Självhushållning i Villaträdgård

Tomater på vintern – smaktest

 

Ponderosa är en av mina verkliga favoriter bland vintertomaterna för sin vackra färg, goda smak och fantastiska lagringsegenskaper. Jag har fortfarande en bricka kvar med fina exemplar som jag skördade i höstas. Det går inte att få dem att mogna på plantorna utan de skördas fullt utvuxna men gröna. De mognar inomhus på bricka i ca 18 grader och brukar börja skifta till gult i november. Givetvis är de självklara på julbordet. De kallas också Evighetstomater för sin långa hållbarhet och jag förväntar mig att ha några kvar ända till midsommar. Hållbarheten beror bland annat på att de har tjockt skal som förhindrar avdunstning. Får den gröna flugan sitta kvar håller de bäst. En planta brukar ge tre fulla plåtar som räcker hela vintern. Jag använder dem grillade i ugn och delade stekta med söt vinägrett, gärna med nån slags lök och kanske lite torkad zaatar, även på pizzan funkar de bra. Uppvärmningen ökar sötman och mjukar upp skalet.

Men hur står de sig mot köpesorterna?

Det är många år sen jag köpte tomater och anledningarna är många; de har fraktats långt eftersom de inte är i säsong här och skördats inte helt mogna vilket försämrar smaken. Kommersiella odlare väljer sorter efter andra kriterier än vi hemmaodlare. De ska bland annat ge hög avkastning, ha enhetligt utseende för att passa i förpackningarna och ha tjockt skal för att lätt kunna hanteras och tåla frakt. De kan ha legat i kalla lagerutrymmen och tappat smak, men för experimentets skull har jag inhandlat tre röda med helt olika karaktär.

 

 

De gula är mina Ponderosa och de röda är köpta, en ganska stor pastatomat, en liten körsbärstomat och en normalstor.

 

 

Till min hjälp har jag en Brixmätare som registrerar graden av sötma. Man placerar en droppe saft under glaset, håller instrumentet mot ljuset och avläser skalan som går från 1-10

 

 

Resultat:

Ponderosa 4,6 brix
Pastatomat 4,6
Normalstor 4,5
Körsbärstomat 4,7

Av det här resultatet skulle man kunna tro att de fyra sorterna är likvärdiga, men icke! Smak är inte bara sötma utan också syrlighet och umami och om alla tre har höga världen upplever vi att det är en riktigt god tomat. Saftighet och textur påverkar också upplevelsen.

1:a Körsbärstomaten
En tydlig vinnare med med hög  syrlighet, umami och också bäst sötma, medeltjockt skal och saftighet.

2:a Ponderosa
Mycket umami som ger kropp och fyllighet, bra sötma och saftighet, men ganska tjockt skal som gör att den får minus för att användas naturell. Ponderosa står sig ändå väl.

3:a Normalstor
Stort hopp till tredjeplatsen, låg syra och ingen umami gör att sötman inte uppfattas alls och den känns blaskig. Den tillför helt enkelt inte mer än färg och vätska till tallriken. Ätlig men inte god.

4:a Pastatomaten
Ytterligare ett stort hopp till fyran och oätlig pastatomat med låg syra, låg umami, sötman uppfattas inte, köttig som en pastatomat ska vara, men den fadda smaken växer i munnen. Ett riktigt bottennapp. Vill man köpa matlagningstomater på vintern är det konserverade som gäller.

I år satsas jag på att odla fler sorters vintertomater. Ska bli spännande att se hur Ponderosa står sig mot Long Keeping Cherry, Kenneths Piennolo och Katinka Malinka.

 

 

brix, evighetstomat, ponderosa, smaktest tomater, sötma, tomater på vintern, vintertomat

Kommentarer (5)

 • Ja nu längtar jag verkligen efter att få äta riktigt solvarma sommartomater (av dina tomatfröer!)
  Kram från Titti

 • Men vilket spännande test! Intressant läsning. Just nu vill vi bara åka till Marina och odla tomater och bönor:) :).Men tills dess att det är möjligt köper vi tomater på lokala saluhallen, små söta cocktailtomater som är jättegoda.
  Ha en fortsatt fin påskhelg
  Kram Maria

 • Hej Anette!
  Alltid kul att läsa mer om tomater. Det måste ha varit en vintertomat jag fick tag på ett år utan att veta om det. De ville inte mogna och jag förvarade dem i evigheter. Har nu sått mina tomatfrön, det blev en massa sorter. Det var bra grobarhet på fröna, de kom upp på några dagar.
  Ha det gott /Marika

 • Tack för testet! Och på sikt ska jag försöka odla ponderosa. Men först behöver jag kunna förvara några brickor med tomater 🙂 Det stämmer dock tänker jag utan att ens mäta sötman att köpetomater många gånger är blaskiga. Å andra sidan köper jag bara små körsbärstomater så här års och oftast så åker dem ner i en varm sallad – då fungerar dem bra.

  Kram, Carina

 • Vilket spännande test! Jag odlade Ponderosa ett år och dom var verkligen hållbara, höll sig till sommaren året efter. Men nu undrar jag om det verkligen var Ponderosa jag odlade för mina var röda invändigt och jag ser att det är inte dina. Men i övrigt stämmer allt annat. Anade att pastatomaten skulle hamna sist. Har ibland köpt pastatomater i affären under vintern och dom har i princip bara smakat vatten.

  Ha en fin kommande vecka!
  Anita

Kommentarer inaktiverade.