Skip to main content

Bönpastej

Att odla störpurpurbönor är nåt av det bästa man kan göra med tanke på hur mycket mat det blir på liten yta eftersom de odlas uppåt på nät, störar eller trådar. Först har jag skördat så många brytbönor i hericovertsstorlek som vi orkat äta, förvällt och frysit in och mjölksyrat för hela årsbehovet. De jag inte plockat har utvecklat bönor som är perfekta att göra pastej av och de baljor som torkat på buskarna blir utsäde till nästa år. Om de är riktigt stora och fina brukar jag dessutom spara ett knippe att använda som dekorationer i nån höstdukning. Som om detta inte vore nog är ärter och böner en gödslande växt som binder kväve i jorden genom sina rötter som samarbetar med bakterier. Mycket av blad och skrafs som blir kvar gräver jag ner i djupdiken som komposterar sig under vintern och så är bädden gödslad och förberedd för nästa säsong.

Man kan förstås göra bönpastej på torkade också, men då tillkommer blötläggning ett dygn i förväg. Jag brukar istället göra en rejäl sats pastej och frysa ner i småportioner och bara spara de torkade till utsäde.

BÖNPASTEJ

1 liter färska spritade störpurpurbönor

1 lagerblad

1 gul lök

4 klyftor vitlök

2-3 msk tomatpuré

2 tsk torkad zaatar, kan ersättas med ½ tsk timjan + ½ tsk oregano + 1 tsk basilika

1 tsk rött salt, kanske mer om annat salt används

1 krm svartpeppar

0,5 dl olivolja

kokhett vatten att spä med

Sprita de fullt utväxta störpurpurbönorna innan de torkat. Bönorna ska vara vita. Sortera ut skadade och med bruna fläckar. Koka med ett lagerblad i ca 20 minuter tills de är mjuka men inte sönderkokta. Känn med sticka. Finhacka under tiden gul lök och vitlök. Häll av vattnet och mixa de varma bönorna med lök och övriga ingredienser till en slät smet.  Smeten kommer att stelna när den svalnar så spä med hett vatten till något lösare konsistens än tänkt slutresultat. Smaka av med salt och peppar.

 

 

 

 

bönpastej, bönställning, störpurpurbönor

Comments (5)

Kommentarer inaktiverade.