Varmbänk del 1, förberedelser
En av mina odlingslådor brukar få bli varmbänk i februari, men förberedelserna börjar redan nu.
En varmbänk är som namnet antyder ett varmt ställe där man kan odla fast det är vinter utanför, driva upp plantor eller avhärda växter. Principen bygger på att gödsel reagerar med halm och värme alstras under nerbrytningen. Man kan göra på flera olika sätt: utnyttja bänkar i växthus om de är minst 60 cm djupa, praktiskt för de får extra skydd, bygga en bädd ovanpå jorden och lägga på en ram eller gräva sig neråt i en odlingsbädd som jag brukar göra.
Varför sätter jag inte nåt i den redan nu? Nej, växter behöver inte bara värme utan även ljus och nu är det helt enkelt för mörkt, men jag vill gärna vara redo att dra igång i februari med förgrodda plantor och tjäna ett par månader.
Nu gräver vi oss (alltså mannen) ner 60 cm i en av odlingslådorna som har måtten 2×1,2 meter och en brädas höjd. 40 cm ska fyllas med färsk hästgödsel i februari, sen 20 cm jord och sen behöver växterna ett utrymme att utvecklas på under locket.
En tredjedel av jorden sparas i säckar frostfritt i garaget för att ha som fyll ovanpå senare. Resten läggs i tom pallkrage för att upparbetas och användas till tomater och andra krukor till våren.
Sen tidigare är lådan isolerad med byggfrigolit som vi klämt dit. Undvik att spika i lådorna så håller de längre.
Det tomma hålet fylls med lös halm som isolering och så lägger vi på en ram med lock av byggplast som är en bräda hög.
På detta ytterligare isolering med vad man har, gärna mer frigolit och byggskivor i väntan på vårvintern.
Under tiden kan man tänka ut var man kan få tag på färsk hästgödsel. Jag har förmånen att kunna ställa tunnor och säckar hos en bekant i byn som har stall. Hon gödslar ut direkt i säckarna och messar när det är klart. Det är nämligen viktigt att få så färsk gödsel som möjligt, att den inte börjat ”brinna” Det brukar ta en vecka eller så att fylla upp lådan. Har du kontakt med ett större stall kan du fylla lådan på en gång, ännu bättre.
Den här lilla filmen är från mars i år när skördandet började. Du ser också byggfrigoliten och det lösa locket som står ovanpå. Brädan kan man bortse från. Brädor i denna miljön är ingen god idé upptäckte jag. Det bildades svamp. Användes bara för att kunna ta nåt steg eftersom lådan är för bred att nå över från ett håll. Kommer inte att göra om det misstaget.
Jag återkommer i januari när det är dags att förgro med förslag till sådder.