Självhushållning i Villaträdgård

Serieodla och maxa skörden i pallkragen

I år har jag det trevliga uppdraget att maxa skörden i en pallkrage för Allers Trädgårds räkning. Första nedslaget gjordes redan i mars vid sådden, sen i maj och juni med reportage i tidningen och det kommer att bli en redovisning och summering i september.

I juli peakar lådan och jag tänkte berätta vad som hänt och hur jag gjort.

Med litet utrymme gäller det att utnyttja det till max och ta flera skördar efter varandra. Detta kallas serieodling och är en toppenteknik för pallkragar och odlingar om man har möjlighet till daglig tillsyn och god vattning. En av fördelarna med pallkragar och andra upphöjda bäddar att de värms upp fortare än andra bäddar. Detta innebär också att de torkar ut fortare, men lyckas man vattna tillräckligt växer det verkligen så det knakar.

Tyvärr verkar många inte förstå hur törstig en pallkrage verkligen är och att man inte kan lämna den hur som helst utan tillsyn för en semestervecka med strålande sol om man vill ha frodig växtlighet. Jag vattnar mina pallkragar mer än dubbelt så mycket som frilandsodlingarna och den fristående lådan ännu mer.

Resan började i mars med en påse lövkompost som jordförbättring och en snabb skiss över vad som skulle sås och när. En del grödor har förgrotts för att spara tid.

Hittills har jag skördat krispiga rädisor, fyllt frysen med spenat, wokat på tatsoi och ätit ekbladssallat och salladslök hela våren.

 

 

Hönsen fick kalasa på sista ekbladssalladen, några stockar per dag som snabbt försvann i glupska krävor.

 

 

Istället blev det nysådd av morötter och den ljusgröna plocksallaten får bre ut sig. Till vänster brytbönor i litet behändigt buskigt format. Korgen är bara till för att markera för hönsen att ytan är upptagen. När det finns plats fyller jag på med gräs mellan raderna, annars funkar guldvatten bra som gödning.

 

 

Om man odlar på mycket begränsad yta kan man tänka på att ärter och bönor finns i de flesta former och storlekar. En liten brytböna passar bra både i pallkrage, som kantväxt längs rabatten och i balkonglåda. Jag tänker också på att varva grödor som växer neråt och uppåt för platsens skull. Det är lätt att frestas så för tätt för att få plats med mycket, men det blir oftast taniga och tråkiga plantor. Bättre att ge växterna det utrymme de behöver enligt fröpåsarna och låta dem utvecklas ordentligt och så i omgångar istället.

 

 

Förgrodda plantor som blir över brukar hamna i kruka, men det gäller att ta till rejäla storlekar för här märks det ju tydligt att bönorna inte trivs lika bra som i pallkragen. Antagligen har de fått torka ut för mycket, vilket är risken ju mindre kärl man planterar i.

 

 

Bakom bönorna har en självsådd nyzeeländsk spenatplanta dykt upp och är så välkommen. Detta är en mycket god spenat med upp till en meter långa rankor som  inte säger nej till lite stöttning, men just nu hänger den som en ampelväxt över kanterna på pallkragen. Bladen har utsökt smak och passar både till sallader och tillagning. Den är ätlig hela säsongen även när den blommar och långt in på hösten. Är ettårig, men nån planta brukar ofta dyka av sig själv och då tar jag hand om den. Nåt ogräs blir den aldrig.

 

 

Plockar axrisp och hänger upp i buketter. Ej ätlig, men fin att torka och plantorna tar nästan ingen plats alls, förgroddes två månader innan utsättning.

 

 

Svartkålen för en tynande tillvaro på kanten där det är nästan omöjligt att hålla tillräckligt fuktigt, men den kommer att hämta sig när vädret blir generellt svalare och växa vidare fram till jul. Jag börjar och slutar gärna odlingsåret med grödor ur kålsläktet som rädisor, pak choi, tat soi , ruccola och bladkål eftersom de är då de trivs som bäst och dessutom tål en och annan minusgrad.

 

 

I septembernumret av Allers Trädgård kommer du att kunna se hur lådan utvecklats över tid.

Sammanfattningsvis vill jag skicka med tre saker för att lyckas bra med pallkragen:

1 Så inte tätare än fröpåsen anger

2 Förgro och ha alltid små plantor redo att sätta ut

3. Vattna, vattna, vattna! Även om det regnat kan lådan vara torr

 

Kommentarer (6)

 • Hej Anette!
  Så fint med dina odlingar. I år har jag inte riktigt kommit till skott med mina grönsaker. Sådde tidigt i en pallkrage, men så blev det kallt och det ville sig inte riktigt. Men lite sallad, dill och ärter har jag på gång.
  Ha det fint /Marika

 • Jag testar för första gången att göra som du. Fast jag vet inte vad som hände för det är mest blast och inget under. Sallad och bönor växer på bra. Tack för tips om pak choi,ska så det sen när det finns pålats. Kram Pia

  • Hej! När det blir mycket blast och inget under kan det bero på för mycket kvävegödsling. Kväve gynnar bladtillväxt och det gillar sallat, och kålväxter. Färskt gräs, hönsgödsel, guldvatten och nässelvatten som rötats mindre än en vecka är exempel på kväverik gödsel. Brunnen kogödsel, hästskit, tångbaserade medel, vallört och nässlor rötade mer än två veckor är exempel på gödsel som gynnar knoppar, blommor, frukt och rötter och knölar.
   Kram
   /Anette

 • Och det där var på pricken varför jag ogärna odlar i låda – jag är kass på vattning och jag vet att den är ett måste. Nu är jag så lyckligt lottad att jag kan odla i en ram på backen. Sommarblommor kan jag trycka ihop tätt men ätligt placerar jag glest. Det känns ju så när jag satt ut små förgrodda plantor – som om de simmar runt i en ocean av jord nästan ensamma. Men hej så fort de breder ut sig.

  Kram, Carina

 • Vilka fantastiska odlingar du har och så mycket arbete med dem.
  Roligt att du samarbetar med Allers.
  Jag säjer samma som du gör i din kommentar hos mig; Så mycket man lär sig! Dessutom ljuvliga bilder.
  Ha dt bra!

 • Hej jag tänkte höra om du vill att jag samlar frön åt dig av Murbinka för den finns inte att köpa i längre.
  KRAM från mig!

Kommentarer inaktiverade.