Skip to main content

13 tomatfavoriter 2020, frölista

Tomater kan jag nästan prata hur länge som helst om och att välja favoriter bland alla sorter är inte lätt. Det finns ändå vissa kriterier som att de behöver vara tidiga eller i alla fall medeltidiga för att lyckas hos mig i zon 4. Jag vill ha en variation i färg, form, smak och användningsområde därför behöver inte alla vara supersöta godistomater. Det funkar inte att spendera ett par timmar på att plocka flera kilo körsbärstomater när jag behöver koka 20 kilo kross och röror. Då behövs plantor som ger mycket och stora tomater också. Som snacks vill jag ha vackert för ögat, sött, fylligt, gärna tunnare skal. Det finns sorter med lång hållbarhet som passar för vinterförvaring, småvuxna plantor att odlas som krukväxter året runt inomhus och givetvis vill jag få med en skön blandning av allt. Busktomater klarar oftast utomhusklimatet bättre än de höga sorterna som tjyvas så jag tänker också på var de ska växa, vilket utrymme jag har och väljer sorter efter det.

Eftersom jag har nåt 100-tal sorter i mitt fröotek kan jag inte odla alla på en gång utan roterar dem så att fröna inte hinner bli för gamla. De håller sex, sju år. Ibland har jag glömt bort hur odlingsvärd nån sort faktiskt är eller kanske inte förutsättningarna inte stämde första gången för att de skulle få prioritering. En sån sort får starta årets lista.

Alicante är en ovanligt hygglig bastomat med god smak som levererat bra denna ganska kalla och solfattiga tomatsommar. Frukterna är runda, röda och ganska jämnstora på runt 100 gram och växer i klasar om fem till åtta stycken. Det hann bli åtta mogna klasar och det får räknas som ganska bra utdelning för mina odlingsförhållande, medeltidig, hög, tjyvas.

 

 

 

 

White Bush, bifftomat på buske (ovanligt) med den mest balanserade och finstämda smak av alla i min samling. Helt enkelt otroligt god och har levererat bra utomhus mot söderväggen. Faktiskt
bättre ute än i växthuset vilket jag misstänker beror på att pollenet är känsligare än många andra för temperaturer runt och över 35 grader som det lätt blir i växthus. Här gäller det också att smaka sig fram till vilken gulnadsgrad som är bäst. För att samla frö vill jag ha den riktigt solgul, men smaken är bäst en vecka tidigare. Ätes under andakt efter en dag i trädgården med fullt fokus på njutningen. Medeltidig, ca 100 gram.

 

 

Chilega, körsbärsstor godistomat som måste finnas med varje år. Ger otroligt från mitten av sommaren till frosten kommer. Hög planta, men i mån av plats brukar jag spara fyra stänglar och tjyva resten. De brukar få lägga sig som en portal i ett armeringsnät i taket över växthusdörr eller gavelfönster.

 

 

 

 

 

Lucid Gem, superfavorit bland bifftomaterna, snygga med sina lila axlar som kommer av olika antocyanider, blå färgämnen som också finns i till exempel blåbär och druvor. Det är viktiga antioxidanert som inte bara håller oss friska utan även plantorna som sällan drabbas av sjukdomar. Lucid Gem ger stora mängder under lång period, söta (7,8 brix), saftiga och användbara tomater på ca 100-150 gram. Leverar bra även en dålig sommar. Höga plantor som tjyvas.

 

 

 

Tiny Tiger, vinnare bland de nya minibuskarna jag testat i år för att hitta olika sorter för inomhusodling under vintern. Plantan blir ca 30-40 cm hög och levererar rödgulstrimmiga cocktailtomater i stil med mer kända Tigerella, men inte riktigt samma intensiva sötma. Mycket odlingsvärd som krukväxt och hundra gånger godare än en ordinär köpetomat. Medeltidig, ger bra på ganska kompakt planta som ändå kan behöva en liten stöttepinne när klasarna tynger ner.

 

 

 

Wilma, en vinter utan denna lilla donna känns tom och tråkig. På stadiga ca 30-40 cm höga minibuskar levereras mängder av goda körsbärstomater. En ypperlig krukväxt för odling året runt om man vill. Min äldsta sparade jag i fyra år, men då hann den bli både barbent och gles. Tomaterna mognar ganska långsamt och växthus eller inomhus är att föredra. Gärna belysning för vinterodling men inget tvång. Jag brukar så henne i omgångar från februari till april för att ha gå-bort-presenter under sommaren och de senare för godis under vintern och inte minst eget färskt till jul.

