Skip to main content

Elakt virus hotar våra tomatodlingar

Åke Truedsson larmar om att 25 % av köpetomaterna är smittade av farligt virus som kan drabba våra hemmaodlingar.

Det handlar om Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) som först upptäcktes i tomatodlingar i Jordanien 2015 och sen har spridit sig med blixtens hastighet över världen.

 

Det här kan vi göra

Kommersiell handel med fröer och växter är ålagda att ha kontroll på vad de säljer, friskhet och ursprungsland genom växtpass, men det omfattar inte matvaror som kan bära med sig viruset som inte bara drabbar tomater utan också har konstaterats i chili-, aubergine- och paprikaodlingar.

Vi behöver alltså inte oroa oss för frö från kommersiella fröfirmor ännu, utan risken ligger i hanteringen av köpta tomater, aubergine och paprika och dess förpackningar. Viruset sprids också genom infekterade frö från okontrollerade källor, pollen, redskap, kartonger, kläder, händer, handskar osv. Hur länge viruset är aktivt på olika material varierar från några timmar upp till att det biter sig fast under långa tider.

För oss hobbyodlare gäller det att till varje pris inte få in ToBRFV i våra odlingar och vårt frömaterial. Får vi väl in det kommer vi sannolikt att få leva med det.

Det vi kan göra för att skydda oss är att tvätta händerna noggrant efter hantering av köpetomater och dess släktingar, särskilt om vi samtidigt håller på med egna frön eller plantor. Det rekommenderas till och med att man byter kläder efter att ha hanterat eventuell smitta.

Hur viruset smittar via bokashi och kompost är oklart, men själv tar jag det säkra före det osäkra och slänger inga delar från köpta tomater i komposten.

Jag som brukar återanvända diverse förpackningar kommer inte att ta emot tomataskar eftersom vanlig tvätt inte är tillräcklig för att oskadliggöra viruset.

Vid sanering rekommenderas upphettning till 90 grader  eller 70 grader under fem minuter och sen desinficering, så det allra enklaste är förstås att inte ta hem viruset över huvud taget.

Att så frö eller skivor av köpetomater är förstås helt uteslutet.

Detta är en karantänsmitta som skulle kunna slå ut våra inhemska kommersiella odlingar eftersom växthusen måste saneras och allt växtmaterial förstöras, sen ska växthuset vara i karantän och fri från odlingar under en period.

Skulle man få in en smittad planta i sin odling gäller det att agera snabbt, bränna plantan och även resten i växthuset för att vara på den säkra sidan. Ånga och desinficera växthusglas. Virusets överlevnad på glas är god. Deponera översta jordlagret och sanera efter konstens alla regler, sen dusch och klädbyte.

Det är populärt med fröbyten, kalendrar och försäljningar av fröer och växter på sociala medier, men vi måste alla hjälpas åt och vara noggranna med att aldrig sprida frö  från plantor som inte ser friska ut.  Självklart vill vi inte ha andra sjukdomar heller.

Det finns inga uppgifter på att viruset är skadligt för människan.

 

Så här ser det ut

Symptomen varierar mellan olika tomatsorter från att de verkar friska men är smittbärare till allvarliga och tydliga tecken.

 

Det mest typiska för Brown rugose är bruna fläckar med ojämn, skrovlig, gropig yta, men det kan också bli bruna mindre fläckar. Här syns även de angripna bladen som också har blivit gulaktiga med början från bladnerverna.

 

Bladen på närmare håll.

 

Flammiga, gula eller gröna missfärgningar på frukterna och ibland deformerade tomater.

 

 

 

Drabbad paprika.

 

Några sista tips

Det vore otroligt tråkigt om vi som älskar tomatodling skulle få vår hobby förstörd genom okunskap eller nonchalans, så låt oss alla vara oerhört försiktiga med hur vi hanterar köpta tomater. Jag tycker också vi ska vara försiktiga med vilka vi byter fröer med. Känner de till virusproblemet och beter sig ansvarsfullt? Den som har möjlighet kan hålla nya fröer i karantänsodling på en särskild plats under första säsongen tills de visat sig vara friska.

Vi kan klara det här om vi hjälps åt!

 

Källor:
Åke Truedsson, facebook
Livsmedelsverket
Jordbruksverket
Wikipedia

Bilderna är lånade

 

 

 

 

 

 

 

 

bruna fläckar, gula bladnerver, gula fläckar, ToBRFV, Tomato brown rugose fruit virus, tomatsjukdomar, tomatvirus, tomatvirus sjukdomar tomater

Comments (5)

Kommentarer inaktiverade.