Självhushållning i Villaträdgård

Gnagarna flyttar in

 

När kylan kommer söker smågnagarna skydd och tar första bästa chans att flytta in. Plötsligt upptäckte jag att de sent uppkomna smålökar som jag tänkt använda blasten av var flyttade från en hink i snicken till en plasttunna bredvid där råttor ätit fram ett fem centimeter stort hål i locket. Lökarna hade bitmärken och var lite tuggade på vissa ställen. När jag öppnade en av lådorna med väv för att täcka vinterodlingen hade nån ätit sig igenom alla lagren och byggt ett bo i mitten. De är helt enkelt fenomenala på att hitta bra boplatser bland sånt som förvaras i bodarna. Tack och lov har vi ett råttsäkert boningshus trots att det är gammalt.

Höns drar alltid till sig råttor. Det är oundvikligt eftersom de har fri tillgång till mat i öppna kärl. Likadant med fågelmatningen utomhus. En mus klättrar lätt uppför en vägg, stake eller träd där mataren hänger.

Jag ser mig som djurvän, men råttor och möss lämnar små svarta lortar efter sig på bänkar, golv, bland saker och sprider sjukdomar. De kan också göra stor ekonomisk skada. Bara odlingsväven kostar nog nån tusenlapp att ersätta, tunnan nån hundring.

Sorkarna är ett gissel året runt eftersom de gräver gångar i landen. Plötsligt vissnar raden med dill och när jag undersöker saken hänger rötterna i luften. De rör sig också fritt ovan jord, gnager på morotshalsar och rödbetor som börjar bli skördeklara, äter tomater när de är törstiga, inte en hel, utan provsmakar gärna alla som hänger för långt ner. Ett år när vi var mellan katter, tog jag 101 sorkar i burfälla i landet.

 

Jag brukar agna med fågelfrö eller hönsfoder. Har man sniglar hinner de ofta före in i burarna och äter upp betet. Sen jag upptäckte detta laddar jag också med blå korn av järnsulfat som sniglarna äter i första hand. Här har en pantersnigel festat loss ordentligt och blivit så tjock att han inte kunde ta sig ut.

I lilla växthuset är det nästan alltid nån sork som gräver sig in. Såklart ett behagligt boställe fullt av mat, utomhuskänsla men ändå skyddat. Ett år hade jag ställt en större mängd hyacinter i lilla växthuset för att bromsa tillväxten på knopparna. Några dagar senare hade hälften av lökarna lysande vita märken efter tänder. Gömma under mossa, nja lökar gillar inte fukt och jag tycker själva lökarna är minst lika snygga dvs utan gnagmärken.

 

Ett annat år var det backen med höstsådd salladslök som skövlades. De gröna stråna var helt enkelt avbitna i jordnivå och bara små stubbar fanns kvar. Sån behandling klarar de förstås inte och jag blev utan tidig vårlök.

Ni förstår att gnagarbeståndet behövs hållas efter.

 

Bästa vapnet i kampen är Basil the cat. Sorkar fångas, ibland flera om dagen, men de äts inte utan dras fram och lämnas där vi garanterat ska se dem och berömmet kan inkasseras. En liten stund senare städar skatparet upp.

 

Där Basil inte har tillträde är det olika fällor som gäller. Burfällor passar överallt. De fångar levande råttor och möss och måste ses till minst två gånger om dagen. Antingen släpper man sen ut fångsten på lämpligare ställe eller får man själv ha ihjäl.

Vippfällan är särskilt bra där det finns mycket djur eftersom en efter en helt aningslöst tar sig upp för rampen med sikte på jordnötssmöret längst ut och sen vippar ner i hinken. Detta är också en fälla för levande fångst. Enligt Jordbruksverket är det inte tillåtet att ha nån vätska i hinken.

 

Senaste slagfällorna vi köpte av brun plast visade sig vara de bästa vi haft eftersom fjädern är extremt känslig. Det går inte att sno åt sig mat utan att hamna i kläm. Anticimex rekommenderar att även dessa laddas med jordnötssmör.