 

 

 

Jaune Flamme, en orange cocktailtomat med hög sötma och saftighet, perfekt godistomat, medeltidig, hög kulturarvssort från Frankrike, tjyvas.

 

 

 

 

 

 

White Sweet Cherry, en av sommarens nya favoriter med välfyllda klasar av cocktailstora ljusgula tomater, finstämd sötma, mycket god, ger bra även en dålig sommar,tidig och motståndskraftig mot bladmögel, tjyvas.

 

 

 

 

 

 

Cherny Mavr (svart mor), riktig älskling som följt med i många år för sin fylliga umamisötma och pålitlighet i leverans oavsett sommar. Plommonformade ca 5-6 cm långa frukter som jag främst äter som godis, men är fina både till matlagning och torkning. Rysk, tålig, frisk sort, tjyvas.

 

 

 

 

 

Taxi, min bästa och godaste utomhustomat med medelstora 90-100 gram stora gula tomater. Smaken är superb med fin sötma, lite fruktighet och en svans av citrus på slutet. Graden av mognad hos gula tomater kan vara svårare att bedöma än hos röda, men man lär sig efter ett tag. Dessa  ska upplevas innan de blir för mjuka. Ger otroliga mängder och även bra dåliga somrar utomhus om läget är någorlunda skyddat, buske.

 

 

 

 

Bloody Butcher, högt uppskattad för mycket tidig leverans av nästan normalstora tomater i mängder. Man betalar lite i smak men fortfarande godare än köpe. Ger hela sommaren, buske.

 

 

 

 

 

 

Green Zebra, mycket god salladstomat, alltså lite tunnare skal, söt saftig i cocktailstorlek. När de limefärgade ränderna börjar gå över i gult är den ätklar och då tar man den på en gång utan mellanlagring.Jag tycker det är kul med alla möjliga färger i tomatskålen och på tallriken och då är Green Zebra ett måste. Ger dessutom bra även en medioker sommar, tjyvas.

 

 

 

 

 

Arktishevskaya Vischnaya, här gäller det att inte låta tungvrickningsnamnet avskräcka för detta är en supergod körsbärstomat för ampel, kanten på pallkragen eller hög kruka, buske med naturligt hängande växtsätt, färgen är kallröd/mörkrosa och ursnygg i tomatblandningarna, ger mängder.

 

 

 

 

 

Är du sugen på att testa nån av dessa eller från listan nedan så finns det extra frö av de flesta. 20 kr / kuvert med 5 frö av årets, 7 frö i kuvert från 2019 osv. Vid 5 kuvert eller mer medföljer bonussort.

Porto 11 kr.

Mejla önskelistan till anette.brunsell@gmail.com

 

FRÖLISTA TOMATER
Årtal = senast sådda

DWARF / FÖNSTERTOMATER

2020 Bundaberg Rumball röda, söta, mycket goda tomater cocktail på träd. Dvs högväxande fast i miniformat med en stängel och ca 20 cm mellan klasarna, ger bra och funkar inomhus i fönstret. En av Dwarf Tomato Projects mer lyckade och roliga sorter.

2020 Wilma, fönstertomat, ca 30-40 cm hög, levererar mängder av söta, goda röda bär. Lillasyster till Tiny Tim, går  bra att övervintra från år till år, kompakt buske.

2020 Tiny Tiger, fönstertomat, gulrandig cocktail, god, busk.

2018 Tiny Tim, röd körsbär, mycket god, riklig skörd, 60-90 cm, Wilmas storebror, fungerar också som fönstertomat och går bra att övervintra, busk. SLUT

 

AMPELTOMATER
2020 Arktishevskaya Vischnaya, oval rosaröd 16 g ampeltomat med naturligt hängande växtsätt, tidig, riklig skörd, mycket god och vacker, ca 40 cm.

2020 Mongolian Dwarf, Röd plattrund i olika storlekar upp till 200g, ultratidig (kolla antal dgr), riklig skörd, höjd 20 cm men brer ut sig på 1/2 kvm, testa med halm under i pallkrage, busk, utvecklad av Novosibiriska odlare.

