Odling på fönsterhyllan
Inlägget överfört från min tidigare blogg.
Tro inte att jag slutar odla bara för att trädgårdslandet vilar. Nejdå, nu har odlingarna flyttat in på fönsterhyllan för grönt går ju inte att vara utan! Jo, jag känner till att det finns ett skapligt utbud i butiken, men jag tycker ändå det är nåt visst med det som jag lyckas producera själv. Det är inte besprutat, inte konstgödslat och har inte rest runt halva jordklotet. Inte heller behöver jag oroa mig för vattenburna smittor som har förekommit ett par gånger i butikens groddförpackningar. Tycker solrosskotten är ganska vackra där det trängs och sträcker sig mot ljuset, somliga med mössan fortfarande på.
På fönsterhyllorna odlas också rucola, maché och basilika men de växer betydligt långsammare. Som tur är har jag också rucola kvar i trädgårdslandet över vintern. Den är ju perenn. Machén övervintrar också om det inte blir vargavinter, men har inte vuxit så bra i år.
Vad det gäller groddning är alfalfafrön och mungbönor favoriter. De behöver bara blötläggas över dagen och sen sköljas morgon och kväll. Inte planteras i jord. Ypperligt näringstillskott, kripsiga och fulla av främst olika B-vitaminer, men även annat nyttigt.
Försöker också äta efter årstid dvs det som är i säsong nu. Då blir det förstås mycket rotsaker och nästan inga tomater, gurka eller paprika. Vår egen sommarsquash ersätter gurkan och brukar klara sig till jul. Sen äter vi av vintersquashen.