jag ändå har några kamelior jag pjoskar med. Och tänk att servera thé och lite nonchalant lägga in – det kommer från egen odling… Skotten kan man göra sticklingar av också… ..om du funderat på en egen plantage 😉
Kram, Carina
Anette
Ja, det var ju urdumt att jag inte tog några egna stsicklingar, för vem vill väl inte ha en egen plantage! Det får bli nästa gång.
Kram
/Anette
Birgitta
Spännande läsning!
Trevlig helg!
villa Ryttarängen
Oj, jag vet visst inte mycket jag. Tebuske har jag liksom aldrig tänkt att man kan odla. Kanske för att jag mest dricker kaffe. Fin växt i alla fall och roligt att skörda och göra eget. Det är ju något visst med det. Kraaam Pia
Anette
Du får göra som Johannes Wetterbäck farbrorgron.se istället, odla, rosta och mala eget kaffe.
Kram
/Anette
Titti
Oj! Tebuske! Vilken spännande växt att odla 🙂
Alltid lika inspirerande att kika in till dig…
Kram från Titti
Lotta
Den här blir jag sugen på att testa. Blir väldigt nyfiken på om bladen doftar.
Ha en härlig helg /Lotta
Anette
Nej, de doftar inte.
/Anette
maggans blogg
Så spännande med egna tebuskar och så vet man att de är rena från gifter och sedan är det en häftig grej att kunna göra eget te.Ha det gott/Margareta
Susie på Stjärnarve...
Så spännande! Och att du köpt dom här på Gotland, hade jag inte en aning om att man kunde!!
KRAM/Susie
Lena i Wales och Spanien
Vad spännande!
Tack också för inspirationen till att göra ärtpastej. Har gjort det och det och det var jättegott.
Kristinas oas
Så intressant! Vackra blommor har den ju också.
Önskar dig en fin helg!
Kram Kristina