Skip to main content

Bygga murad varmbänk

När vi ändå var igång med att bygga växthus och mura, tänkte jag att det vore bra att hänga på en varmbänk mot söder. Dessutom får ”ryggen” gratisuppvärmning från själva växthuset, såklart ett snäpp bättre än helt fristående varmbänkar som jag jobbat med tidigare. Den här typen av varmbänkar användes förr i England så jag räknar det som en väl beprövad metod och hoppas det ska funka även här, men tiden får utvisa.

 

 

Det här är inget tillbehör man kan köpa färdigt utan vi har själva fått räkna ut konstruktion, mått och material. Locket består av tre takfönster 80×80 cm som går att öppna var för sig. Att ha dem ihopbyggda hade också blivit för tungt för mig att hantera.

Växthusmontörerna visar oss hur man trär på fönstren på en skena fäst i muren. Sen får vi klara oss själva.

 

 

Djupet är beräknat på att jag ska kunna bädda med 40 cm hästgödsel, sen 20 cm jord och ändå har gott utrymme kvar för växterna att sträcka upp sig.

 

 

Grävaren stod farligt nära hela sommaren och vid ett tillfälle brast faktiskt en liten mojäng som höll skopan och den for in i muren och gjorde ett fult hål i kanten.

 

 

Så här ser det ut just nu. Antagligen var det för kallt när putsning och målning gjordes för finishen ser minst tio år äldre ut än växthusmuren, fast den är ett halvår yngre. Gör om, gör rätt!

Eftersom vi fyllt upp med material ser man inte hur djup bänken är, men den fortsätter cirka 50 cm under marken. Hoppas det ska bidra till god isolering. För tillfället är bänken fylld med två balar halm för att hindra att det går tjäle i botten. Halmen ska sen blandas upp med hästgödsel när jag startar varmbänken nån gång i februari.

mura varmbänk, odla på vintern, varmbädd, växthus