Skip to main content

Gnagarna flyttar in

 

När kylan kommer söker smågnagarna skydd och tar första bästa chans att flytta in. Plötsligt upptäckte jag att de sent uppkomna smålökar som jag tänkt använda blasten av var flyttade från en hink i snicken till en plasttunna bredvid där råttor ätit fram ett fem centimeter stort hål i locket. Lökarna hade bitmärken och var lite tuggade på vissa ställen. När jag öppnade en av lådorna med väv för att täcka vinterodlingen hade nån ätit sig igenom alla lagren och byggt ett bo i mitten. De är helt enkelt fenomenala på att hitta bra boplatser bland sånt som förvaras i bodarna. Tack och lov har vi ett råttsäkert boningshus trots att det är gammalt.

Höns drar alltid till sig råttor. Det är oundvikligt eftersom de har fri tillgång till mat i öppna kärl. Likadant med fågelmatningen utomhus. En mus klättrar lätt uppför en vägg, stake eller träd där mataren hänger.

Jag ser mig som djurvän, men råttor och möss lämnar små svarta lortar efter sig på bänkar, golv, bland saker och sprider sjukdomar. De kan också göra stor ekonomisk skada. Bara odlingsväven kostar nog nån tusenlapp att ersätta, tunnan nån hundring.

Sorkarna är ett gissel året runt eftersom de gräver gångar i landen. Plötsligt vissnar raden med dill och när jag undersöker saken hänger rötterna i luften. De rör sig också fritt ovan jord, gnager på morotshalsar och rödbetor som börjar bli skördeklara, äter tomater när de är törstiga, inte en hel, utan provsmakar gärna alla som hänger för långt ner. Ett år när vi var mellan katter, tog jag 101 sorkar i burfälla i landet.

 

Jag brukar agna med fågelfrö eller hönsfoder. Har man sniglar hinner de ofta före in i burarna och äter upp betet. Sen jag upptäckte detta laddar jag också med blå korn av järnsulfat som sniglarna äter i första hand. Här har en pantersnigel festat loss ordentligt och blivit så tjock att han inte kunde ta sig ut.

I lilla växthuset är det nästan alltid nån sork som gräver sig in. Såklart ett behagligt boställe fullt av mat, utomhuskänsla men ändå skyddat. Ett år hade jag ställt en större mängd hyacinter i lilla växthuset för att bromsa tillväxten på knopparna. Några dagar senare hade hälften av lökarna lysande vita märken efter tänder. Gömma under mossa, nja lökar gillar inte fukt och jag tycker själva lökarna är minst lika snygga dvs utan gnagmärken.

 

Ett annat år var det backen med höstsådd salladslök som skövlades. De gröna stråna var helt enkelt avbitna i jordnivå och bara små stubbar fanns kvar. Sån behandling klarar de förstås inte och jag blev utan tidig vårlök.

Ni förstår att gnagarbeståndet behövs hållas efter.

 

Bästa vapnet i kampen är Basil the cat. Sorkar fångas, ibland flera om dagen, men de äts inte utan dras fram och lämnas där vi garanterat ska se dem och berömmet kan inkasseras. En liten stund senare städar skatparet upp.

 

Där Basil inte har tillträde är det olika fällor som gäller. Burfällor passar överallt. De fångar levande råttor och möss och måste ses till minst två gånger om dagen. Antingen släpper man sen ut fångsten på lämpligare ställe eller får man själv ha ihjäl.

Vippfällan är särskilt bra där det finns mycket djur eftersom en efter en helt aningslöst tar sig upp för rampen med sikte på jordnötssmöret längst ut och sen vippar ner i hinken. Detta är också en fälla för levande fångst. Enligt Jordbruksverket är det inte tillåtet att ha nån vätska i hinken.

 

Senaste slagfällorna vi köpte av brun plast visade sig vara de bästa vi haft eftersom fjädern är extremt känslig. Det går inte att sno åt sig mat utan att hamna i kläm. Anticimex rekommenderar att även dessa laddas med jordnötssmör.

Tänk på att använda handskar när du hanterar fällor, både för att inte sätta människolukt på dem och för att skydda dig själv.

Att helt bli kvitt möss, råttor och sorkar är inte möjligt när man bor på landet. Gnagarna förökar sig nåt otroligt och är dessutom smarta.

 

 

 

burfälla, fällor, möss, musbo, råttor, skadedjur, slagfälla, sork

Comments (8)

Kommentarer inaktiverade.