Skip to main content

Tomater frågor och svar

Instagramföljarna har fått skicka tomatfrågor och här kommer mina svar

Jag skulle väldigt gärna vilja ha tips på sorter som funkar bra på friland och ger stor skörd.
Svar: Taxi medelstor gul tomat mycket god, Kangaroo Paw Brown god röd bifftomat bra i matlagning , Mongolian Dwarf god röd i olika storlekar marktäckande planta, Grot röd nästan normalstor mycket god, Glacier normalstor röd mycket god, Ida Gold orange cocktail mycket god, Raketa avlång röd med spets för matlagning. Alla fungerar bra upp till zon 5, men avhärda innan utplantering och vänta till det är minst 15 grader varmt även nattetid.

När ska man halshugga tomatplanta tänkte på mina fönstertomater eller är det dumt?
Svar: Min motfråga är varför skulle du vilja halshugga den? Det är ingen vedertagen metod och snart förstår du varför.

Jag halshugger aldrig mina plantor och det finns flera orsaker. Av en halshuggen planta blir det en buske av en växt som från början var avsedd att växa på höjden. Vill man inte ha en hög växt tycker jag det är smartare att välja en planta med naturligt buskigt växtsätt från början. En halshuggen planta bildar fler sidogrenar och blir som en tät buske där bladen skymmer för mognad, dessutom fördröjs blomning och fruktsättning med cirka en månad och vem vill stå med kassavis av gröna tomater till hösten som ska eftermogna inomhus.
Om en planta blir ranglig i brist på ljus är det mycket bättre att plantera den djupt. Stjälken kan läggas ner så bara toppen sticker upp. I en kruka kan man försiktigt böja stjälken runt  med jord över. Det kommer att bli rötter på hela stjälken och en stadig fin planta.

Du säger inte vilken sort du har i fönstret men det brukar vara minibuskar. Svaret är alltså nej. Ingen halshuggning någonsin.

Vilken gödsel/näring kan man göra själv? Typ nässelvatten. Vilket gödsel ger mest heltäckande näring?
Svar: Nässelvatten bör vara ordentligt rötat, minst två veckor gammalt för att kiselkristallerna inte ska ge vasst, hårt skal. Ogräs går att använda på samma sätt liksom vallört. Allsidigast gödsling får du om du rötar 50% vallört med 50% nässlor eller ogräs. Fyll ett kärl med det gröna, packa, häll på vatten, sätt på lock, låt stå i skugga minst två veckor, vid användning späd med tio delar vatten. För den som inte vill göra egen gödsel fungerar vanlig blomgödning utmärkt.

Bladmögel – hur förebygger jag angrepp? Finns det något att göra för redan angripna plantor?
Svar: Det viktigaste är att inte odla potatis i närheten eller återanvända jord till tomater igen om mögelangrepp förekommit. Kompost som innehåller potatisskal bör undvikas till tomater. Viktigt att skura växthuset invändigt med såpavatten 3 dl såpa + 1 msk rödsprit / 10 liter vatten och vara extra noga med profiler så att du får bort så mycket mögelsporer som möjligt. Jord i växthusbäddar låter sig inte bytas hur som helst, men det översta jordlagret kan flyttas och återanvändas till annan odling utomhus och växthusbäddarna fyllas på med ny kompost och gödsel.

Potatisbladmögel visar sig först som bruna fläckar. Om möjligt tar jag bort angripna blad, men samtidigt behöver plantan flera blad på varje gren för att växa vidare. Vid tidig upptäckt går det att fördröja utvecklingen genom att spreja bladen med en blandning av 20 g bakpulver och någon ml rapsolja / liter vatten, men risken är ändå stor att plantan dör i förtid och sprider mängder med nya sporer runt sig. Även mjöldagg kan fördröjas på detta sätt vid tidig upptäckt.

Du kan hitta resistenta sorter men utbudet är inte stort.

Tjyva eller inte tjyva tomater? Jag är slarvig med att tjyva, gör det stor skillnad? Tjyvarna får ju också tomater, tänker jag men jag kanske borde? Hur gör du?
Svar: I huvudsak delar man upp tomater i höga som fortsätter växa på höjden under hela säsongen och de som har en bestämd höjd, ofta max en meter och i stället buskar sig. Tomater benämnda busk behöver man ytterst sällan tjyva eftersom det är just en buske med många grenar som man vill ha.

