Skip to main content

Sallatstjuven och väninnan

Jag hade tänkt att skriva om pyralider i gödsel, men det får bli nästa gång för höns är ju så mycket roligare.

De här två är bästa vänner och näst intill oskiljaktiga, vilket kan ha sina sidor när man samtidigt är olika.


Den ena är en riktig ögontjänare som fått smak på den saftiga vinterportlaken i växthuset. Så fort jag har glömt att sätta för trådkorgen, hittar jag gröna rester på gången och hack i bladen för bordskskick ligger inte för sallatstjuven. Nu räcker ju för all del det bladgröna till både mig och hönsen, men jag vill inte att det ska bli en ovana att plocka godsaker där inne. När portlakens tider är över om en månad eller så är det dags för känsligare växter som tomatplantor och basilika (då ska jag också tvätta växthuset). Dessutom lär sig snart de andra och tar efter.

Bästa vännen har ännu inte fattat tycke för portlak utan väntar tålmodigt en meter utanför. Man kan ana en liten svart tuss av henne i nedre högra hörnet.

 


När jag kommer far hönan ut så fort att hon blir suddig, för även om de inte anses särskilt smarta vet i alla fall den här donnan när hon är ute på hal is. Säkert hann hon ändå med ett mumsigt extramål.

 


Väninnan får äntligen röra på sig och tar ledningen med långa benet före.

 


Kvällningen närmare sig och det är dags att börja dra sig mot hönshuset, men redan efter några meter blir det stopp igen. Nyfiken i en strut, måste kolla om det finns några kryp i kanterna runt korgen och väninnan väntar tålmodigt igen.

Ett litet skratt bubblar upp inom mig av igenkänning. Som den gången en bekant som aldrig varit på julmarknad skulle vända och vrida på exakt varenda sak på Nordens största julmässa i Huseby medan vi andra som varit där var och vartannat år, lite luttrade väntade, bytte ben och snabbast möjligt ville vidare till matknallarna. Det tog tre timmar innan vi kom dit och vi kände oss inte lika tålmodiga.

Sent om sidor kom i alla fall även de här två till ro hos gänget i hönshuset.

hönsens sociala liv, my best friend, silkeshöns, vinterportlak

Comments (9)

Kommentarer inaktiverade.