Anlägga odling
Gör om gör rätt!
För nåt tiotal år sen täcktes det här området med markduk och sand för att göra en äng, men kvickroten tog sig både igenom väven och invaderade från vägrenen. För tre år sen började jag om och täckte allt med tidningar i samband med att vi schaktade bort material för att en bygga stenmur längre bort på tomten. Tidningar är ett beprövade och effektiva som rotspärr så länge man är noggrann, lägger tjockt och överlappar frikostigt (25-30 cm). Jag har använt det på flera stora ytor i trädgården över kirskål, liljekonvaljer och allsköns ogräs, med perfekt resultat och det går till och med att odla redan första året. Viktigt förstås att täcka med minst två decimeter material.
Det som gick fel här var att jag fick ryggskott. Det blev väldigt bråttom att förbereda för stenmuren som skulle byggas och jag kunde inte delta i arbetet. Täckningen blev lite halvhjärtat lagd och jorden från stenmuren sållades ej utan innehöll kvickrot. Jag insåg från början att det skulle gå åt pipsvängen, men hade ändå ett litet hopp om att det skulle gå att gräva bort rötter om de inte fick etablera sig. Med facit i hand vet jag nu att inte ens den intensivaste rensning kan hindra kvickrot från att sprida sig. Det finns helt enkelt ingen genväg.
I höst har vi gjort om den soliga delen av Ätliga skogsbrynet för tredje gången och det måste bli tredje gången gillt. Det enklaste hade varit att täcka området med presenning några år och kvävt allt gräs för att odla direkt i jorden igen, men jag vill inte vänta flera år för jag behöver ytan.
Ett annat alternativ hade varit att jämna till och fortsätta jobba uppåt med ny täckning av tidningar eller kartong och ny jord. Då hade jag också så småningom, kunnat få nytta av all mullig matjord jag byggt upp under, men jag kan inte gå högre eftersom jag redan har 40 centimeter vall framför staketet och inte vill att det ska bli begravt.
Som tur är var grannen vänlig att gräva bort allt material med rötter i, alltså 40 cm djupt för att vara på den säkra sidan, samtidigt som han retligt erbjöd sig stå till tjänst med RoundUp. Ett ord som får det att krypa i hela kroppen på mig, men det är vad som används på åkrarna när gräset snabbt ska dödas och känns igen på att vallen plötsligt blir alldeles solgul på hösten. En bonde kan ju inte byta jord på hela åkern, men ekologiska bönder klarar sig utan gifter och bearbetar jorden mer för att störa ogräset och använder ett annat växelbruk.
Det som gick att räddas av örterna mot vägen jordslogs mellan hallonen för att flyttas tillbaka till våren.
Tredubbla lager av kartong som överlappas med god marginal och längs kanterna finlir med tidningar och matt reklam i tjocka lager. Sen ett lass köpejord för att hålla allt på plats. Det är viktigt att inte gå på papperet eftersom det lätt går sönder när det är blött, särskilt om det ligger nån sten under och det gör det ofta här. Är marktäckningen torr riskerar man istället att den glider och kommer i oordning om man stiger på den. Alltså gäller det att tänka till och inte täcka allt på en gång. Jag vill inte gräva ner en massa plast utan lade rätt mycket tid på att pilla bort all tejp från kartongerna.
Kanterna fästs med allt tungt som finns, stenar tegel, betongplattor och kommer att få ligga kvar hela nästa säsong också.
Det fanns en del plåt kvar sen ett annat trädgårdsprojekt och den skarvades på för att bli rotspärr mot vägrenen och grävdes ner 40 cm djupt.
Vi fortsatte att fylla på jord från sommarens tomathinkar, organisk gödsel och ett tiotal lövsäckar från en annan granne.
Gångarna har fått flis från det lokala sågverket och i mitten har jag börjat bygga en lasagne för pumpan som ska växa där till sommaren. En del vitlök och schalottenlök ska planteras också innan den riktiga kylan slår till.
anlägga bäddar, Ätliga skogsbrynet, Mannes hörna, marktäcka med tidningar och kartong
Marit
Ja, det er mye arbeide med å få bort ugresset, men det blir borte hvis det blir dekket som du gjør eller grave det bort ja.
Det ser veldig fint ut med flis og kompost, og det kommer nok til å vokse bra der til neste vår.
Ha det godt.
Anne
Hei! Jeg har god erfaring med å dekke til jorden med papp og aviser. Det er omtrent umulig å få fjernet alle rotbiter fra kveke når man luker. Skvallerkål har vi heldigvis ikke. Interessant å les og se dette innlegget.
Ha det godt! Anne
Marika
Hej Anette!
Vi har försökt bli av med kvickrot i en rabatt, och har grävt upp den några gånger nu. Vi hoppas att vi lyckats denna gång, men är inte säker. Ett bra informativt inlägg igen.
Ha det gott /Marika
Ulrika
Hej Anette,
Vilket otroligt jobb ni gjort. Håller tummarna för att det blir tredje gången gillt. Vissa ogräs är verkligen tuffa att få bukt med men presenning känns aldrig lockande eftersom det behövs så lång tid. Har använt samma metod som du med kartonger/tidningar och därefter täckning med något organiskt material på stora ytor på tomten med bra resultat, men det märks om man slarvat någonstans…
Allt gott! Ulrika
Kristinas+oas
Kvickrot är ett riktigt elände! Avundas dig sannerligen inte, men håller tummarna att allt blir bra nu. Här brottas jag ”bara” med en mildare variant av gräs som sprider sig i sidled. Så fint det ser ut i nya området, ser fram emot att se bilder till sommaren när pumpan brer ut sig! 🙂
Kram Kristina