Skip to main content

Odla korogi

Korogi (Stachys affinis) seglar upp som min nya favoritknöl både till smak och utseende. Ganska ovanlig här men lär förekomma i större kommersiell odling i Frankrike. Odlas även i Japan som delikatessknöl och förstås för dess roliga utseende. Ursprunget är Kina där den växer vild. Korogi tillhör familjen plisterväxter.

Knölarna kan bli upp till 8 cm långa och 2 cm tjocka och skördas hela vintern fram till de börjar växa, vilket är mitten av april här i zon 4. De kan ätas färska, kokas och stekas, användas i soppor och grytor eller som ett eget krispigt tillbehör lättkokta i välsaltat vatten och sen rostade. Precis som jordärtskockor innehåller de inulin som kan ge blåsig mage om man är känslig vilket undviks genom att förkoka och kasta bort första vattnet. De ska bara skrubbas skalar du tappar de både färg och smak.

 

 

Jag satte 10 knölar i fjol som först förodlades i kruka och sen fick komma ner i jorden ca 1o cm djupt med 10 cm mellanrum i väldränerad men fuktighetshållande jord. I början är de känsliga för konkurrens men brer ut sig ordentligt om de trivs. På en säsong blev de tio knölarna en kvadratmeter hos mig. En planta kan ge upp till 150 nya knölar på en säsong. Ett knep är att lägga fem centimeter brunnen kogödsel överst i bädden. Då kommer knölarna att dra sig uppåt och bli lättskördade. Marktäckning håller fukten. Vill man att korogin ska bli flerårig sparar man några knölar i jorden. Trivs bra med knölvial och flerårig lök som kombos.

Kan tänka mig att det här är en perfekt gröda för pallkrage om man är rädd för spridning, annars bra som marktäckare med frodigt bladverk och små blå blommor i mitten av sommaren, höjd på 30-50 cm.

 

 

Missade uppenbarligen att fota både frodighet och blomning för jag hittar inga bilder, men här kan man ändå se hur den brett ut sig i en del av Ätliga skogsbrynet.

fleråriga ätliga växter, korogi

Comments (7)

Kommentarer inaktiverade.