Skip to main content

Explosion i hönshuset

Prick klockan nio innan mannen går in för att ta förmiddagskaffe öppnar han dörren till hönshuset. Det blir som en explosion av höns som far ut åt olika håll. Det känns som mängder, men det är faktiskt bara tuppen med två hönor. I hallen till hönshuset står två kubformade familjeburar med mamma- och kycklingar som också är snabba att komma ut, men håller sig i sina grupper i hallen tills situationen lugnat ner sig. Det ena lilla gänget med minstingarna smiter snabbt in i det tomma hönshuset och förser sig av deras mat (hur nu den kan vara bättre) men hönan är förstås mest hemma där. Hon bor ju bara i familjeburen när hon har smått. Ungarna hoppar smidigt över tröskeln som om de hade fjädring i benen fast den är högre än de själva. De litar helt enkelt blint på mamma och följer pipande efter.

Det andra gänget med lite äldre kycklingar glider vant ut genom kattluckan trots att dörren står på glänt. Mammahönan följer efter även om hon får huka sig och fyller ut hela hålet. De håller sig längs uthusväggen där de letar insekter i kanten och ser till att de har nära till tryggheten.

Men vart tog de stora vägen?

Först bär det av i faslig fart runt husknuten. Den ena hönan fastnar vid hinken med grönkål. Mums så gott! Men rusar sen efter de andra som redan är framme vid minikiwin.

 

Har det ramlat ner nåt sen igår? Nej, de är faktiskt slut för säsongen, men jag leker tomte och tömmer fickan på rönnbär.

 

Nu har mannen hunnit öppna till tonåringarna som är ensamma kvar i buren i andra änden av trädgården, sen mamman tyckte de borde klara sig själva och helt sonika flyttade tillbaka in i hönshuset till tuppen. Jo, det är så det går till i hönsvärlden och inget konstigt med det.

Tonåringarna har egna frukostvanor som börjar vid trappstenen till växthuset. Sippa regnvatten och sprätta bort gruset längs kanterna. Plocka gråsuggor och tvestjärtar. När jag lite senare går min förmiddagsrunda i trädgården blir första uppgiften att fösa tillbaka grus.

 

Åskar stannar upp på planen för att överblicka läget. Nu har han skyddslingar utspridda överallt och mycket att hålla reda på. Han lägger av ett rejält kuckeliikuuuu för att markera sina domäner innan han upptäcker att damerna fortsatt till druvorna.

 

Gott om godis, men hur komma åt dem? Vi delar en klase. Stora till mig och små till tuppen att bjuda madammerna  på. För nu är de dom som ska ha mat i första hand. Själv kommer han att äta lite ikväll när han försäkrat sig om att övriga har krävorna fulla. Fast skulle det nån gång bjudas på en riktigt tjock och fet, vit larv så mörkar han, basunerar inte ut, låter godbiten ljudlöst slinka ner i egen kräva och det kan han väl vara värd.

Morgonrusningen är över. Frukostbuffén är aväten och dagen fortsätter fram till lunch med olika rundor i trädgården och många härliga löv att sprätta i. Sen är det vila och sandbad. Däremellan ska ägg läggas, hönor uppvaktas och varnas för inkräktare, revir markeras.

PS. Länkar till portalen TrädgårdsFägring som samlar trädgårds- och odlingsbloggar i Norden och drivs helt ideellt.

frukost, höns som sällskapsdjur, hönshus, matvanor, silkeshöns, socialt liv, trädgårdsfägring, trädgårdshöns

Comments (9)

Kommentarer inaktiverade.