2020 Pendulina, orange ampeltomat, oval med spets , mkt god, tidig, LJUSGROENDE, ger otroligt i skyddat läge.

2020 Tumbling Tom Red, ampeltomat med naturligt hängande växtsätt, körsbär, röd, makalös att leverera söta, goda bär.

2019 Tumbling Tom Yellow, ampeltomat med naturligt hängande växtsätt, körsbär, gul, makalöst att leverera söta, goda bär.

 

BUSK KÖRSBÄR/COCKTAIL
2019 Bärnsten, orange cocktail och salladstomat, söt och god, tidig, ger bra och länge, troligen från Östra Urkraina, 60-120 cm hög, tjyvas till hälften.

2020 Ida Gold, extra tidig, orange cocktailtomat 50g, mild söt smak med låg syra, ger mycket och länge, utomhustomat utvecklad för svenskt klimat. Tyvärr spricker skalet lätt vid temperaturförändringar.

2019 Tommy Toe, kulturarvstomat från Ozark Mountains USA, tusentals röda, goda körsbärstomater  på buske, tidig 75 dgr.

 

BUSK NORMALSSTORA
2018 Admiratelskij, busktomat 1,5m, röd, medelstor, tidig

Black Plum, medeltidig, 1-1,5 m hög planta som ger många plommonstora frukter, mörk mahognyröda med svartbrun nacke, hängande i klasar. Köttet är tjockt och matigt, utmärkt till matlagning. Ej fullmogna frukter är även fina som salladstomat. Resistent mot mjöldagg. Black Plum är en gammal sort, ursprungligen från Ryssland.

2020 Bloody Butcher, mkt tidig, röd, plattrund med tjockt skal, 40-50g, mycket saftig. Bra bastomat, busk 70 cm

2019 Bärnsten, orangegul, tidig, busk 0,6-1,2 m

2017 First in Field, busktomat, röd medelstor, tidig, god skörd, bra, för utomhusläge, 100 cm.

2020 Glacier, extra tidig, produktiv busktomat med enhetliga, medelsmå (4-5 cm.), djupröda frukter på 70-100 cm höga plantor med potatisbladverk. Svag gulfärgning på nackarna är det enda s.k. skönhetsfelet. Stöd och lite tjuvning behövs. Mycket tålig mot låga temperaturer både på våren och hösten och bär frukt från tidigaste sommar till sena hösten. Frukterna har en fin kvalitet utan sprickor och är exceptionellt goda för en så tidig tomat. Glacier, som är något så ovanligt som en svensk tomat. Introducerades 1985.

2020 Grot, mycket god halvstor bastomat, röd, rund, bra både till matlagning och godis, riklig skörd, stöttat, buske, ca 70 cm.

2019 Latgales, röd, medelstor, busk

2019 Marjushka, röd, oval, rikgivande, tålig, bra på friland, busk ca 70 cm.

2020 Mongolian Dwarf, dvärg syftar på att plantan blir 30 cm hög, men brer ut sig desto mer, gärna över en halv pallkrage. Vissa plantor dock betydligt högre. Ger stora mängder rejäla tomater på drygt 100 gram även en dålig sommar, busk.

2020 Outdoor Girl Medelstor röd tomat för utomhusodling, god, tidig, tålig, busk.

2020 Sibirjak, 62 dgr Snabb, tålig tomat med stora frukter.  Snabbheten får man betala med lite mindre smak. Kommer från Krasnoyarsk i Sibirien och klarar våra svala somrar alldeles utmärkt. Plantan, som behöver stöd och bör tjuvas, blir kring 1 meter hög på friland och något högre i växthus. Den ger rikligt med röda frukter hängande i klasar. De väger kring 100 g styck. För friland och växthus.

2019 Silvery Fir Tree, Myckeet tidig sort med ryskt ursprung med silverludet, finflikigt hängande bladverk med plattrunt, ljust röda tomater 50 g, krämigt välsmakande, riklig skörd, höjd ca 80 cm, lämplig för utomhusodling.

2017 Sub-Artic Plenty, busktomat 1 m, mycket tidig, lättpollinerad, stor skörd.

2019 Scotia, normalstor röd salladstomat, saftig med bra smak och tunt skal. Riktigt snabbväxare ifrån Kanada, 60 dgr. Utmärkt för friland. Fortsätter att producera under hela säsongen, ca 100 cm.

