Skip to main content

Koägg, jätteostar och insamlingar

För ett tag sen passerade jag ett fällt med gigantiska gräddostar. Om en konstnär hade kommit på idén att slänga ut jätteostar över en åker hade det kallats installation och säkert fått rubriker. Nu är det en anonym bonde som använt färgad plast runt ensilagebalarna eller koäggen som en del säger. Jag tycker det är helt underbart, men det finns en annan mer allvarlig tanke bakom. Den färgade plasten kostar lite mer för i varje led från tillverkare, till distributör och användare och en del går till cancerforskning.

Gul är den senaste av färgerna och stöttar barncancerforskningen, men först ut var rosa för bröstcancer 2015. Det började med att det småländska företaget Trioplast fick en förfrågan från en kund i Nya Zeeland redan året innan.

 

 

Sen testade man idén här hemma och även internationellt har cancerforskningen fått stor uppmärksamhet genom plasten.

 

 

Blå plast för prostatacancer. 2017 hade rosa och blå kampanj tillsammans inbringat 4,5 miljoner svenska kronor till stöd för forskning mot bröst- och prostatacancer enligt Trioplast.

Det lär också finnas svart och flera nyanser av grönt även om tanken där nog är att de ska smälta in bättre i naturen.

 

 

I veckan hittade jag faktiskt en alldeles ensam grön utanför Ryssby.

Sopor packas tydligen också i liknande plastbalar och fåglarna har lärt sig att de innehåller mat. Det gör att de även ger sig på böndernas vita balar som innehåller konserverade grödor, ofta gräs till korna. När det blir hål och syre kommer in förstörs konserveringen och ensilaget blir otjänligt som djurföda. Såna balar är alldeles utmärkta att använda som marktäckning och gödsling av odlingarna.

 

Bilden från Södra filialen, men ej tagen i år

Jag gör av med tre till fyra balar om året som jag hämtar hos en ekobonde. Numera har jag lärt mig att få plasten avtagen redan hos bonden som har rutiner för att ta hand om den, vilket underlättar betydligt.

 

 

barncancerforskning, blå, bröstcancerforskning, färgad ensilageplast, grön ensilageplast, gul, koägg, prostatacancer, rosa

Comments (12)

Kommentarer inaktiverade.