Skip to main content

Göra egna amplar

Att utnyttja höjden är ett bra tips när man har begränsad yta att odla på. Själv har jag hela jordgubbsodlingen och en del tomater hängandes i 12 amplar över trädgårdslandet, även en björnbärsbuske i miniatyr ska få flytta in. Förutom att det sparar utrymme har sniglarna har inte lyckats utveckla vingar ännu och fåglarna brukar i vilket fall lämna bären i fred. Det finns nog så mycket annat att sätta näbben i.

Bärplantor och små buskar behöver rejält utrymme för att leverera och för att arbetet med vattningen ska bli rimligt. Kruxet är bara att det är svårt att hitta tillräckligt stora amplar på marknaden och jag är ju ändå en diy person som helst hittar på själv och använder material som finns nära till hands.

Så fort jag visar en bild av trädgårdslandet blir jag bombarderad med frågor om amplarna. Hur gör man?

Som diy projekt skulle jag sätta svårighetsgrad 6-7 av på 10-gradig skala och jag tror problemet med att hitta rätt material till rimligt pris blir det knepigaste. Kycklingnät säljs på rulle, liksom ståltråd. Jag använder både ståltråd och kycklingnät till annat också så hos mig går materialet åt, men stora rullar för att bara göra amplar kanske inte är ekonomiskt försvarbart. Ett alternativ kan vara att gå ihop några stycken odlare och dela på materialkostnaden.

 

Du behöver:

• Kycklingnät (det har mindre maskor än hönsnät)
• 3 mm metallring med diametern ca 40 cm
• Någon slags mall. Jag har använt både ståltrådsstomme från köpt ampel och vid ett tillfälle min största degbunke. Varning för att amplar   också kan bli för stora så att de blir ohanterliga och ställningen inte klarar vikten. Det hände när jag testade murarhink som mall.
• Ståltråd för upphängning
• Glödgad spoltråd
• Material att klä med. Det kan vara Mossa, juteväv eller svart markväv kombinerat med plast invändigt. Jag använder jordsäckar.
• S-krokar, stora som kan greppa om en stör
• Avbitartång
• Handskar
• Klämmor
• Störar till ställning att hänga i. Jag använder begagnade hässjestörar köpta på Blocket.

Gör så här:

Här använder jag en köpt ampel som mall, men jag vill ha den djupare och har därför ställt burken under för att få upp den högre.

 

Vik ner och forma nätet över mallen. Överskottsnätet får bilda fyra veck jämnt fördelade runt ampeln.

 

Nyp bort överskottsnät längs kantlinjen.

 

Vik nätet runt ringen. Den fungerar som stadkant och utan ringen blir nätet som en påse när jorden ger tyngd. Säkra upp genom att vira fast med spoltråd.

 

Mät till tre lika långa ståltrådsbitar att hänga ampeln i och fäst dem jämnt fördelade runt korgen. Gör en ring av en mindre bit ståltråd att sammanfoga de tre med i överänden.  Den behöver inte vara större än en gammal femkrona.

 

De första åren klädde jag med mossa invändigt, men det går åt mängder och stjäl dessutom utrymme så numera använder jag juteväv och gamla jordsäckar.

 

Det underlättar betydligt om du fäster juteväv och plast med klämmor under arbetets gång. Plasten behövs för att inte vattnet ska rinna rakt igenom, men får ändå inte vara helt tät. Antingen skarvar du med olika bitar och får avrinning på det sättet eller gör några små hål med sekatören. Låt klämmorna sitta kvar under planteringen.

 

Det får plats tre små jordgubbsrevor, eller en ampeltomat/kaskadtomat. Det behövs extra mycket näring för trots allt är det mycket som ska levereras från liten yta. Hälften brunnen kogödsel eller 1/3 hästgödsel i jorden. Plantjord där du tillsätter långtidsverkande gödselpellets går bra. Det man undviker till tomater och jordgubbar är guldvatten, hönsgödsel och annan kväverik gödsling.

Det finns jordgubbssorter som benämns ampelgubbar, vilket helt enkelt är ett säljknep för att vi ska tänka bredare när det gäller användningsområde. De har gemensamt att de bildar revor som hänger snyggt under högsommaren, men att jordgubbar bildar revor är det vanliga och vilka sorter som helst passar i amplar.

Amplarna hänger i ställningar som du ser på första bilden. De är ihopsatta av hässjestörar som står i odlingslådor. Ett visst stöd får de av kanterna i lådorna, men huvudsakligen är det tyngden av amplarna som gör konstruktionen stabil. Hållbarheten på krakarna är 4-5 år innan de behövs bytas ut för att den delen som står i jorden har ruttnat.

Under vintern lyfter jag ner korgarna och ställer dem skyddat bakom växthuset och klipper ner plantorna. Jag odlar i zon 4 och jordgubbar tål en hel del kyla om de står på friland, men inga rötter gillar att bli utsatta för hastiga temperaturskillnader som det blir i en ampel. Till våren planterar jag om och då har plantorna vuxit till sig så det räcker med en i varje ampel. Jordgubbar ger bäst år två och tre, så år fyra sätter jag nya plantor i en tredjedel av amplarna och använder revor från de egna plantorna.

Som andra krukor och mindre behållare krävs det en hel del vattning. Man skulle kunna tro att nån dags regn från himlen gör jobbet som på marken, men icke. För det mesta är amplar törstiga ändå. Hur vet jag det? Ett enkelt knep är att gunga lite försiktigt på ampeln och känna tyngden.

 

Lycka till!

 

Comments (10)

Kommentarer inaktiverade.