Skip to main content

Bättre begagnat – Vårda och laga det du har

Vann en fantastisk bok som lottades ut av Naturskyddsföreningen bland de som lämnade tips på hur man kan förlänga livet på sina saker genom att vårda dem. Jag visade hur jag lagat en reva i favoritklänningen med en del av klänningens ena ficka som jag broderat dit. Det var svårfotat så vi hoppar över den bilden. Jag tycker jag är rätt bra på att vårda, lappa och laga, men efter att bara slagit upp några sidor på måfå i boken förstår jag att detta går att göra till en konstart.

Boken är uppdelad i olika områden som gör det lätt att hitta och Trädgård har fått en egen rubrik där man tipsat om hur man tar hand om redskap, gräsklippare m.m. Andra kapitel handlar om möbler och inredning, husgeråd och vitvaror, smycken, kläder, skodon, leksaker och barnsaker, cykeln sport och fritid. Ett särskilt intressant avsnitt handlar om hur man förlänger livet på mobiltelefonen och andra elprylar. Man kan till och med ta tempen på grejerna. Här finns helt enkelt hur mycket matnyttigt som helst.

Vad sägs till exempel om att tvätta trasmattan i saltvatten så färgerna blir klarare eller att rulla ihop den innan den torkat helt så att den blir slät och fin.

Skärbrädan av trä diskas för hand. Fläckar och dålig lukt går bort om man skrubbar med nåt sur som ättikssprit, vitvinsvinäger eller citron. Då och då bör man skrubba den med grovsalt och ett par gånger om året behöver den smörjas in med den matolja som finns närmast till hands.

Tangenterna i ett tangentbord kan man försiktigt pilla loss med en smörkniv av trä, fast det är säkrast att ta ett foto först så man kommer ihåg var de ska sitta. Sen lägger man dem i en tvättpåse och kör i diskmaskinen. Wow!

Hitta glömda redskap. Vi har väl alla varit med om att saker bara försvinner. Här är det de små handspadarna som glöms överallt, men målar man änden i en stark färg blir de lättare att hitta.

Varför är det inte bra att köpa nytt hela tiden?

”Att vårda och laga är att värna våra barns framtid. Genom att ta hand om våra saker istället för att köpa nytt skonar vi klimat och miljö. Idag läggs mycket forskningspengar på att uppfinna apparater som kan suga bort koldioxid från atmosfären för att sedan lagra den på ett ställe där den inte värmer upp vårt klimat.
Detta trots att sådana ”apparater” redan finns.
Vi kallar dem träd.
Att renovera en gammal stol spar förstås pengar, men skonar också jordklotets skogar. Dessutom förlänger du den ”kolsänka” som en trämöbel också är. Under sin levnad har trädet sugit åt sig koldioxid och så länge träet sedan är intakt, exempelvis i form av en hundra år gammal ekstol, hindras kolet att åter bli koldioxid och bidra till växthuseffekten.”

Själv tänker jag att det är roligare att ha saker av god kvalité som ibland kanske kostar lite mer men är värda att ta hand om. I trädgården kommer det mesta från nån loppis, kärror, redskap, hinkar, byttor, krukor, hässjestörar och plast undviker jag så långt det bara är möjligt.

Denna boken begagnat borde alla unga få som flyttar hemifrån tillsammans med Vår kokbok, men jag är glad att jag har den nu. Har även beställt en att ge bort.

Alltså gott folk, bästa julklappstipset för gammal som ung –
Bättre begagnat av Johan Tell på bokförlaget Max Ström

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bättre begagnat, boktips Johan Tell, cirkulär ekonomi, kolsänka, kretslopp, växthuseffekt

Comments (7)

Kommentarer inaktiverade.