Skip to main content

Starta nya odlingslådor

 

 
Lite hastigt och lustigt kom jag på att det skulle passa perfekt med nya odlingslådor framför växthuset. Sagt och gjort…

 

 

Startade med ett lager tidningspapper som kommer att förmultna om några år och då har gräsmattan under hunnit bli finfin jord.
När man ska fylla lådor känns det som det går åt hur mycket material som helst, men jag hade sex säckar lövkompost sparade, sen vårstädningen förra året, kompost från matavfallet i varmkomposterna, några säckar egen jord som blev över när varmbänken grävdes i höstas och nån kubik gammal trött tomatjord. Varvade godsakerna med tomatjorden och fick till och med lite material över. 
Använder två kragar på höjden. Dels kommer bäddarna att sjunka ihop under sommaren, dels för att växternas rötter ska få rejält med jord att växa i och för att bäddarna inte ska torka ut så snabbt. Nästa år fyller jag på med mer kompost. Bäddarna är tillräckligt djupa för att odla både potatis och andra rotsaker, men i år blir det två prydnadspumpor som kommer att hänga ut över kanterna i första lådan, sommaraster med persilja runt fötterna, kålplantor med gräsklipp som täckmaterial och tomatplantor tillsammans med machésallat.
Ett år gammal lövkompost. Efter att löven använts som ett tjockt vintertäcke över kronärtskockorna på friland, lade jag allt skräp i svarta sopsäckar. Vattnade i påsarna, knöt ihop, märkte upp med innehåll och årtal, stack lufthål runt om med saxen. Säckarna har stått på norrsidan av uthuset ett drygt åt och gottat ihop sig till en härlig mumma.
Ha det fint därute i sommaren

kompost, kretslopp i trädgården, odlingslådor, pallkragar, starta pallkrage