Skip to main content

Avhärda förgrodda plantor

Att odla i en villaträdgård som egentligen inte är anpassad för att driva upp mängder av plantor, innebär mycket logistik. Många plantor börjar inomhus på fönsterbrädan med undervärme för att flytta ut där det är svalare i garaget eller nåt av växthusen. Annat står i växthusen från början och gror. Så snart solen tittar fram blir det ganska varmt innanför glasen även om luckor och dörrar är öppna. Det skulle bli en chock för allt förgrott att flytta ut direkt för nätterna är fortfarande kalla nära nollan. Det gäller att få en så smidig övergång som möjligt och avhärda.

Jag använder mig av lite olika sätt.

 

 

En del står i hyllan vid garageväggen, men bara sånt som tål sol och hunnit rota sig väl. Hyllan har avtagbara väggar klädda med byggplast som jag kan lyfta av och på. Nyskolade plantor vill jag skydda från direkt sol i början och de hamnar i lusthuset, utan väggar, men med väv över backarna.

Bänken på södersidan av växthuset brydde jag mig inte om att ladda med hästgödsel som varmbänk i år eftersom vintern var mild och jag redan hade en hel del grönt att äta, så istället fungerar den som kallbänk och låda för avhärdning. Jag ställer helt enkelt ner brickor, backar och burkar och täcker med odlingsväv på natten som jag klämmer fast i den tomma fönsterramen som fungerar som lock. (När jag använder lådan som varmbänk har jag glas i ramarna). Murarna ackumulerar värme under dagen och jämnar ut temperaturen något under natten. Det här tycker jag är det optimala sättet att avhärda. Inget bära hit eller dit och milda nätter behöver jag inte ens täcka.

 

Här finns all möjlig lök som frösådd gul och röd, vit gräslök, purjolök, salladslök, svartkämpar, stockrosor, rotselleri och timjan bland annat.

Men en del bär jag fortfarande in och ut på det gamla vanliga sättet. Har i alla fall parkerat cykelkärran nära som extra avställningsyta.

Nåt man ibland glömmer är att även köpeväxter som ettåringarna till krukor och urnor behöver avhärdas ett par veckor. Vet inte hur många gånger jag köpt växter på torget och sen tagit för givet att de är avhärdade, men de är de oftast inte. Det som händer om man fuskar är att växten blir chockad av den plötsliga temperaturförändringen. Tillväxten avstannar och det kan ta flera veckor innan den kommer igång igen. Ibland klarar inte plantan omställningen över huvud taget.

 

avhärda, varmbänk