Skip to main content

Ramslöken självsår sig villigt

När jag rensar bort aggressivt växande ängsanemon, döljer sig små vita skatter i rotsystemet, årets självsådda ramslökar. Visst är det söta! Jag pillar ut många hundra och planterar om.

 

Är så glad för att ramslöken trivs här. Den passar bra in som vårlig marktäckare under fruktträd och buskar i min lite småbusiga trädgård. En bra växt bör ju ha flera tillgångar och ramslöken har en mild god vitlökssmak, hela plantan är ätlig och användbar på många sätt, blomningen är helt underbar, det är en långlivad växt som sprider sig där den trivs.

Att den frösår sig kan ses både som nackdel och fördel, men för min del absolut fördel. Som vanligt gäller rätt växt på rätt plats och under de äpplenas trädkronor i Smultronlunden kan de fröså sig i stort sett som de vill, men kanske får döpa om till Ramslökslunden så småningom. Det poppar inte upp plantor överallt utan fröna släpps i stort sett rakt ner så beståndet blir tätare och brer ut sig långsamt.

Jag vet att många tycker just ramslök är svåra att få igång, men knepet är att så på hösten eftersom de gillar en frostknäpp. I annat fall kan man kan man alltid köldbehandla dem själv genom att ställa sådden i kylskåp 3-4 veckor. Själv tycker jag dock såna sådder är svåra att komma ihåg. De blir gärna glömda eller möglar hos mig.


Växtplatsen bör vara väldränerad men ändå mullrik. Om man tänker på hur ramslöken växer i vilt tillstånd, hittar man dem gärna på åsar och sluttningar med lövskog, alltså både väldränerat och näringsrikt i naturlig, lätt fuktighetshållande lövkompost under stora skuggande träd upp till zon 4, men jag vet de som lyckats i zon 5 också. Kalk gillas.

Eftersom jag inte luckrar och rör runt i mina rabatter, utan nöjer mig med den luftning som alla de flitiga maskvännerna utför och att ta upp ogräset med maskrosjärn, så får frösådderna gro i lugn och ro. Om nån nu i sitt stilla sinne bävar för ogräset eller tror att trädgården är helvild så är det fel. Det blir faktiskt inte så mycket ogräs eftersom perennerna snabbt tar över och täcker rabatterna och stämmer man i bäcken med ett par lukrundor innan midsommar, hinner ogräset inte fröså sig och man kan  ha i stort sett ogräsfria land trots naturgödsling med de frö som följer med. Det var en parentes. Vi har ju alla våra olika metoder, men att inte röra runt är viktigt när man direktsår på plats.

Nån fröfirma föreslår som alternativ även kruksådd och sådd i kallväxthus för utplantering av lökarna senare. Man uppmanar också till beskärning varje år, men jag förstår verkligen inte varför. Kan det vara frösådderna man vill undvika? Upplys mig gärna om du vet.

Själv är jag noga med att plocka blad över hela beståndet och inte skövla en ensam tuva. Plantorna blommar i juli och sätter frö som är goda att pickla som omogna. Plantorna vissnar sen ner helt på sensommaren, tidig höst.


Hur skiljer man på liljekonvalj och ramslök i det vilda? Bladen är ju onekligen väldigt lika, men ramslöksbladen kommer tidigare och doftar vitlök, ja hela skogen doftar vitlök om där finns ett bestånd. Man ska absolut inte plocka blad om man är osäker. Det är bra att känna till området man tänker plocka i, så att man upplevt blomningen. Liljekonvaljen har ju klockor på spröt och ramslöken bollar av små vita stjärnor. Gräver man lite i jorden med handen märker man också snabbt att liljekonvaljen har ett tätt nät av ytliga jordstammar medan ramslöken däremot kommer ur just en lök. 

känna igen ramslök, odla ramslök, ramslök, skilja ramslök och liljekonvalj