Skip to main content

Lövkompost i säck

Nu är vi väl många som är igång med städandet i trädgårdarna. Jag använder mängder av löv som vintertäckning av bäddar och lådor. Bara i kronärtskockslandet blir det sex fulla säckar. En hel del har maskarna bearbetat och dragit ner i jorden och lite får faktiskt ligga kvar så inte växterna blir alldeles nakna och chockade när vårsolen blir stark och frostnätter kommer det också fler av. Det lilla som är kvar kommer att täckas med kompost eller gödsel när jag finstädar så småningom.

Numera ser jag löv som ett underbart gratismaterial, en slags återbäring som är guld värd. Vi producerar mängder själva, men ändå brukar jag varje höst importera 12-15 säckar från grannarna som annars skulle dumpats i skogen. 


Jag samlar ihop det som är kvar efter vintern i de sparade säckarna. Märker upp en såsticka med säsong och årtal och binder ihop. Sen tidigare har jag gjort ganska många hål runt om i säcken med en sax. Inte så stora att sniglarna kommer in, men tillräckligt stora för att det ska bli en viss luftningseffekt. Jag packar inte löven utan låter dem ligga löst och luftigt som de hamnar. Säcken blir tung nog ändå när löven är fuktiga.
Jag har som du förstår inte en tanke på att köra iväg löven nånstans utan låta nedbrytningen fortsätta i säckarna till en helt underbar, kolsvart, näringsrik, väldoftande lövkompost. Helt enkelt den bästa jordförbättring man kan tänka sig, men fuktigheten är avgörande. Är löven torra händer det ingenting. I såna fall vattnar jag igenom ordentligt innan jag knyter ihop.

Torra  löv sparar jag också på. De är bra att använda som marktäckning till såna grönsaker som inte mår så bra av grästäckning t.ex rotsaker. Torra löv är också bra att varva med i varmkomposterna där vi slänger avfallet från köket, alla skal och blöta hushållspapper.

Alla säckar hamnar på norrsidan av uthuset i skuggan, väl uppmärkta med olika innehåll, torrt och blött. I bästa fall har jag färdig jordförbättring på ett halvår, men ofta tar det lite längre tid. Öppnade säckar som inte ser färdiga ut kan få en vattning innan de ställs tillbaka.


Detta är helt osållad sex månader gammal lövkompost. Ibland får småkvistar och ett och annat eklöv följa med. Då blir komposten grövre, vilket kan vara helt okej om den ska användas lite längre när i en bädd, annars kan man alltid sålla. Eklöv tar flera år att bryta ner så inte för många i blandningen.

Det känns helt fantastiskt med allt mikroliv som jobbar åt mig i det tysta, att jobba med naturen istället för att streta emot, att ha ett fungerande kretslopp. Jag tänker också på all tid jag sparar på att inte behöver frakta iväg lövmassor med släpen vår och höst, sparad diesel. Ofta ska nån sen ta hand om ”avfallet” (det bär mig emot att använda det ordet) på nån trädgårdstipp nånstans. Jag behöver inte heller lägga tid, pengar och diesel på att köpa ny jordförbättring och gödsel. Gödsel som ofta är nån annans bajs och i värsta fall rötat slam med tungmetaller från reningsverket eller NPK framställt genom energikrävande processer.

Materialet och näringen finns framför fötterna, bara att böja sig ner, samla ihop och låta naturen göra resten.

kretslopp i trädgården, lövkompost i säck