Skip to main content

Starta pallkrage

Att komma igång med odling i pallkrage går snabbt och lätt. Inget grävande varken nu eller vid nåt annat tillfälle. Den kan placeras på vilket underlag som helst bara det är slätt, du vet var du har jorden och de kan byggas i bekväm höjd.

Upphöjda bäddar blir snabbare uppvärmda på våren och odlandet kan starta lite tidigare. Å andra sidan kräver en låda otroligt mycket vatten, mycket mer än andra bäddar eftersom lådor är förhållandevis små och vatten avdunstar lätt. Dessutom sår vi oftast mycket tätare i lådor än i markbäddar och fler växter suger också mer vatten.

Placering
Det mesta vi odlar vill ha full sol, så placera aldrig en odling under ett träd eller på norrsidan. Mer än en gång har jag  sett lådor och odlingar  längst bort i trädgården i nån slags skamvrå eller i ett mörkt hörn där man inte kommit på nåt annat att sätta.

Mitt tips är att göra precis tvärtom. Fram med dem i ljuset! Ge dem en iögonfallande placering framför växthuset eller nära entrén. Det är praktiskt att ha nära till kryddor och blad från köket eller grillen. Nånstans där du ser dem varje dag eller passerar många gånger. Då ser du när det verkar torrt och behöver vattnas. Samla vatten i en stor tunna eller se till att vattenkannor alltid står fyllda bredvid så är det lätt att göra snabb insats. Det är också lätt att nypa några nävar blad till morgonmackan eller en dillkvist till till potatisen istället för att knata iväg till andra änden av tomten. Desto mer omsorg lådan får ju finare och frodigare blir och odlandet blir roligare. Håll pallkragarna fräscha med färg om du inte gillar den ruffa stilen.

Jag tycker en odling ska kännas som en magnet man dras till. Vad är det för spännande som växer där? En blomma bland grönsakerna, fyllda tomatkvistar som svingar sig över kanten, späda goda blad, olika färger eller kanske en enorm pumpa som ringlar iväg nerför uppfarten. Se odlingen som en utsmyckning så blir den mycket roligare att sköta! En sittplats eller åtminstone en stol i närheten är trevligt så att man riktigt kan njuta.

Tänk redan från början hur odlingen ska kunna utökas om intresset växer.

Ofta ser jag lådor placerade en och en som små öar, men om du ställer dem med långsidorna mot varandra tre och tre eller i andra formationer håller de fukten lite bättre (men kommer fortfarande att vara jättetörstiga), du får plats med fler. Man brukar räkna att man når 60 cm och en pallkrage är 120 på längsta sidan. Alltså nåt man bra till mitten från vardera sidan. Det ser inte heller så plottrigt ut om du vill ha många lådor.

Vill du odla direkt på asfalt bör lådan ha en höjd av minst 3 kragar och antagligen blir det ändå så varmt att de lämpar sig bäst för fleråriga växter som mynta eller kryddor som tål en del uttorkning när de etablerat sig.

Placeras lådorna på gräsmatta eller grus sker ingen uppvärmning underifrån och det blir lättare att lyckas med odlingen.

Vad kan jag odla?
Lådan som står närmast solen i min rad framför växthuset har fått ett fantastiskt mikroklimat. Här ger utomhustomaterna femdubbelt, vitlöken blir enorm och den lämpar sig också särskilt bra för värmeälskande växter som majs, sötpotatis och gurka. Annars kan du odla det mesta i en låda. Vill du ha långa morötter behövs två kragar och tänker du nån gång odla höga grödor som majs och bondbönor är det praktiskt om lådorna inte är högre än två kragar för annars blir det onödigt svårt att skörda och det kommer att se konstigt ut med bara stjälkar och blast i ögonhöjd. Vill du ha lådor som är tre, fyra kragar höga så tänk på att odla låga växter.

