Blåbärstry – Honungsbär
I år blommar första busken Blåbärstry–Honungsbär Lonicera caerulea var. Kamtschatica sevasttre så det står härliga till med klasar av ljusgula utdragna klockor i samma form som de blå bären sen kommer att få. Formen är greppvänlig och färgen blå. Buskarna är lättodlade på de flesta jordar. Här står de i Ätliga skogsbrynet med sandblandad torv och komposterad kogödsel, alltså ganska lågt pH och svag gödsling med allåkerbär som marktäckare.
Blåbärstry ska inte förväxlas med Blåtry, Lonicera caerulea som är den rena arten av samma växt, vars bär är svagt giftiga.
En av de bästa egenskaperna när man som jag odlar i zon 4 är att de är köldtåliga och klarar ner mot -40 grader. Så kallt lär vi väl aldrig haft det i hjärtat av Småland, men runt – 20 kan det absolut bli och nattfrost några dagar innan midsommar är inte ovanligt.
Mina tre buskar överlappar varandra i blomning för lång skörd. Den första busken blommar som mest nu och blommorna har klarat de senaste veckornas nätterna med temperaturer ner till – 7 grader alldeles galant. Just det här med temperaturväxlingar och frusen blomning är en fallgrop både när det gäller ätligt och andra perenner i mina trakter, men här har blåbärstryn alltså ytterligare en fördel.
Att ha minst två olika sorter som trivs ihop är viktigt för korspollinenringen. Alla buskar ger bär oavsett, men de blir större och godare när de korsas. Blåbärstryn är en nykomling på svenska marknaden och utbudet kanske inte är så jättestort i handelsträdgårdarna ännu när det gäller sorter.
Jag skickade efter mina från Blomqvists plantskola i Finland tillsammans med ett stort valnötsträd
Man kan ju undrar varför denna utomordentliga växt inte är mera spridd i Sverige, men det verkar som den är mest känd i Ryssland och andra öststater där den används flitigt i villaträdgårdarna. Kanske har vi helt enkelt haft för lite utbyte med öst, men där verkar finnas en stor växtskatt att gräva ur vad det gäller allt möjligt (inte minst tomater som jag är svag för).
Blåbärstry kan användas som oklippt häck eller solitära prydnadsbuskar. Det finns sorter i alla möjliga höjder från krypande halvmeters till upp till två meter. Blomningen sker på årsskotten och man beskär normalt inte.
Jag hoppas att mina så småningom ska gilla halvskuggan under den manchuriska valnöten som står till vänster utom bild och med tiden kommer att breda ut sin krona som en jättestor sparbanksek bakom växthuset och ätliga skogsbrynet. Just nu har de full sol och ett par kvadratmeter vardera att bre ut sig på, men det är ändå lätt hänt att plantera för tätt.
Bären är supernyttiga, anges till och med nyttiga än blåbär och används på samma sätt som vanliga blåbär till sylt, kompott, paj. Smaken varierar beroende av sort. Jag använder gärna färska eller frysta bär utan socker på morgongröten.