2020 Taxi, busktomat, gul, medeltidig, runda medelstora – stora tomater med lätt citrussmak, mycket god, höjd ca 80 cm.

 

BUSK BIFF
2020 Black Sea Man, Rysk kulturarvstomat med medelstora röda tomater med olivgröna axlar, vackert marmorerat fruktkött med rik och god smak, alla tomaterna mognar inom en tvåveckorsperiod, medeltidig, 75 dagar, bladverk som potatis.

2020 White Bush, bifftomat 150-200g, apelsingul, söt saftig, medeltidig, ger länge, stabil buske ca 120 cm hög, för växthus.

 

HÖGA KÖRSBÄR
2017 Black Cherry,körsbärstomat, mörkt svartröd, söt saftig, riklig 2018 skörd, hög, tjyvas Impecta

2020 Chilega, röd cocktailtomat, rena godiset, ger tidigt 60 dgr, rikligt och länge, hög, tjyvas spara tre-fyra huvudstammar.

2020 Cherny Mavr, rysk supersort, plommontomat 5-6 cm lång, svartröd,  saftig, söt, fyllig, riklig skörd, medeltidig, hög tjyvas.

2017 Chocolate cherry/Brown cherry, brunröd körsbärstomat, medeltidig 70 dgr, hög tjyvas

2020 Gardener´s Delight, röd körsbärstomat i välmatade snygga klasar tre och tre klasar som kan bli upp emot 70 cm långa en riktigt bra sommar med halvstora körsbärstomater i prydliga rader, riklig skörd, medeltidig. Gammal älskad sort som fått epitetet ”Världens godaste tomat”, hög, tjyvas.

2019 Golden Bumble Bee, orangestrimmiga ca 3 cm stora tomater,  mycket välsmakande och söta, högavkastande, uppbindes, tjyvas

2020 Green Zebra, medelstora gröngulrandiga salladstomater med tunt  skal, söt, mycket god, hög, tjyvas.

2020 Ildi, mycket god cocktailtomat gul, med upp till hundra tomater i varje klase, tjyvas.

2019 Indigo Blåbär, blålila körsbärstomat, snygg och god med gammaldagstomatsmak, hög, tjyvas.

2019 Indigo Pear Drops, lilagul pärontomat, mycket god, saftig, söt  topp tre, ger rikligt men trögpollinerad, kräver högre fuktighet och blir bäst vid dörren, men ej utomhus, hög med buskigt växtsätt, lagom att tjyva till 50%.

2020 Jaune Flammé Högväxande aprikosorange tomat med en rik, söt smak, saftig och aromatisk med en svag syra. Gammal fransk sort som länge rankats som en av de godaste. Frukterna växer i avlånga klasar och väger kring 70 gram. Trivs bäst i växthus och i skyddade lägen på friland. Kan spricka vid snabba temperaturskillnader utomhus. Blir ca 1,5-2m i växthus, lite lägre på friland. Passar utmärkt i sallader och som torkad eller tillagad. Vid blindtester föredrar de flesta av oss orange tomater och som alla orange tomater innehåller den mer antioxidanter än de röda. Bör tjuvas.

2020 Sungold Select II, gula körsbärstomater i mängder på varje klase, lite olika storlekar, godis, ger länge, tjyvas

2018 Tigerella, medelstora, gulrödrandiga salladstomater med tunt  skal, söta, mycket goda, hög, tjyvas.

2020 White Sweet Cherry, ovanlig sort, tidig ljus gul körsbärstomat,  god finstämd smak. Motståndskraftig mot bladmögel, hög, tjyvas.

 

HÖGA NORMALSTORA
2020 Alicante, röd normalstor bastomat, riklig skörd, problemfri, medeltidig, hög, tjyvas.

2017 Cal-J, medelstor plommontomat, röd, bra i bassortimentet, 2019 smaken utmärker sig inte, matlagningstomat, hög tjyvas

2020 High Carotene, normalstor, röd med 2-3 gånger så mycket betakaroten och därför bra källa till A-vitamin, köttig smakfull med mycket syrlighet, ovanlig.

2018 Matina, röd, medelstor, god med sötma och syra, tjockt skal, potatisliknande blad, gärna friland, 105 dgr, hög, tjyvas

2020 Outdoor Girl Medelstor röd tomat för utomhusodling, god, tidig, tålig, hög, tjyvas.

2019 Promyk, polsk sort med oregelbundet stora, röda, mycket saftiga frukter, ger tidigt och rikligt under lång period,hög tjyvas,

2019 Rysk Citron / Lemon Plum gul normalstor lite avlånga frukter som påminner om citroner, bra lagringssort, Kulturarv från Sankt Petersburg, hög, tjyvas.

