Självhushållning i Villaträdgård

Klockranka

Inte bara grönsaker i landet. I år har tre Klockrankor (Cobaea scandens) draperat sig alldeles på egen hand mellan krakarna. Jag har förstås drivit upp dem och planterat men resten har de skött själva. Vanligen klättrar störpurpurbönor i störarna, men efter att de odlats på samma plats i flera år vågade jag inte längre utmana ödet, att de skulle råka ut för jordtrötthet och sjukdomar pga av den ensidiga odlingen. Lite omväxling krävdes helt enkelt.

Klockrankor är ettåriga i zon 4, men man kan gräva upp rötterna och övervintra frostfritt. Jag brukar inte göra mig det besväret utan frösår istället nya nästa varje år i februari och toppar dem två gånger så att de buskar sig fint innan det är dags för utplantering när frostrisken är över. Man kan verkligen säga att startsträckan är lång för blomningen kommer igång lite försiktigt i augusti, september med en och annan försynt klocka och nu i oktober när det är dags att packa ihop blommar de för fullt.

 

 

Rankorna blir tre, fyra meter även om fröpåsen säger två och en halv meter. Störst blir den lila varianten. Det finns också en vit med lika stora klockor, men mer svagväxande som också är jättefin. De stora draperade sjoken mellan störarna är klockrankorna.

 

 

Maffiga knoppar på 30-40 centimeter långa skaft som börjar som vita, slår ut och övergår så sakterliga till lila.

 

 

Klockorna är cirka fem till sju centimeter höga.

 

 

Dekorativ från knopp till frökapsel, fast i början kan det vara svårt att veta vad som är vad.

 

 

Erkänner att jag tar en och annan extra runda till trädgårdslandet för att njuta blomning och krypa under girlangerna med risk för att få blött i nacken.

Cobaea scandens, Klockranka

Kommentarer (10)

 • De er så vakre! Smart å plante dem i bønnestativene. Jeg bruker å plante Ipomoea ’Grandpa Ott’ der til avveksling, men skal jammen prøve klokkeranke neste gang.
  God helg!

 • De är ju så fina! Har haft klockranka i flera omgångar, men tycker de kommer igång lite för sent på säsongen. Kul att de fixar så snygga draperingar på egen hand hur som helst och bra med lite omväxling i trädgårdslandet.
  Kram Kristina

 • Klockranka är en växt jag aldrig prövat. Var lite sugen efter att jag såg de blomma hos Mandelmann innan det blev TV-serie. Men jag var där på sensommaren och blomningen var knappt igång, tillväxten enorm och jag förstog att de tar tid på sig. Så på något sätt stannade det där. Däremot ska jag på något sätt lösa en bra miljö för vattenkrasse. Vattenkrasse är nostalgi och goda ’mackor’ för mig. Även om M’s soppa gjorde mig djupt besviken.

  Kram, Carina

  • Vattenkrasse är en av mina stora favoriter som jag odlar i back i växthuset under vinter och vår. Funkar perfekt att sätta brödback av plast i större tråg från billighetskedja så det får vattenreservoar. På friland är det uteslutet här. Vi har inte heller varit imponerade av maten hos M´s, men allt annat desto trevligare.
   Kram
   /Anette

 • Oj så otroligt vacker den är, klockrankan! Förstår att du tar en extra trädgårdsrunda och kikar till den 🙂
  Ha en skön söndag!
  KRAM från Titti

 • Hej Anette!
  Har lyckats två gånger få mina klockrankor att blomma. Men de senaste åren har det bara blivit rankor, inga blommor. Har tänkt ge upp, men så när det är dags sår jag dem i alla fall. Blir förvånad att det bara är tre rankor, ser ut som ett dussin. Så vackra.
  Ha det gott /Marika

 • Alltså klockrankorna är ju ljuvliga men jag får dem inte i blom så jag har gett upp dem 😉
  Men det finns ju annat att njuta av så får hålla mig till det!
  KRAM!

 • Härliga bilder på klockrankan. Speciellt när du inte styrt den utan de fått växa och klänga
  dit de vill. Jag har aldrig provat övervintra den heller, utan alltid sått nya frön varje vår.
  Kanske man borde pröva övervintra för att se om den ev skulle blomma lite tidigare då?
  Ha det fint!

Kommentarer inaktiverade.