Om man däremot låter en högväxande tomat behålla alla sina sidogrenar kan en planta lätt fylla ett litet växthus alldeles på egen hand under en säsong och har man flera plantor blir det kaos. För mycket grenar och blad gör att tomaterna skuggas och inte mognar, dessutom kommer mycket näring att gå till grenar som inte hinner utveckla tomater.

Tycker du det är jobbigt att hålla på med tjyvning håll dig till sorter som benämns som buskar. Det finns ett enormt urval.

Undrar om du toppar dina Vilmaplantor? De ser så fina och förgrenade ut på alla bilder.
Svar: Nej, absolut inte! Se frågan om halsuggning i tidigare svar. Är de höga och oförgrenade har de antagligen fått för lite ljus i kombination med för varm placering. De kan också stått för tätt vid sådd och ”dragit upp” varandra i kamp om ljuset. Händer ofta om man bredsår för tätt.

Har du förslag på riktigt tidiga sorter för växthusodling?
Svar: Nu vet jag inte vilken zon du odlar i, men hos mig i zon 4 behöver alla riktigt tidiga sorter 1-2 månader i växthuset innan det är tillräckligt varmt ute (över 15 grader även på natten), men jag antar att du menar höga sorter som mår bäst i växthuset hela säsongen.
Chilega röd mycket god körsbärstomat som levererar enormt hela säsongen, Bärnsten orange mycket god normalstor med tunt skal 59 dgr.

Vilken är enligt dig de godast fönstertomaterna?
Svar: Tiny Tiger orangestrimmig cocktail minibuske och Bundaberg Rumball röd körsbär på högväxande planta i miniformat så kallat träd, bör till viss del tjyvas inomhus.

Hur tänker du med jord och näring från frö till skörd?
Svar: Jag börjar med att fylla krukan jag sår i som är 5 cm i diameter och 7-8 cm djup med 2/3 tomatjord alternativt plantjord och toppar med 1/3 såjord. Tomatfrö gror bäst i den näringsfattiga såjorden och får sen fart av den näringsrika jorden i botten som varar ca fyra veckor. Det sammanfaller väl med att krukan är fylld av fina rötter, plantan har fått fyra blad och det är dags för omplantering till 1,5 liters krukor i tomatjord eller plantjord. Denna kruka växer de också ur på fyra veckor, vilket är lika lång tid som näringen i jorden räcker. Om tomaten går i knopp i denna krukan börjar jag näringsvattna oftast med flytande blomgödning eller tomatgödning. Så länge plantorna står i växthus vill jag inte använda egenrötade produkter pga av lukten. Det stora växthuset används nämligen även till annat än odling. Sista omplantering är till friland i växthus eller 20 liter murarhinkar. Jag brukar blanda egen jord av begagnad näringsfattig jord som använts i krukor förra året (ej jord där potatis eller tomater förekommit) och brunnen kogödsel, hälften av varje. Ett alternativ är att blanda tomatjord eller plantjord med långtidsverkande pelleterad gödsel. Efter några veckor börjar jag näringsvattna även hinkarna. På frilandsplanteringen i lilla växthuset brukar det räcka med att mylla ner 1 dm brunnen kogödsel innan utplantering. Kan bytas ut mot hästgödsel i samma mängd.

Tomater behöver rikligt med näring under hela den produktiva perioden. Regeln är att ligga lågt med Kväve (N) som gynnar bladtillväxt och högt med Kalium (K) som gynnar fruktsättning. Kaliumrik gödsel är välrötade växtdelar, tångextrakt, bokashi lakvatten. Enklaste vägen är vanlig blomgödning eller röta egen gödsel om man har tillgång till vallört.

Jag tycker också att egenblandad jord utan torvprodukter håller fukten bättre, innehåller mer liv och ger bra tomater.