2018 Saint Pierre, medeltidig, gammal fransk sort med normalstora röda aromatiska tomater, högavkastande, ger bra även en dålig sommar och in på hösten, utomhus eller växthus, tar mycket plats, hög, tjyva.s

2019 Tommy Toe, smaklig, medelstsor, röd, kulturarvstomat med god resistens mot sjukdomar, 70-75 dagar, hög, tjyvas.

 

HÖGA BIFF
2018 Ananas Noir, en bifftomat med enastående smak, söt, kraftig, rökig med ett stänk av citrus. Utsidan är mörkt rosa med rosaröda områden och stänk av gult. Insidan är grön med djupt röda inslag. Smaken är söt och kraftig. Plantan blir stor. Lämna plats! Tjyvas

2018 Brandywine Yellow, Kulturarav, stora gula frukter i varierande form på ca 350 gram, gyllengula, saftigt krämigt kött, en av världens sötaste, tjyvas.

2019 Indigo Blue Beauty, vacker, näst intill svart eller mörkt blålila bifftomat, delikatess med rosa innanmäte, trivs bra även i lite tuffare klimat som vårt svenska. Framtagen genom korsningar mellan riktigt mörka kulturavstomater med vildväxande från Chile och Galapagosöarna. Framtagen av Brad Gates. Tidig bifftomat, 100-200 g, köttiga, välsmakande, söta och aromatiska, stor skörd, övergår till purpurrött som mogen, tomaterna kan sitta kvar länge utan att bli dåliga för lång skörd, resistent mot sprickbildning och solbränna, hög och kraftigt växande, tjyvas och toppas vid önskad höjd. Kan odlas utomhus i soligt, skyddat läge.

2020 Lucid Gem, vacker bifftomat som först blir gul sen får blå axlar, 150 g, har vunnit pris i U.S.A. som sötaste kulturarvstomat 2017, fruktig, saftig, köttig, ovanligt värmetålig utan att skalet spricker. Även bra som vintertomat eftersom den klarar lagring bra. Utvecklingstid 80 dagar, hög, tjyvas.

Oxhjärta, rosa Cuor Di Bue, italiensk bifftomat vars frukter är hjärtformade med mycket fruktkött i mellanväggarna. De har mörkt rött fruktkött och mustig tomatsmak. Lite syrlig innan den mognat helt. Användbar till mycket. Ger bra. Bind upp, tjuva sidoskott.

2020 Pink Berkely Tie-Dye, snygg  mörkrödrandig biff med fyllig och mustig smak, kulturarv, tidig 60-75 dgr, tjyvas.

2018 Purple Calabash, Kulturarv från 1600-talet, stora plattrunda, fårade frukter på 100-180 gram, Rödsvarta med purpurgrön krage och saftigt purpurrött fruktkött med intensiv arom, tjyvas.

 

PASTATOMATER
2017 Cal-J, avlång normalstor röd busktomat, god, hög resistens för sjukdomar riklig skörd, lämplig för matlagning.

2020 Cream Sausage, ljusgul avlång plommontomat med spets 8-10 cm lång, köttig. ger rikligt, busk.

2017 Corianne, röd avlång 13-15 cm, 100 g, produktiv, medeltidig, söt och god, hållbar, bra till torkning, hög, tjyvas.

2020 Kangaroo Paw Brown, stora röda bifftomater, tidig, riklig skörd på stadiga, kompakta buskar, från Tomato Dwarf Project

2020 Raketa, upp till 12 cm långa, spetsformade, röda tomater, mycket köttiga, riklig skörd även dålig sommar, tidig, busk ca 70 cm.

 

VINTERTOMATER
2020 Lucid Gem, vacker bifftomat som först blir gul sen får blå axlar, 150 g, har vunnit pris i U.S.A. som sötaste kulturarvstomat 2017, fruktig, saftig, köttig, ovanligt värmetålig utan att skalet spricker. Utvecklingstid 80 dagar, Fungerar även bra som vintertomat eftersom den klarar lagring bra, hög, tjyvas.

