När man vänder ryggen till
Squash växer verkligen fort. För det mesta kollar jag tillväxten varje dag och plockar när de är 20-25 cm långa, lite beroende vad jag ska ha dem till. Ofta blir de fyllda och gratinerade eller till plättar.
Nu missade jag några dagar och vips har flera blivit bjässar. Faktiskt är det inte hela världen för sommarsquashen går att förvara till jul och då är det just de stora som klarar sig. Brukar bottna med ett lager träull i låda och förvara i garaget.
Annars kan man alltid kärna ur, riva grovt och använda i brödbaket. Raspet går dessutom att frysa. Man kan tärna och använda i grytor, soppor, wok, baka paj, för att inte tala om falsk ostkaka.
Falsk ostkaka på squash
9 dl skalad och tärnad squash
1 msk vetemjöl
4 ägg
2 bittermandlar eller en droppe bittermandelolja
25 malda mandlar
1/2 l mjölk eller blandning av mjölk och grädde
Koka squashtärningarna så mjuka att de går att mosa.
Vispa ihop övriga ingredienser och häll i den mosade blandningen.
Smörj en 3-litersform eller långpanna och häll i smeten.
Grädda i 45 minuter i 200 grader.
Serveras ljummen men en liten klick grädde, sylt eller färska bär.