Skip to main content

Bivaxdukar / bee wraps

De senaste åren har jag gått in för att minska på plasten, särskilt den jag använt slentrianmässigt. Först köpte jag några s.k. bee wraps i olika storlekar för att testa, alltså ekologiska vaxdukar. Man formar dem lätt runt vilken skål som helst med hjälp av värmen från händerna, även bambu och andra material som plast inte fäster på. När de använts sköljer en av dem med diskmedel och rumstempererat vatten. De kan återanvändes många, många gånger. Hur länge de är effektiva beror förstås hur hårt en sliter på dem, men nåt år i alla fall.


Inför julen gjorde jag ett par omgångar nya och har säkert sparat en hel rulle plastfilm. Det blir ju många byttor och skålar så fort en gör lite extra mat. Jag har sparat lite på miljön med tanke på tillverkning och frakt, jag har sparat en liten peng, jag har sparat miljön när det kommer till sophantering. Inte för att jag är snål utan för att jag tror på att leva hållbart och att små vardagliga handlingar gör skillnad och till och med är viktiga.


För att dra miljötänket ytterligare ett steg slaktade jag mannens tunnslitna skjorta som tvättmaskinen tuggat i och ett par andra större hål gjorde den inte ens lagningsbar för vardagsbruk. Tunn, tät bomullsväv tycker jag funkar bäst till vaxduk. Ett återanvänt tyg som tvättats många gånger är dessutom fritt från diverse kemi som tyg ofta behandlas med och som man varken vill ha i maten eller på kroppen.

Det blev 15 lappar. Jag klippte så stora som möjligt och använde zigzagsax. Inte nödvändigt men motverkar eventuella trådar om det skulle bli tunt med vax i kanterna.

Strimlade vaxarket med osthyvel och klippte de sista småbitarna med en sax. En kan också köpa vax i granulat så sparas ett moment. En ska i vilket fall se till att det är ekologiskt vax så att inte besprutningsrester mot kvalster finns kvar. De blöta fläckarna är några droppar jojobaolja som jag tillsatte för att göra vaxet mjukare (inte nödvändigt).

Jag använder en vanlig bakplåt med ett bakplåtspapper som underlag, sen lappen, vaxet och ett papper över.
Strykjärnet på högsta temperaturen och ångan av. Vaxet smälter vid 60 grader, så det går fort. En kan även använda ugnen, men jag tycker det blir klumpigt och en får använda nån slags skrapa för att få vaxet jämnt. Med strykjärnet kan jag fösa vaxet dit jag vill och få ut det i kanterna. Skulle det ändå bli en torr fläck nånstans är det lätt att lägga till lite extra vax.
När allt smält tar jag snabbt bort pappret och håller lappen i luften en halv minut tills den svalnat och stelnat så pass att det går att hänga den på strecket.

Ett ark vax räckte i detta fallet till fyra stora och en mindre duk.

Enkelt och kul.

 

återbruk, bee wraps, bivaxduk, cirkulär ekonomi, plastbanta