Skip to main content

Septembersådd

Visserligen är vi mitt i skördetiden, men odlingssäsongen är definitivt inte över. Än finns det chans att försäkra sig om färskt grönt under hela vintern. 

Under september sår jag i plastbackar som jag klätt med tidningar för att inte jorden ska läcka ut, samtidigt garderar jag mig för att vatten inte blir stående. Det jag sår nu har cirka två månader att växa till sig. Sen kommer plantorna att stå still tills ljuset återvänder i januari. Det mesta gror väldigt snabbt, oftast på mindre än tio dagar.

 

Jag sår betydligt tätare än vad fröpåsen anger för plantorna hinner inte uppnå maxstorlek och jag kommer ju att skördegallra hela vintern. Det går alltid att flytta plantor till egna krukor eller nya backar om man vill att de ska få växa till sig när ljuset kommer eller för att flytta inomhus och drivas snabbare. 
Backarna står i kallväxthuset som oftast är frostfritt men jag täcker med dubbel odlingsväv när kylan kommer. Eftersom de står så pass svalt blir också vattningen sparsam. Vattnar man för mycket finns risken att mögel sprids.

Blir det för varmt under vintern, säg runt tio grader börjar grödorna växa och då behövs det också extra ljus annars blir sådden ranglig. Men det brukar inte vara nån risk här, så mina får nöja sig med naturligt ljus.

En fördel med backar är just att jag kan flytta ut dem till våren och ställa dem i kallbänk om det finns grödor kvar när värmen kommer.

Suget efter sallad och kall mat på vintern är inte jättestort så för mig är de mer matiga grönsakerna värdefullast, tatsoi och pak choi som jag wokar. Ändå känns det bra att dagligen kunna servera lite eget färskt på tallriken som lyser upp och bjuda på en fräsch matig sallad med blad, rädisor och lök från egen odling på jul- och nyårsafton. Några backar grönt räcker mycket längre än man tror.

 

Det som lämpar sig att så nu är egentligen samma växter som man sår tidigt på våren, alltså de som växer snabbt, gillar lite svalare temperaturer och kan övervintra t.ex.  rädisor, spenat, tatsoi, pakchoi, bindsallat, källfräne/vattenkrasse, salladslök, vintersallat, portulak.

Det här är fröer som jag alltid har på lager eftersom jag också förgror för att ha plantor till varmbänken i februari.

 

ekbladssallat, källfräne, odla på vintern, pak choi, rädisor, septembersådd, skörda på vintern, tatsoi, vårlök, vattenkrasse