Blåtry, Bärtry, Blåbärstry och honungsbär
Rena snurren, men jag reder ut begreppen efter hand för det finns all anledning att skilja de fantastiska avlånga godingarna från den giftiga släktingen blåtry.
När jag byggde växthus för åtta år sen passade jag också på att designa området bakom mot skogen med flerårigt ätligt som en mjuk övergång och med naturen som förebild. Alltså ätligt i olika nivåer från nötträd, bärbuskar, slingerväxter, örter och marktäckare. Blåbärstry/honungsbär kändes som en självklarhet med sina spännande avlånga bär.
Blåbärstry/honungsbär (Lonicera caerulea) är förädlade varianter, hybrider av den vilda bärtryn/blåtryn som finns i Ryssland, Kanada och Japan, men ibland, i kommersiella sammanhang säger man också bärtry när man menar blåbärstry, alltså bärtry kan vara både hybrid och vild. Förvirrad? Det blir värre! Blåtry som finns vild har förekommit sen länge i trädgårdshandeln som prydnadsbuske och har också blå bär, men de är betydligt mindre, max 1 cm och giftiga, även vild bärtry är giftig. Så all anledning att vara säker på vad man köper eller redan har i trädgården. Det svenska namnet som börjar bli allt vanligare är honungsbär. Det är inte helt ovanligt att man inte kan bestämma sig för ett gemensamt namn på nya växter som introduceras, men i det här fallet kan det ställa till det rejält. Köper man från handelsträdgårdar som är specialiserade på ätliga växter är det inget problem.
Med denna varning gjord, vill jag slå ett rejält slag för dessa otroliga bärbuskar som är först ut att leverera i trädgården. Redan tidigt i april är blomningen i full gång hos mig i odlingszon 4. Perioder med snö och kyla har ingen betydelse för det här är en tuffing. Mina buskar härstammar från Ryssland och har kommit till mig via Finland, men alla namnsorter härstammar från kallare områden och är tåliga. För bina är det en viktig växt med mycket nektar och pollen att hämta innan den vilda floran kommit igång, kanske därav det svenska namnet honungsbär.
Det tar 5-6 år innan buskarna börjar leverera, men den som väntar på nåt gott…
Bären är blå, matta och avlånga ca 2-3 cm långa. För att maximera skörd, smak och storlek behöver de korspollineras av minst en annan sort som blommar samtidigt. Jag har tre olika som har tappat namnlapparna för länge sen. Smaken varierar starkt mellan olika sorter, en del är syrliga andra mer söta. Det man kan lura sig på är att sötman kommer några dagar efter att de blivit blå och ser mogna ut. Det gäller att ha is i magen. Flera år har jag tänkt att ”Bara några dagar till” sen är de perfekta, men det är fler som har näsa för goda bär, koltrastarna! De kan verkligen skövla en buske på bara nån dag. Man undrar var alla fåglar kommer ifrån och de flyger skytteltrafik. Nu har jag lärt mig att täcka buskarna med bärnät när mognaden närmar sig och det hjälper förstås.
Blåbärstry/honungsbär föredrar fuktighetshållande mullrik jord med lite lägre pH, men uppgifter förekommer om att de kan klara sig i vanlig icke kalkhaltig trädgårdsjord också. Själv lade jag ett par skyfflar jord från blåbärsskogen i varje planteringsgrop för att få med mykorrhiza som består av svamptrådar som samverkar med rötterna. Eventuellt tänkte jag fel eftersom blåbärstry tillhör kaprifolsläktet och blåbär ljungsläktet och jag inte vet hur petig mykorrhizan är med samarbetspartners.
Buskarna har i alla fall växt ordentligt och är närmare 1,5 i diameter efter åtta år. Lämpligt avstånd mellan buskar om de står på rad är alltså 1,5-2 meter. Att hitta marktäckare som trivs under är inte helt lätt eftersom bladverket går ända ner till markytan som blir mörk, men nåt lågt, tidigblommande kanske. Lökväxter som piggar upp?
Fördelarna är sammanfattningsvis många med blåbärstry/honungsbär och jag skulle också kunna använda dem som vindskydd eller insynsskydd eftersom de blir täta och får lagom höjd, gärna tillsammans med rönn eller nötträd, men det är ett annat kapitel.
ätliga bär, Ätliga skogsbrynet, ätliga trädgården, bärtry, Blåbärstry, blåtry, goda bär, honungsbär, Lonicera caerulea, matskog, odla som naturen, permaculture, permakultur, spännande bär