 

Klä lådan?
Man kan klä lådan med olika material, väv eller vattenavledande duk, men frågan är vilken nytta det gör. Jag har målat mina med slamfärg en gång invändigt och varje år utvändigt. De är nu på sin sjätte säsong utan att visa tecken på förruttnelse, men man kan nog räkna med att en låda generellt håller fem, sex år. I botten väljer jag att klä med tidningar för att inte nåt tappert ogräs ska ta sig igenom jordskiktet i lådan när myllan sjunker ihop under sommaren. Samtidigt släpper tidningar igenom fukt och maskarna tar sig igenom labyrinten av tidningslager. Har du bara en nivå på lådan är det ännu viktigare att lägga tidningsspärr mot rotogräs.

 

Fylla lådan
Jag tar vara på allt organiskt som blir över i trädgården såvida det inte är mögligt eller sjukt. Höst och vår fyller jag sopsäckar med fuktiga löv som blivit över och varvar med nån skopa kompost eller jord. Knyter igen, märker upp, sticker lufthål runt om och ställer i skuggan att kompostera sig. I bästa fall har jag fin jord på sex månader, i andra fall går det långsammare, oavsett är allt material användbart till nystart av bädd.

 


Nu utgår jag från en låda med två kragar och fyller botten med allt möjligt grovt material från vårstädningen, påskriset i 30-40 cm bitar, nerklippta perenner, torra löv, sen halvkomposterat. Den översta kragen kommer att fyllas av grödornas rötter som behöver näring så här blandar jag gammal tomatjord från odlingshinkarna som sparats i depån med 1/3 till 1/2 brunnen ko- eller hästgödsel som legat ett år. Hur mycket gödsel beror på vad jag tänker odla i bädden första året. Kål, lök, gurka, pumpa, squash vill ha mycket brunnen gödsel. Om jag ska fröså avslutar jag med ett par centimeter med näringsfattig jord t.ex den gamla tomatjorden oblandad. Eftersom frö gror bäst i fattig jord.

Har du en alldeles ny trädgård som inte hunnit producera löv, kvistar och grenar kan det gå bra att hämta hos nån bekant som ändå tänkt köra sitt till tippen. Det här sättet är lite som ett långkok. Det tar sin tid och det gäller att ha framförhållning och egentligen starta redan hösten innan med förberedelserna.

För att fortsätta med matliknelser så kan du förstås också ta till snabbmat när det kniper och fylla lådan med köpesäckar. Det blir dyrt och tyvärr inte lika bra eftersom du inte kan köpa det viktiga mikrolivet som kommer med kompost och naturgödsel direkt från stall och ladugård, men visst kommer det att växa. Beräkna i så fall åtta påsar material till två kragar. En grundblandning kan bestå av sex säckar planteringsjord (ej billig 4 för 100kr), två säckar kogödsel och en eller ett par påsar biokol som kan laddas med guldvatten. Ungefärlig kostnad för köpeblanding till en pallkrage år 2021 ca 800 kr.

Naturligtvis kan man blanda de här sätten, använda eget material så långt det räcker och fylla på med köpt.

 

Höst, vinter och nästa säsong
Under sommaren kommer materialet i lådorna att sjunka ihop och näringen minska och det är helt naturligt. Efterhand som du skördar kan blasten få ligga kvar mellan raderna som täckning. Det går att fylla på med gräsklipp som dessutom gödslar grödorna och innan vintern när lådan är tom, låt jorden vila under ca två decimeter löv som kan hållas på plats med ett par grankvistar. Det mesta av täcket kommer att förmultna och berika jorden under vintern. Har jorden sjunkit undan så översta kragen är fri, kan löven ligga kvar och det är bara att fylla på med ny gödselblandad jord eller superladdad lövkompost. Är det mycket löv kvar, stoppa i säck och kompostera vidare. Cirkeln är sluten.

 

 

jordblanind för pallkrage, odla i pallkrage, starta odling, starta pallkrage

Comments (5)

Kommentarer inaktiverade.