2020 Ponderosa, även kallad evighetstomat, skördas grön och vackert orangeröd inuti, övergår till orange skal under lagringen, saftig med kraftigt skal som lätt spricker vid temperaturskillnader, hela tomater håller mycket länge, ibland till midsommar året därpå. Inte jättemycket smak, men fyller väl sin funktion lika bra som en blek köpetomat, squash, eller gurka när det gäller saftighet på smörgåsar och pizza under vintern. Vacker skivad på tallriken. Hög, tjyvas.

2018 Principe Borghese, röd plommon med liten spets, ca 25g, ger 2018 under lång period, behöver lagras nån månad innan smaken kommer, robust, tålig, resistent mot de vanligaste sjukdomarna, lämplig för vinterförvaring i klasar, hög tjyvas

2019 Vesuvio Giallo, gul piennolotomat som får den karaktäristiska 2018 spetsen, odlas på Versuvios sluttningar, 25-30 g, medeltidig, 2019 lång riklig skörd, behöver lagras nån månad innan smaken kommer, klarar vinterförvaring, hög, tjyvas

 

VILDTOMATER
2018 Barbianika  (L.pimpinellifolium) 5 g röd söt rikbärande, tidig, ca 1,5 m, rysk, liknar Chilega

2018 (L. esculentum) från Tanaboto Peru (urbiff) röd, 15 g Vacker, men ingen särskild smak, beskt skal, mycket lätt att skålla, bra till såser.

2018 (L. edculentum) från Huambi Equador (urtomat) röd 10 g, tendens till beskt skal

2017 Kinesisk vildtomat gul vinbärstomat med tendens till bitterhet i skalet

 

LEVERERAR BRA ÄVEN I VÄXTHUS ÖVER 30°
2020 Lucid Gem, vacker bifftomat som först blir gul sen får blå axlar, 150 g, har vunnit pris i U.S.A. som sötaste kulturarvstomat 2017, fruktig, saftig, köttig, ovanligt värmetålig utan att skalet spricker. Utvecklingstid 80 dagar, hög, tjyvas.

2020 Wilma, fönstertomat, ca 40 cm hög, levererar mängder av söta, goda röda bär. Mycket lik Tiny Tim, som en lillasyster, går bra att övervintra från år till år.

2020 Chilega, röd cocktailtomat, rena godiset, ger tidigt 60 dgr, rikligt och länge, hög, tjyvas spara tre huvudstammar.

2020 Arktichevskaya vischnaya, oval rosaröd 16 g, tidig, riklig skörd, ca 40 cm, busk

2020 Bloody Butcher, busk 1m, tidig, röd, plattrund med tjockt skal, 40-50g, mycket saftig. Bra bastomat.

 

LEVERERAR BRA ÄVEN EN DÅLIG SOMMAR
2020 Chilega, röd cocktailtomat, ren godiset, ger rikligt och länge, hög, tjyvas spara tre huvudstammar.

2020 Glacier, extra tidig, produktiv busktomat med enhetliga, medelsmå (4-5 cm.), djupröda frukter på 70-100 cm höga plantor med potatisbladverk. Svag gulfärgning på nackarna är det enda s.k. skönhetsfelet. Stöd och lite tjuvning behövs. Mycket tålig mot låga temperaturer både på våren och hösten och bär frukt från tidigaste sommar till sena hösten. Frukterna har en fin kvalitet utan sprickor och är exceptionellt goda för en så tidig tomat. Glacier, som är något så ovanligt som en svensk tomat. Introducerades 1985.

2020 Green Zebra, medelstora gröngulrandiga salladstomater med tunt  skal, söt, mycket god, hög, tjyvas.

2019 Kangaroo Paw Brown, stora röda bifftomater, tidig, riklig skörd på stadiga, kompakta buskar, ingår i Tomato Dwarf Project

2020 Lucid Gem, vacker bifftomat som först blir gul sen får blå axlar, 150 g, har vunnit pris i U.S.A. som sötaste kulturarvstomat 2017, fruktig, saftig, köttig, ovanligt värmetålig utan att skalet spricker. Utvecklingstid 80 dagar, Fungerar även bra som vintertomat eftersom den klarar lagring bra, hög, tjyvas.

