Användbara squashen
Squashen är en av de mest användbara grönsakerna hos mig som jag absolut inte vill vara utan, lika viktig som potatis, morötter och lök.
Kommer ihåg när den var ny i landet, långt innan den hittade till mataffärens kyldiskar och då och då kunde stötas på hos entusiastiska grönsaksodlare som inte drog sig för att prova nytt. Det var på 1980-talet. Problemet var att vi inte visste vad vi skulle göra med allt. Vi tärnade som gurka och åt rå i sallader. Nån kom på att snabbt steka i skivor och äta med örtsalt.
Att squashodlandet ändå överlevde trots dessa enkla rätter som man åt tills det stod en upp i halsen kan väl kanske bero på växtkraften. Det är så kul att odla nåt som växer så fort och ger så mycket, 30-40 squash per planta. Det stimulerade uppfinningsrikedomen och ledde utvecklingen framåt när det gäller recept. Numera har jag lärt mig att skörda i tid och inte låta alla bli stora som syltpumpor även om det är bra att låta nån växa ut till full storlek för att ta frö av. Hur det än är brukar det lösa sig automatiskt framåt hösten när man åker bort ett par dagar eller bara missar nån under ett jätteblad.
Denna varma perioden har både plantor och squash växt minst 5 cm om dagen och upptar nu vardera en kvm. De ser alltså redan ut som de brukar göra i juli/augusti.
När det blir ett flertal någorlunda jämnstora på en gång 12-15 cm långa och smala som en västeråsgurka, brukar jag skörda allihop, dela på längden, salta ytorna, låta dra nån timme. Sen torkar jag av saltet och lägger på grillen eller steker snabbt på hög värme. Det blir ett salt, krispigt och gott tillbehör som får ersätta potatis ibland.
Annat vi lagar mer eller mindre regelbundet är:
Fylld squash
Squashplättar
Tzatziki
Falsk potatissallad
Falsk ostkaka
Squashpaj
Squashchips
Inlagd squash som Bostongurka
Inlagd i söt lag som Västeråsgurka
Squashsoppa
Squash på pizza och varma mackor
Hanblommor fyllda och friterade
Pasta med sötfänkål, valnötter, stark ost och tärnad squash.
Man kan tänka på att skala squashen om man har känslig mage. Det gäller gurka också. Annars använder jag gärna med skalet på eftersom det ger stadga, färg och mer substans.
När det gäller odling trivs squash bäst direkt i kompostjord, full sol och jämn vattning. Vill inte bli plågad med långa torkperioder ej heller dränkt och desto mer man plockar ju fler squash blir det. Sniglarna gillar också squash, så dem får man se upp med.