Mer grönt på julbordet
Visst är det gott med den klassiska julmaten, men jag har också ett par vegetariska favoriter som bygger på sånt som finns till hands i trädgården eller räddats in i frysen under odlingssäsongen. Grön sallad från vinterodlingen är självklar, gärna med äppelbitar eller granatäppelkärnor, men det är bara början.
«»
Jordärtskockorna växer till sig på senhösten och jag har tre olika att välja mellan: Strävsolros, röda eller den vita ’Bianca’. Med lite god vilja brukar det gå att gräva upp knölarna även om marken fått en liten skorpa här i zon 4. Smaken skiljer sig inte, man tar de man har till den här rätten som jag helt enkelt kallar
Jordärtskockor i senapssås
4 port
20 jordärtskockor
Senapssås
1 msk rapsolja
2 msk majsmjöl
3 dl mjölk/grädde som samvetet bjuder
2 msk sötstark senap
en gnutta riven muskot
1-1 1/2 tsk salt beroende på sort
några drag på pepparkvarnen
1 pkt bacon
Koka jordärtskockorna i lättsaltat vatten och skala dem. Här gäller det att ha lite fingertoppskänsla för ena sekunden är de hårda, nästa överkokta.
Tärna och stek baconen knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
Häll oljan i en gryta. Blanda 1 dl mjölk/grädde och majsmjölet. Koka upp i grytan och späd med resten av mjölken till bra konsistens. Tillsätt senap, muskot och smaka av med salt och peppar. Lägg i de skalade jordärtskockorna.
Servera som vegetarisk rätt eller toppa med baconströsslet. Rödkål, brunkål, sallad, korv, skinka, köttbullar, skinka och ägg passar till.
Jordärtskockor innehåller kolhydraten inulin som räknas som kostfiber, är bra mat för de nyttiga tarmbakterierna och kan köpas som kosttillskott, men samtidigt kan det vara gasbildande. Inget farligt, helt naturligt, men kan vara bra att veta om.
«»
I år har det varit ett riktigt svampår och när det finns gott om att blir det svamppaté. Gudomligt god året runt med lite röd gelé, en sås på kapris och klyftpotatis till. Bästa blandningen är Karl-Johan och kantareller, men har jag ingen Karl-Johan ersätter jag med champinjoner. På julbordet passar den till det mesta varma.
Örtkryddad svamppaté
Ugn 200°
2 msk fett
150 g purjolök
2 klyftor vitlök
2 msk basilika
1 msk mejram
1 msk salvia
1 tsk timjan
500 g färska champinjoner
2 dl förvällda kantareller
50 g sötmandel
2 dl havregryn
2 dl vatten
1 msk buljongpulver
1 dl grädde
200 g Västerbottenost
2 ägg
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör att steka i
Snitta purjon på längden, skölj, skär tunt och fräs i fettet tillsammans med vitlök, basilika, mejram och salvia gärna i stekgryta. Hacka svampen och tillsätt. Lägg på locket och låt svampen ånga i eget spad ca 10 minuter. Mal mandeln och tillsätt ihop med havregryn, vatten, grädde och buljong. Låt smeten vila under lock. Späd eventuellt med mer vätska eller havregryn beroende på konsistensen. Den ska vara som en tjock gröt. Riv osten och rör ner, sedan ett ägg i taget. Smaka av med salt och peppar.
Använd en smord pastejform eller klä en avlång sockerkaksform med bakplåtspapper, pensla med olja och häll över smeten.
Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.
Låt svalna och skär upp.
Går bra att göra i förväg och frysa. Skärs halvtinad.
Sås på kapris
2 port
1 dl kapris eller kapriskryddade krassefrö som jag brukar använda
2 dl olivolja
1 msk vatten
1 msk vitvinsvinäger
Allt mixas. Klart!
«»
Den egna höstkålen brukar gå att förvara i jordkällaren till jul även om de yttersta bladen brukar behöva skalas bort. Till jul är det rödkål som gäller.
Varm rödkål med dadlar
4 portioner
500 g rödkål = ett litet huvud
2 msk rapsolja
6 msk rödvinsvinäger
1 kanelstång
2 msk muscovadosocker
8 färska dadlar
1 tsk salt
några drag på pepparkvarnen
Skär rödkålen fint eller strimla i matberedare. Låt fräsa några minuter i olja i stekgryta eller panna med lock. Tillsätt vinäger, kanel och socker. Lägg på locket och ånga ca 20 min eller till kålen är mjuk. Hacka under tiden dadlarna och vänd ner. Smaka av med salt och några drag på pepparkvarnen.
Passar till patén och kötträtterna på julbordet.
Önskar Er alla en riktigt skön Jul
och Gott Nytt År
äta efter säsong, grön julmat, jordärtskockor i senapssås, kaprissås, mat, Recept, rödkålssallad, svamppaté, vegetarisk jul, vintersallad
Marika
Hej Anette!
Tack för recept. Här blir det kålrotslåda och potatislåda enligt min mammas recept.
Kan inte vara utan det till jul.
Önskar dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
/Marika
Birgitta
Anette!
Tack för spännande recept. Alltid roligt att prova något nytt. Här har vi knyt på julaftonen och då blir det ofta en hel del grönt på julbordet. Personligen är jag förtjust i långkål och sellerisallad till skinkan men så behöver det inte alltid vara. För mig är själva höjdpunkten olika former av inlagd sill. Utan sill ingen jul.
Allt gott!
Birgitta
Rosor+och+ruiner
Härligt med grönt, jag gör numer alltid grönkålspaj, och så en sallad till, tycker egentligen att det och sill, potatis och ägg räcker 😉
Önskar dig en härlig och God Jul!!
Gunilla
Anki
Den där svamppatén ser fantastisk ut!
Här blir det ingen julmat i år … förutom det jag får hos barnbarnsfamiljen idag, men jag har inte lagat någon – ingen inspiration nu när Lasse är borta.
Vill i alla fall önska dig en GOD JUL!
Kram
LillaSyster
God Jul och tack för inspirerande recept =)
Carina
Härliga gröna recept. Ska börja med jordärtskockorna men först får kylan släppa taget för nu är det mer än en tunn kaka fruset ute. Julbordet är fortfarande like med kött och fik för mig men resten av året blir mer och mer grönt och vardagen gör nog mer skillnad totalt sett 🙂
God fortsättning! KRam, Carina