Skip to main content

Odla för insekter – boktips

Jag strävar efter mångfald i min trädgård, inte bara mycket som är ätligt utan också ett välutvecklad djurliv från en jord som myllrar av bakterier och macroliv, till fjärilar, humlor, fåglar och allt du kan tänka dig både för god pollinering och för att få en hälsosam trädgård i balans där det ena djuret håller det andra på lagom nivå. Sen två säsonger har jag bin som är lika flitiga som taletsättet. Det vilda fågellivet och hönsen som går fria är viktiga, även kissen fyller sin funktion fast han helst ligger inne och latar sig. Allt hänger ihop och balanserar sig. Ibland slår balansen över åt ena eller andra hållet som när det blir råttår, snigelår eller kållarverna invaderar, men naturen brukar ändå lösa detta med hjälp av mångfalden. Det värsta jag skulle kunna göra vore nog att införa gifter eller så gräsmatta över hela tomten.

Min trädgård har kommit en god bit på väg och jag har dessutom lyckan att ha både lövskog, ängsmark och vägdiken i närheten med värdväxter för till exempel fjärilar som sen hälsar på och förgyller i min trädgård. Kommer jag för nära jätteverbenorna kan ett moln av nässelfjärilar, påfågelöga och amiraler fladdra iväg. Det är förunderligt och alldeles underbart!

Men hur det än är vill jag ständigt utveckla trädgården och mångfalden. I sommar har jag läst intressant bok i ämnet av Liselotte Roll med titeln Odla för insekter. Ovanligt lättläst med bra förklaringar, tips och pepp både för mig som hållit på länge, för den som är nybörjare och den som kanske bara odlar på balkongen. Ett litet insektsprojekt på uteplatsen eller balkongen kan tyckas fjuttigt, men tänk om många i kvarteret eller många balkongodlare gör en liten insats, odlar lockande växter, växter där insekterna kan föröka sig, sparar en bit gammal ved, fröställningar, halm för boplatser, insektshotell och i allmänhet gör det mysigt för dem. Det blir snart ett insektsupprop. Tillsammans gör vi skillnad!

 

Gråsuggan, en av trädgårdens nyttiga doldisar

 

Många gillar inte kryp och insekter, men de behövs för att vårt klot ska må bra. När bonusdottern var liten tittade vi på spindlar och andra kryp genom förstoringsglaset. Det var så spännande att rädslan snabbt glömdes bort. Förstoringsglaset kommer fortfarande fram då och då men kanske oftast för att undersöka om en planta fått ohyra. Macroobjektivet används desto flitigare. En timme bara försvinner när man går på upptäcksfärd i den lilla världen.

 

 

Utan pollinatörer skulle vi snabbt svälta ihjäl för frukt, bär och blommor behöver pollineras och insekterna minskar drastiskt jorden över. Liselott går mer in på vad vi kan göra än att måla upp skräckscenarier och kanske därför den här boken är lätt att ta till sig. För pollinerarna är det viktigt att säsongen är lång, med blommande växter från tidig vår till sen höst. Sen jag fick bin i trädgården har detta blivit extra tydligt. Först står sälg och vide på menyn, sen krokus och andra lökväxter. När sommarblomningen är mer allmän sprider bina ut sig och märks inte på samma sätt. Plötsligt blommar linden och alla tycks vara där. Sista viktiga målen mat inför vintern bjuder min gamla murgröna på som kaskadblommar i diskret limefärgat.

Ett annat tips från boken är att satsa på många olika växtslag polykulturer till skillnad från monokultur med ett eller få växtslag. Fjärilsrabatter med buddlejor, solhattar och bolltistlar är du kanske bekant med, men man kan också satsa på ätligt. Kryddväxter som salvia, myntor, timjan, oregano som får gå i blom älskas av bin och humlor.

Dillkronor passar särskilt bra att samodla med kål. De naturliga fienderna som kommer med dillen äter nämligen kålflugelarver och här kan man ju tänka på att även många sallatssorter tillhör kålsläktet.

Odla för insekter av Lilelott Roll, Polaris Stockholm 2020 – en jättebra, intressant, lättläst bok full och nyttiga tips. Läs den! Köp den i julklapp till dig själv. Bästa presenten till den som har allt.

Jag kommer att presentera två riktigt bra böcker till innan jul. Håll utkik!

 

 

 

 

 

 

 

 

boktips, julklappstips, Liselotte Roll, Odla för insekter

Comments (9)

Kommentarer inaktiverade.