Tänk på att använda handskar när du hanterar fällor, både för att inte sätta människolukt på dem och för att skydda dig själv.

Att helt bli kvitt möss, råttor och sorkar är inte möjligt när man bor på landet. Gnagarna förökar sig nåt otroligt och är dessutom smarta.

 

 

 

burfälla, fällor, möss, musbo, råttor, skadedjur, slagfälla, sork

Kommentarer (8)

 • Hej Anette!
  Har haft möss som ätit upp tulpanlökar i garaget ett år. Numera hänger jag dem i papperspåsar i taket. Det är ingen garanti att de får vara ifred, men det är lite säkrare. Vi köpte musfällor som var helt värdelösa, det gick inte att gillra dem utan att få fingrarna i kläm. Jordnötssmör har jag inte tänkt på. Det är inget stort problem hos oss men det brukar synas spår av möss i garaget. Det är inte kul att bli av med det man odlat.
  Ha det gott /Marika

 • Jah. Dette var et kjent syn. Ser også på rotter og mus som skadedyr som må bekjempes. Vi har også heldigvis et tett hus, men utendørs tar de seg raskt til rette. Nabolagets mange katter hjelper nok, men vi må hele tiden passe på å ikke friste dem med gode plasser å bygge reir. De har utrolig nok kommet seg opp i en skuff (låda) i et plantebord som har langt under 1/2 mm åpning.

  God helg!
  /Irene

 • Håller helt med – de är ett problem och de där små svarta risgrynen som de lämnar är så äckliga kanske för jag ser sjukdom när jag ser dem.

  Kram, Carina

 • Ja under vintern blir man varse att trädgården är full av möss och jag välkomnar katter i min trädgård just för att mössen behöver hållas efter. Var nere i växthuset idag och vittjade en liknande slagfälla som den du visar, men tänkte inte på att använda handskar när jag laddade om den igen så vi får väl se hur det går. Lärde mig av Anticimex, efter att vi helt plötsligt hade möss i huset, att fågelmatning nära huset ska man vara försiktig med. Så numera sitter fågelmatarna på betryggande avstånd och vi slipper ha möss inomhus.

  Allt gott! Ulrika

 • Ja, det er mus ute her også, og de er eksperter på å komme seg inn der det er et lite hull. Det er en vakker katt du har!

  Ha det godt.

 • Vippfällan har inte fungerat här, annars tyckte jag att den var en smart grej. Trots att jag är djurvän sörjer jag över att råttgiftet förbjöds, för det var verkligen det enda jag riktigt kunde lita på. Hur sjutton klarar man att ha ihjäl en råtta om man fångar den i en bur? Man lär ju inte få dränka den då heller?

  Hoppas du haft bra adventshelg, nu närmar sig julen och jag önskar dig en god sådan!

 • Tack för många bra tips. Här i Västernorrland och Västerbotten varnas för sorkår och den ev medföljande sorkfebern. Min man har haft den och blev inlagd på sjukhus,så inget att leka med. Men nu är han immun så han får hantera all mus- o sorkfångning,ha ha. Han har redan fångst 15 möss ute, men tyvärr ingen av sorkarna som satte i sig en del av potatisskörden☹️Önskar er en fin julhelg!/Monica

  • Attans när de ger sig på matförråden. Har fått en låda juläppel gnagda, fast antagligen möss.
   Sorkfeber är inte så vanlig här nere, men det finns säkert risk när man hanterar vedhögar och bråte. Igår rörde sig nåt i ögonvrån när jag stod i köket. Det var en sork som följde stenkanten runt Vincan och sen skuttade in i grönskan. Perfekt boställe hela vintern och sen fågelmatningen precis bredvid där det alltid spills.
   Önskar dig också fin julhelg
   /Anette

Kommentarer inaktiverade.