Skip to main content

Beskära squash

 

Har ni vant er vid värmen eller hur går det?

Om kålen är kvidande liten så trivs trivs squash och pumpor desto bättre denna smått tropiska sommar. Squash är lättodlad och brukar gå bra i mitt trädgårdsland där de soliga läget och stenmjölsgångarna bildar ett gynnsamt mikroklimat även regniga och kyliga somrar, men i år har den förstås blivit högre och kraftigare än nånsin.

När plantan blivit stor brukar jag ta bort en tredjedel av bladen, men nu när allt vatten får köras från sjön, känns det viktigt att inte behöva underhålla mer än nödvändigt av jättarna. Alltså har jag tagit bort två tredjedelar av bladverket. Såren torkar snabbt. Vatten och näring koncentreras till de nyaste bladen och frukterna.

 

 

Som vanligt är jag dålig på att ta före-bilder, men du får tänka dig hela lådan som är 240 x 150 cm gömd under de två stora plantorna som så smått har börjat ge sig iväg åt vänster. Har inte kommit på vad som styr vilket håll de vill åt. Det hade varit praktiskt att veta och kunna plantera så inte gångarna blev helt blockerade. Bladen och även skaften har ganska vasst hår som river benen när man kliver över.

 

 

Som vanligt har en squash lyckats gömma sig väl inklämd längst ner, nummer 56 i ordningen på två plantor. Man kan räkna med att en planta ger 30-40 frukter. Desto fler man plockar ju bättre tillväxt.

 

 

Plantorna brukar förnya sig själva genom sidoskott när de når en viss storlek och nu får den här nya lilla plantan ljus och möjlighet att växa till sig. Den kommer med all säkerhet att hinna leverera några avkommor innan säsongen är över.

Knepet med squash och pumpasläktet över huvud taget är att hålla bädden jämnt fuktig och det här är riktigt törstiga kompisar. Bädden har sen första (och i princip enda) riktiga gräsklippningen varit täckt med två decimeter klipp som hjälpt till att hålla en grundfuktighet, men jag har också punktbevattnat plantorna varannan dag. Nu ska lådan vattnas igenom rejält och sen lägger jag tillbaka de avklippta bladen som ny täckning. De får överlappa varandra som takpannor så det blir tätt, snyggt och prydligt.

Det är lätt att känna sig överväldigad när plantorna sprutar ur sig 2-3 squash per dag, men det går bra att riva frukterna grovt och frysa färskt. 500 gram rasp per påse blir perfekt till vinterns brödbak, köttfärssåser och röror.

En av våra favoriter är

 

FÄNKÅLSPASTA MED SQUASH

1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g sommarsquash (urkärnad om den är stor)
1 fänkål
1 1/2 dl olivolja
salt
svartpeppar från kvarnen
400 g pasta typ penne eller rigatoni
8 valnötskärnor
4-8 salviablad beroende på storlek
150 gram parmesan

 

Koka upp pastavattnet med salt.
Skala och hacka löken och vitlöken fint. Skölj och skär squash och fänkål i sockerbitsstora bitar.
Fräs allt mjukt glansigt i oljan i en stor stekpanna ca 10 min. Salta och peppra. Den väl tilltagna mängden olja ska också fungera som sås till pastan.
Koka pastan al dente. Ofta en minut kortare en angivet på paketet. Krossa valnötterna grovt och strimla salviabladen fint. Riv osten.
När pastan är klar, häll av vattnet och vänd ner grönsaker, nötter och salvia. Vänd sist ner osten.
Servera på en gång.