Ny invasiv snigel – svarthuvad snigel
På sistone har det dykt upp bilder på en ny snigelart i sociala medier. Den har svart huvud, kroppen är gråaktig, men på vissa bilder är huvudet indraget och bara de svarta antennerna syns.
Jag ringer naturvårdshandläggare Markus Rehnberg på länsstyrelsen i Västmanland som har tagit ett par av bilderna och får veta att det var Solveig och Kjell Wadelius i Virsbo som först slog larm. De hittade 500 på en dag i sin trädgård. Länsstyrelsen har inventerat och kommer att följa upp till våren, eftersom de stora individerna kommer att dö under vintern, men äggen överlever.
Man vet egentligen inte så mycket om den är arten. Snigelexperten Ted von Proschwitz har identifierat den som Krynickillus melanocephalus ”Den som har svart huvud” Fram till alldeles nyligen hade den inget svenskt namn utan kallades svarthövdad snigel eller svarthuvudsnigel. Nu har man bestämt sig för att den heter Svarthuvad snigel.
Det man vet är att den ursprungligen kommer från Kaukasus och också dykt upp på olika ställen i Europa. Man vet att den kommit hit med växter troligen från Baltikum och att den beter sig invasivt. Den har samma matvanor som mördarsnigeln dvs den äter växter. Sniglar är hermafroditer, de har möjlighet till självbefruktning så det räcker med att man får in en individ för att arten ska få fäste.
Även om den inte uppmärksammats förrän nu i höst så kan den ha funnits nåt år i Sverige. Flest rapporter kommer från Västmanland, Stockholmsområdet och angränsande trakter, men individer har hittats så långt söderut som Gislaved och Lagan.
Den kan alltså vara spridd över mycket större områden än vad som visat sig hittills. Vi är nog inte vana vid att reagera på det här snigelutseendet. Jag scannar min hjärna febrilt efter minnesbilder från sommarens snigelexkursioner, men kan inte säga säkert om jag sett den.
När jag googlar på snigel Virsbo finns det en hel del skrivit om fynden och experterna uttrycker stor oro.
Ibland känns det som vi har drabbats av Egyptens tio plågor i bibeln (såg ett program om det nyligen där man hade teorier om hur gräshopporna kunde bli så många osv). Tråkigt när fina växter blir demolerade och när man tänkt leva på det man odlar känns såna här snigelbesked tunga.
Det som gäller om man hittar sniglar är förstås att oskadliggöra dem och hålla utkik efter fler. Jag tänker att det kan vara bra att fota sina fynd innan man har ihjäl dem och meddela sin länsstyrelse.
invasiv snigel, Krynickillus melanocephalus, skadedjur, svarthuvad snigel