Vilka topp 3 tomatsorter föreslå du för att göra pizzasås?
Svar: Jag gör pizzasås på alla sorter och blandar hej vilt. Skillnaden på pastatomater som är de klassiska till sås är att de är torrare och köttigare, ofta inte lika smakliga. De torrare pastatomater går alltså snabbare att reducera till en sås med lagom konsistens, vilket förstås är viktigt i kommersiella sammanhang. Med saftiga tomater reducerar man bara lite längre 30-60 minuter. Jag odlar ofta nån pastasort också, men mest för att de brukar vara långa med rolig form.

Är det skillnad på smaken på tomater som odlas på traditionellt sätt och hydroponiskt? Skillnad på smaken på tomater som odlas i artificiellt ljus och solljus?
Svar: Tomatens smak beror på många faktorer, sort, när den skördas, försiktighet med kväve (gröngödsling, hönsgödsel, lågt N värde för den som använder NPK), mer kalium, fosfor och spårämnen ger bra smak, vattning åt det snålare hållet koncentrerar smaken. Om du i hemmaodlingen kan välja särskild tomatgödning till hydroponisk odling kommer det sannolikt att påverka till det bättre.
Att göra jämförelser är ganska svårt eftersom en fönstertomat eller växthustomat sällan trivs utomhus och tvärtom, men vi kan nog vara överens om att det ligger mycket i känslan av att gå runt och pyssla om sina tomater och samtidigt provsmaka en och annan solvarm. Då är de som bäst.

Bästa bladmögelresistenta frilandstomaten för liten yta? Tidig mellan och sen/vintersort.
Svar:Utbudet bland resistenta sorter är tyvärr dåligt.
När det gäller tidig sort är mitt tips att välja vilken tidig, liten planta som helst se gärna tidigare blogginlägg. Kommer det angrepp släng den. Antagligen har du redan hunnit skörda en hel del. Sorter kan vara resistenta utan att det anges. Även inom samma sort förekommer det stor variation mellan olika plantor när det gäller resistens.
Crimson Crush F1 röd, upp till 200 gram, ger bra, tål utomhusodling, kan få bladmögel men växer vidare ändå, hög sort som tjyvas, 119-133 dagar. Principe Borghese, vintersort som skördas röd och sen bör hänga till sig en månad inomhus för att få smak innan man börjar äta av den, hög, tjyvas, mögelresistent. Ger utomhus en bra sommar.
Om du tvunget måste odla potatis i närheten av tomaterna så kan du kanske ändå tänka på vilket håll det blåser ifrån och ställa tomaterna först så eventuella mögelsporer från potatisen blåser från tomaterna.

Undrar hur hög Nebolshoy Lemon blir och ska den tjyvas?
Svar: Ca 40-50 cm hög kompakt buske som EJ tjyvas

Jag misstänker att jag har haft bladmögel på mina frilandstomater de senaste två åren. De har fått mörka flläckar på sig när skörden nalkats och har inte klarat av att eftermogna inne på fönsterbrädan utan ruttnat istället. Jag har odlat dem precis bredvid potatis eftersom jag inte visste att man skulle undvika det. I år ska jag inte så varken tomater eller potatis på samma plats. Jag har tagit frön från tomater som inte sett angripna ut men från samma planta som visat sig vara det. Det jag undrar är om dessa frön är ”sjuka” och om jag bör strunta i att använda dem eller om de går bra att använda. Skulle bli så tacksam för svar.
Svar: Tyvärr stor risk för att de är smittade och att problemet upprepar sig. Ge definitivt inte bort av fröna.

 

Tack för alla frågor! Så glad att jag kunde svara hyggligt på de flesta. Det verkar som många har problem med bladmögel. Själv odlar jag tomater där jag bor och potatisen på en markbit i grannbyn som jag kallar Södra filialen för att i möjligaste mån undvika smitta, men visst kan det hända ändå. På många håll finns kommunala odlingslotter att hyra för billig penning där man kan sätta sånt som inte behöver daglig tillsyn exempelvis potatisen.

Har du följdfrågor går det bra att kommentera även om du inte har egen blogg.

 

 

 

 

 

 

bladmögel, frilandstomater som ger bra, Glacier, gödsla tomater, göra egen gödsel, grot, Ida Gold, Kangaroo Paw Brown, mjöldag, Mongolian Dwarf, nässelvatten, potatisbladmögel, Raketa, Recept, taxi, tomatgödning, vallört

Comments (3)

Kommentarer inaktiverade.