2019 Marjushka, röd, oval, rikgivande, tålig, bra på friland, busk ca 70 cm.

2020 Mongolian Dwarf, dvärg syftar på att plantan blir 30 cm hög, men brer ut sig desto mer, gärna över en halv pallkrage. Vissa plantor dock betydligt högre. Ger stora mängder rejäla tomater på drygt 100 gram även en dålig sommar, busk.

2020 Pendulina, orange ampeltomat, oval med spets , mkt god, tidig, LJUSGROENDE

2020 Raketa, upp till 12 cm långa, spetsformade, röda tomater, mycket köttiga, riklig skörd även dålig sommar, tidig, busk ca 70 cm

2019 Silvery Fir Tree, silverludet, finflikigt bladverk med plattrunt, ljust röda tomater 50 g, krämigt välsmakande, riklig skörd, höjd ca 90 cm.

2020 Taxi, busktomat, gul, medeltidig, runda medelstora – stora tomater med lätt citrussmak, mycket god, höjd ca 80 cm.

 

MYCKET TIDIGA TOMATER
2020 Black Sea Man, medelstora röda tomater med olivgröna axlar, vackert marmorerat fruktkött med rik och god smak, alla tomaterna mognar inom en tvåveckorsperiod, medeltidig, 75 dagar, bladverk som potatis.

2019 Bloody Butcher, mycket tidig, röd, plattrund med tjockt skal, 40-50g, mycket saftig. Bra bastomat, potatisblad, busk 70 cm.

2020 Bundaberg Rumball röda, söta goda tomater från cocktail till mediumstora, på kompakt buske, mycket tidig, 60 dgr, utvecklad av medlemmar i Dwarf Project.

2019 Bärnsten, orange cocktail och salladstomat, söt och god, tidig, ger bra och länge, troligen från Östra Urkraina, 60-120 cm hög, tjyvas till hälften.

2019 Chilega, röd cocktailtomat, rena godiset, ger tidigt 60 dgr, rikligt och länge, hög, tjyvas spara tre huvudstammar.

2020 Glacier, extra tidig, produktiv tomat med enhetliga, medelsmå (4-5 cm.), djupröda frukter på 70-100 cm höga plantor med potatisbladverk. Svag gulfärgning på nackarna är det enda s.k. skönhetsfelet. Stöd och lite tjuvning behövs. Mycket tålig mot låga temperaturer både på våren och hösten och bär frukt från tidigaste sommar till sena hösten. Frukterna har en fin kvalitet utan sprickor och är exceptionellt goda för en så tidig tomat. Glacier, som är något så ovanligt som en svensk tomat. Introducerades 1985.

2019 Ida Gold, extra tidig, orange körsbärstomat 50g, mild söt smak med låg syra, ger mycket och länge, utomhustomat utvecklad för svenskt klimat.

2019 Kangaroo Paw Brown, stora röda bifftomater, tidig, riklig skörd på stadiga, kompakta buskar, ingår i Tomato Dwarf Tomato Project.

2020 Mongolian Dwarf, Röd plattrund i olika storlekar upp till 200g, ultratidig (kolla antal dgr), riklig skörd, höjd 20 cm men brer ut sig på 1/2 kvm, testa med halm under i pallkrage, busk, utvecklad av Novosibiriska odlare.

2020 Outdoor Girl Medelstor röd tomat för utomhusodling, god, tidig, tålig, busk.

2020 Pendulina, orange ampeltomat, oval med spets , mkt god, tidig, LJUSGROENDE

2020 Pink Berkely Tie-Dye, snygg  mörkrödrandig biff med fyllig och mustig smak, kulturarv, tidig 60-75 dgr, tjyvas.

2019 Scotia, normalstor röd salladstomat, saftig med bra smak och tunt skal. Riktigt snabbväxare ifrån Kanada, 60 dgr. Utmärkt för friland. Fortsätter att producera under hela säsongen, ca 100 cm.

2019 Tommy Toe, kulturarvstomat från Ozark Mountains USA, tusentals röda, goda körsbärstomater  på buske, mkt tidig 70-75 dgr.

 

 

 

Alicante, ampeltomaet, arktishevskaya vischnaya, Bloody Butcher, cherny mavr, chilega, dvärgsorter, fönstertomater, frölista, green zebra, Jaune Flamme, lucid gem, tåliga tomatsörter, taxi, tidiga tomatsorter, Tiny Tiger, tomatfavoriter, vintertomater, White Bush, White Sweet Cherry, wilma

Comments (7)

Kommentarer inaktiverade.